Transferdagboek 17/01: Bastos, Piqué, Xavi en Draxler

Reacties

Op 1 januari 2014 is de spelersmarkt weer geopend en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 17/01: Bastos, Piqué, Xavi en Draxler

Anderlecht-trainer John van den Brom heeft ook maar eens een duit in het zakje gedaan wat betreft de transfersoap rond Thorgan Hazard. De talentvolle middenvelder heeft zijn zinnen gezet op een overgang van Zulte Waregem naar Anderlecht en daarom liet de Chelsea-huurling zich ontvallen dat hij Anderlecht als een stap omhoog ziet.

'Dat is ook zo. Dat weten jullie toch ook?', stelde Van den Brom tijdens de persconferentie toen hij gevraagd werd naar Hazard. 'De titel blijft ons doel, dat was in het begin van het seizoen zo, en daar is niets aan veranderd. Of hij een meerwaarde zou zijn? Uiteraard! Thorgan kan iets extra’s brengen, en dat is waar we naar op zoek zijn.' De Nederlander liet ook nog maar eens weten dat Cheikhou Kouyaté niet weg mag. 'Zolang er niemand bijkomt, mag er van mijn spelersgroep niemand vertrekken. Cheikhou mag niét weg. Je beste centrale verdediger laten vertrekken zou een fout signaal zijn op dit moment.'

Napoli-trainer Rafael Benítez beloofde snel versterkingen te gaan presenteren. Die woorden lijken in daden te worden omgezet nu Michel Bastos dicht bij een tijdelijke transfer naar de Napolitanen is. De dertigjarige Braziliaan staat tot medio 2016 onder contract bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten, maar mag verhuurd worden. Ook Besiktas heeft interesse in de linkspoot.

Dan over naar Bayern München, waar trainer Pep Guardiola een topverdediger zou willen toevoegen aan zijn sterrenensemble. En waarom verder kijken dan je eigen netwerk? Bij Barcelona werkte hij samen met Gérard Piqué. Veertig miljoen euro zou voldoende moeten zijn voor de Catalaanse verdediger. De alternatieven zijn niet mals: Thiago Silva van Paris Saint-Germain en David Luiz van Chelsea.

Xavi en Gerard Piqué: hoe lang nog samen bij Barcelona?
Xavi en Gerard Piqué: hoe lang nog samen bij Barcelona?

We blijven nog even in Catalonië, waar de toekomst van Xavi de laatste dagen veelvuldig onderwerp van gesprek is. De dirigent van de Catalaanse voetbalmachine werd gelinkt aan een overgang naar New York Red Bulls, maar ontkende een dergelijke toekomstige gang van zaken. En passant verklapte hij dat hij in het verleden dicht bij een overgang naar Bayern München  was, maar dat Guardiola dat toen als coach van Barcelona tegen hield. Donderdag werkte Xavi in het bekerduel met Getafe zijn zevenhonderdste officiële duel voor Barcelona af om vervolgens duidelijkheid te scheppen. 'Ik wil hier mijn loopbaan afsluiten', liep de nog tot de zomer van 2016 vastliggende middenvelder alvast vooruit.

Over vooruitlopen gesproken. Radamel Falcao keek ook eens in zijn glazen bol. De Colombiaan, die veelvuldig aan Chelsea gelinkt wordt, voetbalt voor een lucratief salaris bij AS Monaco, dat hem wist te binden tot medio 2018. De spits weet in ieder geval waar hij ooit nog wil voetballen. 'Eens wil ik in de Serie A spelen. Voor welke club? Dat kan ik nog niet zeggen', aldus de aanvaller, die oveirgens ook nog maar eens aangaf dat een overgang naar Chelsea hem op korte termijn niet reëel lijkt.

Als het aan Arsène Wenger ligt, dan wordt de transferperiode in de winter geschrapt. De Arsenal-manager loopt niet op een dergelijke situatie vooruit door een tussentijdse versterking bij voorbaat af te wijzen. 'Maar we staan op dit moment niet op het punt iemand aan te trekken.'

