AC Milan en de kroniek van een aangekondigd ontslag

Reacties

Vincenzo Montella hielp AC Milan met overeind krabbelen, maar nu moet de trainer in het herstel van de bezweken grootmacht water in wijn veranderen. VI-redacteur Pim van der Hulst over haastige spoed en de wankele missie van Montella.

AC Milan en de kroniek van een aangekondigd ontslag

'Als Ancelotti wil komen, dan kan hij mijn assistent zijn.' Na de zenuwslopende zege (3-2) op NK Rijeka in de Europa League heeft Montella de opluchting snel ingeruild voor ontspanning. De trainer vierde de late, winnende treffer van broekie Patrick Cutrone (19) uitgebreid te midden van zijn spelers, om vervolgens bekoeld aan te schuiven op het perspraatje.

Daar confronteerde het Italiaanse journaille hem met de werkloze status van Carlo Ancelotti, die deze eeuw al acht jaar succesvol en comfortabel op zijn stoel zat. Montella lachte de vragen weg, maar zal dondersgoed weten dat zijn baan al na zes Serie A-speelrondes op de tocht staat.

Zijn ploeg rijgt momenteel de ongelukkige optredens aaneen. Na de kansloze nederlaag bij Lazio gooide Montella het roer om en speelt Milan in een 3-5-2-systeem, dat uiterst geschikt lijkt voor het spelersmateriaal. Daarbij valt op dat vooral de defensie nog heel wankel is. Leonardo Bonucci is gelijk gebombardeerd tot aanvoerder, maar slaagt er nog niet in om de laatste lijn goed neer te zetten.

Op krappe zeges tegen laagvliegers Udinese (2-1) en SPAL (2-0) volgde een pijnlijke nederlaag bij Sampdoria (2-0), waar het elftal van Montella bij tijd en wijle machteloos overkwam. Het kwam de trainer en zijn manschappen op een publiekelijke uitbrander van voorzitter Marco Fassone te staan. 'Sampdoria is niet van ons niveau, we moeten dergelijke duels op een andere manier gaan aanpakken. Er is geen excuus, er moet snel iets veranderen', luidde het waarschuwingsschot van Fassone.

De spelers en technische staf van AC Milan vieren de winnende treffer van Patrick Cutrone.
De spelers en technische staf van AC Milan vieren de winnende treffer van Patrick Cutrone.

De getalenteerde trainer (41) heeft tijd nodig, tijd die hij niet gaat krijgen bij Milan, waar de waan van de dag en kortzichtigheid heersen. Net als bij rivaal Internazionale, een andere topclub van weleer in zwaar weer, kon trainer op trainer de afgelopen jaren zijn boeltje pakken in San Siro. Onkunde in de bestuurlijke kringen regeert al jaren bij de clubs in Milaan, waardoor er telkens sprake is van opbouw en afbraak.

De verwachtingen die volgen op hoopvolle transferperiodes bij clubs van dit kaliber stroken niet met de realiteit. Niet alleen Bonucci kwam naar de Italiaanse modestad, er kwam zelfs een heel elftal aan versterkingen. Montella moet alle nieuwe namen inpassen en tegelijkertijd onmiddellijk meedraaien in de Italiaanse top. Geen wonder dat rooskleurige transferzomers vaak de kroniek van een voortijdig ontslag inleidden.

Vorig seizoen spendeerde Montella zijn tijd in rustig vaarwater, omdat hij zonder enige verwachtingen een elftal op poten zette dat ruimte bood voor spelmaker Giacomo Bonaventura en de frêle Spanjaard Suso om hun creativiteit te etaleren. Mede daardoor sleepte Milan met de Italiaanse Super Cup de eerste prijs sinds 2011 binnen en realiseerden de Rossoneri hun rentree in Europa.

Maar die verdiensten behoren niet tot het kortetermijngeheugen van de nieuwe Chinese eigenaren, die hun slagvaardigheid op de transfermarkt op het veld terug willen zien. Zondag (aftrap 18.00 uur) komt AS Roma langs in San Siro, dat gevuld is met naar verwachting meer dan zestigduizend verwachtingsvolle fans. Of Montella tijdens de interlandperiode kan uitpuffen richting de derby met Internazionale is zeer de vraag. Want Montella is een trainer zonder tijd.

Programma Serie A speelronde 7 
Zaterdag 
18.00 uurUdinese - Sampdoria
20.45 uurGenoa - Bologna
  
Zondag 
12.30 uurNapoli - Cagliari
15.00 uurBenevento - Internazionale
15.00 uurChievo Verona - Fiorentina
15.00 uurLazio - Sassuolo
15.00 uurSPAL - Crotone
15.00 uurTorino - Hellas Verona
18.00 uurAC Milan - AS Roma
20.45 uurAtalanta Bergamo - Juventus
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.