Transferdagboek 14/01: Vermaelen, Mangala, Matri en Xavi

Reacties

Op 1 januari 2014 is de spelersmarkt weer geopend en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 14/01: Vermaelen, Mangala, Matri en Xavi

Natuurlijk zijn er clubs bezig zich voor het lopende seizoen te versterken, maar er zijn er ook die wat verder vooruit kijken. Zo is Barcelona op zoek naar defensieve versterkingen voor komend seizoen. David Luiz staat volgens Spaanse media nog bovenaan het lijstje.

Maar als Chelsea opnieuw te veel vraagt voor de Braziliaan, dan heeft de Catalaanse club schijnbaar al een schaduwlijstje paraat. De naam Thomas Vermaelen circuleert daarbij al enige jaren, al heeft de Belg kort geleden laten weten Arsenal niet te willen verlaten.

Íñigo Martínez wordt ook al langer in verband gebracht met Barcelona. Maar voor de verdediger van Real Sociedad zijn meer clubs in de markt, waaronder Real Madrid. Ook voor Eliaquim Mangala is er de nodige concurrentie. De 22-jarige Franse international, die voor vijftig miljoen euro bij FC Porto mag vertrekken, staat in de belangstelling van menige Europese topclub. Kortom, Barcelona moet misschien het lijstje wat verder uitbreiden…

Dat Alesandro Matri op huurbasis naar Fiorentina vertrekt leek aanvankelijk een kwestie van tijd. De 29-jarige centrumspits kwam afgelopen zomer over van Juventus, maar slaagde er tot dusverre niet in de supporters in San Siro te overtuigen. Vijftien optredens in de Serie A leverden slechts één treffer op. Fiorentina wil de Italiaanse spits graag uit zijn lijden verlossen, maar moet vooralsnog wachten op het fiat van Clarence Seedorf. Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is de kersverse trainer van Milan dé bepalende factor of Matri wel of niet (tijdelijk) mag vertrekken.

Xavi kan in de toekomst wel eens een opvallende overstap maken naar the Big Apple. De ervaren spelverdeler van Barcelona, die op 25 januari zijn 34ste verjaardag viert, moet in 2015 de sterspeler worden van New York FC, de club die in mei 2013 is opgericht door honkbalclub New York Yankees én het Engelse Manchester City. In 2015 komt de Amerikaanse voetbalclub pas uit in de Major League Soccer. Xavi, die zijn hele loopbaan al speelt in het shirt Barça, liet eerder weten graag nog eens een buitenlands avontuur aan te gaan.

Thiery Henry viert samen met Carles Puyol (achter Henry) en Xavi (rechts) zijn treffer namens Barcelona.
Thiery Henry viert samen met Carles Puyol (achter Henry) en Xavi (rechts) zijn treffer namens Barcelona.

Overigens is New York FC niet de enige kandidaat om de Catalaan te strikken. Ook de New York Red Bulls zijn zeer geïnteresseerd in de 130-voudig international. Belangrijke troef namens de Red Bulls is Thierry Henry. De Franse spits speelde enkele jaren samen met Xavi bij Barcelona en moet hem overtuigen van een transfer naar de New York Red Bulls.

Volgens het Portugese medium A Bola heeft Gaël Kakuta een nieuwe werkgever: Benfica. Op dit moment staat de vleugelaanvaller onder contract bij Chelsea, maar de verregaande interesse van manager José Mourinho in Nemanja Matic opent wellicht de deur naar Portugal. Kakuta wordt als ruilmiddel betrokken om Matic naar Stamford Bridge te halen. Enigszins verrassend verliet Kakuta begin dit jaar Vitesse. De 22-jarige Fransman speelde op huurbasis voor de Arnhemmers, maar kon zich niet langer vinden in de rol op het tweede plan.

Cristiano Ronaldo overwoog vorige zomer terug te keren bij Manchester United, zo biechtte de wereldvoetballer op. 'Ik heb inderdaad aan United gedacht', vertelde hij na de uitreiking. 'Die club zit in mijn hart, ik heb er zes jaar gespeeld en ik houd van die club. Ik heb er nog veel vrienden.' Een van die vrienden, Rio Ferdinand, probeerde de Portugees tot een terugkeer te verleiden. 'Rio en ik hebben veel gepraat in de zomer. Hij is een goede vriend van me, we hebben lang samen gespeeld. Hij probeerde me van gedachten te veranderen en wilde dat ik terug kwam naar Manchester.' Niet lang daarna tekende Ronaldo echter een verbeterd contract bij Real Madrid.

Tottenham Hotspur-middenvelder Lewis Holtby staat mogelijk voor een vertrek bij de Londense club. De Duitser zou kunnen terugkeren bij zijn oude club Schalke 04. Zijn zaakwaarnemer vertelde in het Duitse Bild dat Holtby dolgraag meer wil spelen en dat een terugkeer bij Schalke een interessante optie is. De 23-jarige middenvelder verliet Gelsenkirchen een jaar geleden voor The Spurs, maar mocht dit seizoen maar rekenen op zes basisplaatsen.

Nadat eerder al Arturo Vidal en Paul Pogba aan Manchester United werden gelinkt, is het nu de beurt aan Juan Mata. In een eerder stadium gaf Chelsea aan de Spanjaard niet te willen verkopen aan een directe concurrent. Spaanse bronnen weten echter te melden dat die situatie verandert wanneer aan de vraagprijs van circa 32 miljoen euro wordt voldaan.

Dat promovendus Hellas Verona in Italië maar in de subtop blijft meedraaien, ligt niet alleen aan de veelscorende spits Luca Toni. Ook middenvelder Jorginho (foto rechts) heeft daar met zeven doelpunten en vier assists een belangrijke bijdrage aan geleverd. De Braziliaan wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Napoli en Liverpool. Napoli zou tien miljoen over hebben voor de 22-jarige spelmaker en Liverpool ziet in Jorginho op termijn de opvolger van Steven Gerrard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.