Transferdagboek 07/01: Vidic, Ferdinand, Mata en Parolo

Reacties

Op 1 januari 2014 is de spelersmarkt weer geopend en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 07/01: Vidic, Ferdinand, Mata en Parolo

Jarenlang vormden Nemanja Vidic en Rio Ferdinand het vaste verdedigingsblok van Manchester United, maar beide mandekkers lijken bezig aan hun laatste maanden als Mancunian. De club lijkt niet van plan het aflopende contract van Ferdinand te verlengen. Dat er flinke slijt zit op de 35-jarige verdediger werd deze week weer duidelijk, want zondag viel hij geblesseerd uit tegen Swansea City.

Met Vidic zou manager David Moyes nog wel een of twee jaar verder willen, maar of de 32-jarige Serviër dat idee ziet zitten, is de vraag. De zaakwaarnemer van Vidic heeft namelijk laten weten dat Vidic op dit moment niet van plan is zijn aflopende contract te verlengen. De routinier zou aanbiedingen van andere clubs af willen wachten voordat hij bereid is naar het voorstel van United te luisteren.

Vidic (links) met Ferdinand.
Vidic (links) met Ferdinand.

Onder José Mourinho is Juan Mata bij Chelsea een plek of drie in de pikorde gezakt. Dat het niet alleen sportief, maar ook in persoonlijk opzicht niet botert tussen de twee bleek in het duel met Southampton (3-0 zege) van vorige week. Mata kon het niet verkroppen dat hij werd vervangen door Willian en zocht kokend van woede de reservebank op, waarbij hij Mourinho een dodelijke blik toewierp. Mata zou zijn zaakwaarnemer geïnstrueerd hebben een nieuwe club voor hem te vinden. Deze zou hem daarop hebben aangeboden bij Atlético Madrid en Barcelona.

De komst van een nieuwe centrale middenvelder staat bovenaan het prioriteitenlijstje van Napoli-trainer Rafael Benítez. Maxime Gonalons (24) van Olympique Lyon was de belangrijkste kandidaat, maar de Franse club heeft een bod afgewezen. 'Napoli wilde vijftien miljoen euro plus bonussen betalen, maar ik laat Maxime niet gaan. Dat kan ik garanderen', aldus Jean-Michel Aulas, president van Lyon.

Marco Parolo.
Marco Parolo.

Napoli verlegde zijn aandacht daarop direct naar Marco Parolo van Parma. Hij is een stuk goedkoper dan Gonalons, want Parma zou slechts vijf miljoen euro voor de 27-jarige Parolo verlangen. Als de Napolitanen Parolo willen aantrekken, is er haast geboden. Er zijn namelijk de nodige kapers op de kust. 'Er zijn meerdere clubs die hem in de gaten houden', stelde Tommaso Ghirardi, preses van Parma.

Gregory van der Wiel is voorlopig bij Paris Saint-Germain verlost van zijn concurrent Christophe Jallet, die zeker een maand uit de roulatie is door een rugoperatie. Maar er verschijnt een nieuwe donkere wolk aan de horizon en volgens Le Parisien luistert die naar de naam Daryl Janmaat.

De Feyenoorder is namelijk een van de spelers die het verlies van Jallet moet opvangen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Janmaat daadwerkelijk al in januari richting de Franse hoofdstad vertrekt. Met het oog op het naderende WK wil hij elke week aan spelen toekomen. En dan is in Rotterdam een betere standplaats.

Real Betis scoort moeilijk en daarom heeft trainer Juan Carlos Garrido het vinden van een aanvaller prioriteit gegeven. Volgens Diario de Sevilla is daarbij Bryan Ruiz naast Leo Baptistão (Atlético Madrid) en Dorlan Pabon (Valencia) een belangrijke kandidaat.

De Costa Ricaan, die bij Fulham niet meer dan een invalkracht is, denkt schijnbaar serieus na over de overstap naar Spanje. De voormalig aanvaller van FC Twente heeft al geïnformeerd bij zijn landgenoot Joel Campbell. Die speelde vorig jaar op huurbasis voor Real Betis.

Heurelho Gomes.
Heurelho Gomes.

De 32-jarige Heurelho Gomes (foto), ook ooit actief op de Nederlandse velden, staat er nog slechter voor dan Ruiz. De Braziliaanse keeper is derde keus bij Tottenham Hotspur achter Hugo Lloris en Brad Friedel. Zijn zaakwaarnemer Alex Soares wil daarom dat de Londense club medewerking verleent aan een voortijdig vertrek.

'Het heeft geen zin hem bij Tottenham te houden als hij niet eens de kans krijgt te spelen. De club betaalt hem salaris maar gebruikt hem niet', stelt Soares. 'Ik vertrouw erop dat hij transfervrij kan vertrekken. Drie clubs hebben al interesse getoond.'

Ondanks alle speculaties over een aanstaand vertrek richt Luuk de Jong zich vooralsnog op de tweede seizoenshelft met Borussia Mönchengladbach. 'Ik kan alleen maar zeggen dat er enkele clubs zijn die hebben geïnformeerd naar mij. Ik concentreer me volledig op de voorbereiding. Maar tot 31 januari kan er natuurlijk nog veel gebeuren', reageert De Jong in Bild op de speculaties.

Newcastle United geldt als een van de voornaamste kandidaten De Jong te verlossen van diens onbevredigende situatie bij Die Fohlen. De optie van een tijdelijk verhuizing is afgewezen door de Duitsers, maar een definitieve transfer is voor de Engelsen schijnbaar geen no go.

Een andere Oranje-international op een zijspoor, Ola John, staat ook aan de vooravond van een vertrek. Ajax is nog immer in de markt voor de buitenspeler die onder contract staat bij het Portugese Benfica, maar er zijn schijnbaar meer kapers op de kust. In Amsterdam raken ze niet in paniek van de interesse van Swansea City en Liverpool. 'Als we er niet uitkomen met onze beoogde nieuwe rechtbuiten of hun clubs, dan doen we het gewoon met deze selectie', aldus technisch directeur Marc Overmars in De Telegraaf.

Ook René Meulensteen is er allerminst zeker van dat hij bij Fulham een dezer dagen in Simon Makienok (foto) een gewenste versterking kan verwelkomen. De aanvaller van Brøndby IF, overigens een oude club van de Nederlandse manager, heeft geen haast. De Deense international schermt met de interesse van de nodige clubs.  

'We willen goed kijken om zeker te zijn dat het de juiste club voor hem is', zegt zijn zaakwaarnemer Michael Stensgaard. 'We hebben specifieke criteria. En dat geldt ook voor Brøndby wat de transfersom betreft.' Naar verluidt gaat het om een bedrag van bijna vier miljoen euro.

Een andere oude club van Meulensteen, Manchester United, is sinds het aantreden van manager David Moyes weinig doortastend gebleken. Maar de Schot heeft volgens Engelse media een flinke oorlogskas ter beschikking om in januari wel zaken te doen. Het zou daarbij gaan om ruim 150 miljoen euro, al is dat bedrag natuurlijk wel nodig om bijvoorbeeld Atlético Madrid te overtuigen Diego Costa en Koke nog deze maand te laten gaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.