Transferdagboek 16/12: Balotelli, Duda en Ødegaard

Reacties

Op 1 januari 2015 gaat de spelersmarkt weer open. Het zijn dan ook de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 16/12: Balotelli, Duda en Ødegaard

Liverpool zal waarschijnlijk spijt hebben van de twintig miljoen euro die het in de afgelopen transferperiode neertelde voor Mario Balotelli, maar ondanks zijn improductiviteit - de spits was dit seizoen nog niet trefzeker in de Premier League - wordt de 24-jarige Italiaan in verband gebracht met meerdere clubs. Namens Internazionale ontkent vice-president Javier Zanetti echter dat Balotelli in januari de club uit Milaan komt versterken. 'We weten allemaal dat Mario een geweldige speler is', zegt Zanetti, 'maar hij tekende nog maar kort geleden voor Liverpool. Pas over een week gaan we vergaderen over aankopen.'

Ajax werd maandag bij de loting voor de knock-outfase van de Europa League gekoppeld aan Legia Warschau, dat moet vrezen dat het zijn beste speler dan niet meer kan inzetten. De twintigjarige Ondrej Duda wordt namelijk in verband gebracht met een stap hogerop. Everton, Napoli, Newcastle United en VfL Wolfsburg hebben belangstelling voor de aanvallende middenvelder uit Slowakije, die pas sinds februari voor de Poolse topclub speelt. Dit seizoen was hij in vijftien competitiewedstrijden vier keer trefzeker. In de Europa League scoorde het talent ook al tweemaal.

Martin Ødegaard reist deze winter vrijwel alle grote voetbalsteden van Europa af om te bepalen waar zijn toekomst ligt. Het vijftienjarige toptalent uit Noorwegen bracht al een bezoek aan Liverpool en zal zich na de jaarswisseling ook melden bij Ajax. De vraag is echter of de Amsterdammers daadwerkelijk nog de kans krijgen de felbegeerde jongeling van een overstap naar De Arena te overtuigen. Volgens het Duitse medium Sport1 tekent Ødegaard immers woensdag op zijn zestiende verjaardag een meerjarige verbintenis met Bayern München. Het zou het resultaat zijn van zijn meerdaagse verblijf in de Zuid-Duitse stad, waar Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge hem al eens het 'Talent van de Eeuw' noemde.

Ook Alexandre Pato werd ooit een mooie toekomst voorspeld. Toen AC Milan de Braziliaanse aanvaller in 2007 voor 22 miljoen overnam van Internacional, zorgde de Italiaanse grootmacht voor afgunst bij vrijwel de gehele Europese top. Die jaloezie bleek uiteindelijk nergens voor nodig, want Pato maakte zijn belofte ondanks 63 goals in 150 officiële duels nooit waar. De 25-jarige spits verdient zijn brood inmiddels al bijna twee jaar in de Braziliaanse Serie A, maar zijn naam duikt nu toch ook weer op in Italië. Fiorentina zou hem op het oog hebben als vervanger van Josip Ilicic, die op de nominatie staat naar Bayer Leverkusen te vertrekken.

De status van wonderkind was ook ooit voorbehouden aan Fernando Torres. De nu dertigjarige Spanjaard maakte begin deze eeuw al op zeventienjarige leeftijd zijn debuut voor Atlético Madrid en was vier jaar geleden ten tijde van zijn miljoentransfer naar Chelsea nog een van de meest gewilde én trefzekere aanvallers van Europa. Inmiddels heeft hij Stamford Bridge op huurbasis alweer achter zich gelaten, maar ook bij AC Milan kan Torres niet aarden. Volgens Sky Sports is een terugkeer naar Atlético een oplossing waarvan alle partijen blij zouden worden, alleen wil Chelsea dan wel een transfersom zien. En die zouden de Rojiblancos dan weer niet willen betalen.

Fernando Torres keerde vorig jaar met Chelsea in de Champions League al heel even terug in Estádio Vicente Calderón.
Fernando Torres keerde vorig jaar met Chelsea in de Champions League al heel even terug in Estádio Vicente Calderón.