En dus ook Julian Draxler niet, zoals hier en daar werd geopperd. De Duitse international van Schalke 04 zou immers al zijn rondgeleid op het trainingscomplex van Arsenal. 'Maar de berichten daarover zijn als UFO's. Die zien ze ook overal.' Kortom, onzin volgens Wenger. 'Maar ik ben wel benieuwd hoe het gaat lopen met Draxler. Maar dat ligt in mijn aard. Ik ben nieuwsgierig.'

Fulham, dat zaterdag tegen Arsenal speelt, is ervan overtuigd dat Dimitar Berbatov (foto onder) gewoon op Craven Cottage blijft. Diens zaakwaarnemer Emil Dantchev had eerder gezegd dat zijn cliënt niet gelukkig was bij de Londense club. Maar manager René Meulensteen spreekt dat tegen. 'Er is geen enkel probleem', en dus geen aanleiding voor een afscheid van de Bulgaarse spits.

We blijven in Londen, en verschuiven de schijnwerpers naar het oosten van de Britse hoofdstad. West Ham United is namelijk nog steeds op zoek naar een aanvaller, zeker vanwege het blessureleed bij Andy Carroll. Alberto Gilardino heet de man te zijn die de lacune moet gaan vullen. De 31-jarige Italiaan zou voor de rest van het seizoen gehuurd worden van Genoa.

Over spitsen gesproken, Darío Cvitanich staat ogenschijnlijk voor een vertrek bij Olympique Nice. Voor de in Zuid-Frankrijk opgeleefde voormalig Ajacied zou een bod van zes miljoen euro zijn neergelegd door een buitenlandse club. Alleen de naam van de bieder blijft nog in nevelen gehuld.

Ilkay Gündogan.
Ilkay Gündogan.

Borussia Dortmund voert de druk op Ilkay Gündogan op. De Duitse vice-kampioen wil van de 23-jarige spelverdeler weten of hij van plan is zijn in 2015 aflopende contract te verlengen. Doet hij dat niet, dan gaat Dortmund er alles aan doen om de Duitse international in de zomer voor een flinke transfersom te verkopen. BVB wil een nieuw Robert Lewandowski-scenario, de Poolse sterspits vertrekt na dit seizoen transfervrij naar Bayern München, ten koste van alles voorkomen. Indien Dortmund de momenteel geblesseerde Gündogan besluit op de markt te brengen zullen zich in elk geval twee kandidaat-kopers aandienen. Manchester United en Real Madrid zijn namelijk al lang geïnteresseerd in de ex-speler van 1. FC Nürnberg.

Vanwege het naderende vertrek van Jermain Defoe naar Toronto FC wil Tottenham Hotspur zich deze maand versterken met een nieuwe aanvaller. Enkele weken geleden maakten we in deze rubriek al melding van de belangstelling voor ex-Feyenoorder Salomon Kalou, die tegenwoordig onder contract staat bij het Franse Lille. Volgens Engelse media is de belangstelling van Tottenham voor de 28-jarige Ivoriaan bijzonder concreet en arriveert de frontman in de loop van vrijdag in Londen om over een contract te onderhandelen.

Hoewel Lille de aanvaller liever niet ziet vertrekken, heeft Kalou zijn zinnen volledig op een terugkeer in Londen gezet. De dribbelaar speelde tussen 2006 en 2012 al voor Chelsea in de Engelse hoofdstad, waarna hij transfervrij de overstap maakte naar Lille, waar hij in 48 competitieduels twintig doelpunten liet noteren.

Michy Batshuayi.
Michy Batshuayi.

Het wordt maar niet rustig rondom Michy Batshuayi, de Belgische spits van Standard Luik. Standard hoopte de twintigjarige aanvaller deze maand binnenboord te houden, maar lijkt daar niet in te slagen. Benfica heeft namelijk twaalf miljoen euro voor hem over. De Portugese topclub heeft vanwege het vertrek van Nemanja Matic (naar Chelsea) en de naderende transfers van Rodrigo en Ezequiel Garay (Zenit Sint-Petersburg) de nodige miljoenen te besteden. Bovendien sluimert er nog steeds belangstelling vanuit de Premier League voor Batshuayi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.