Waar het optimisme bij Manchester United weer voorzichtig de kop opsteekt, daar is het bij Liverpool uiterst onrustig na de uitschakeling in de Champions League en de 3-0 nederlaag tegen de aartsrivaal op Old Trafford. The Reds raakten na de knappe tweede plaats van vorig seizoen Luis Suarez kwijt aan Barcelona en gaven afgelopen zomer 150 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Dat de ploeg van manager Brendan Rodgers ondanks al die aankopen elfde staat, zou er volgens dagblad The Sun voor zorgen dat de eigenaars van de club het transferbeleid flink onder de loep gaan nemen.

Het zou zomaar eens kunnen resulteren in een grote schoonmaak in de leiding van Liverpool, dat in 1990 voor het laatst kampioen van Engeland werd. Het eerste slachtoffer van de sportieve crisis is al gevallen in de persoon van Simon Mignolet. De Belgische keeper is voor onbepaalde tijd naar de bank verwezen ten faveure van zijn Australische stand-in Brad Jones. Volgens de krant Daily Mail zou Jones in de winter echter weer moeten plaatsmaken voor John Ruddy. De 28-jarige Engelsman speelt in het Championship voor Norwich City, maar staat hoog aangeschreven.

Raheem Sterling is een lichtpunt in de donkere dagen op Anfield. Het twintigjarige talent onttrekt zich vooralsnog aan de sportieve malaise en kan zijn in 2017 aflopende contract opgewaardeerd en verlengd zien. De Engelse vleugelflitser staat echter in de belangstelling van veel Europese topclubs. Zo weet de Duitse boulevardkrant Bild dat Sterling bij Bayern München als alternatief geldt, mocht Marco Reus inderdaad niet overkomen van rivaal Borussia Dortmund. Trainer Pep Guardiola is een groot fan van Sterling en zou zijn zaakwaarnemer en broer Pere al de opdracht hebben gegeven een deal te maken.

Bij Liverpool is het een wereld van uitersten: Raheem Sterling (links) wordt genoemd bij Bayern München, terwijl Simon Mignolet (midden, lachend) zijn basisplaats definitief lijkt kwijt te raken.
Bij Liverpool is het een wereld van uitersten: Raheem Sterling (links) wordt genoemd bij Bayern München, terwijl Simon Mignolet (midden, lachend) zijn basisplaats definitief lijkt kwijt te raken.

Tottenham Hotspur is zo'n andere club in Engeland die de stap naar de top maar niet kan maken. The Spurs hebben altijd weer de ambitie zich te plaatsen voor de Champions League, maar staan vooralsnog zevende in de eigen competitie. Manager Mauricio Pochettino gaat volgens The Daily Mirror de bezem door de selectie halen. Het zou in januari moeten resulteren in het vertrek van Emmanuel Adebayor, Benoît Assou-Ekotto en Moussa Dembélé. De Belgische middenvelder zou worden betrokken in een ruildeal met de talentvolle Aston Villa-middenvelder Fabian Delph.

Bij Juventus is ondanks twee remises op rij nog geen sprake van een crisis. De Oude Dame zag de voorsprong op achtervolger AS Roma echter wel slinken tot één punt. Massimiliano Allegri, trainer van de koploper in de Serie A, zou volgens de Italiaanse kranten daarom in de winter zijn aanval willen versterken. Volgens de Corriere dello Sport zou neo-international Simone Zaza al na anderhalf seizoen moeten terugkeren van Sassuolo. La Gazzetta dello Sport houdt het echter op Diego Perotti. De 26-jarige Argentijn maakt indruk namens Genoa, dat hem heeft verlost van zijn bijrol bij Sevilla.

Dat ook in Italië het opportunisme hoogtij viert, blijkt wel uit de berichtgeving van La Gazzetta dello Sport over de positie van Napoli-trainer Rafael Benítez. De Spanjaard stond na de slechte seizoenstart al onder druk, maar leek het vertrouwen te hebben herwonnen na een reeks goede resultaten. Na de 2-0 nederlaag tegen AC Milan zou het spel echter weer op de wagen zijn. Volgens de Italiaanse sportkrant is de kans nihil dat Benítez aanblijft als coach van Jonathan De Guzman en Dries Mertens.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.