Transferdagboek 12/05: Boateng, Cech, Hummels en Muto

Reacties

Het voetbalseizoen nadert zijn einde en bij clubs in binnen- en buitenland gaat het vizier langzaamaan op volgend seizoen. In het Transferdagboek houdt VI in de aanloop naar de heropening van de transfermarkt in juli dagelijks de stand van zaken bij omtrent de laatste transfergeruchten en het wapengekletter der miljoenen.

Transferdagboek 12/05: Boateng, Cech, Hummels en Muto

De kans is klein dat Yoshinori Muto komend seizoen speelt voor Chelsea. De 22-jarige spits denkt dat een overstap naar Londen niet goed is voor zijn carrière. Begin vorige maand maakte zijn club FC Tokyo bekend dat het een bod had ontvangen van The Blues. Dat voorstel kan niet los gezien worden van de sponsordeal die Chelsea eind februari sloot met het Japanse bedrijf Yokohama, dat vanaf volgend seizoen de shirtsponsor is van Chelsea. Voor een plek op het shirt van de kampioen van Engeland betaalt het bedrijf dat autobanden maakt 55 miljoen euro per jaar.

Ondanks die lucratieve deal lijkt Petr Cech na dit seizoen te vertrekken bij Chelsea. De 32-jarige doelman was tien jaar eerste keus in Londen, maar dit seizoen werd hij uit de basis gedreven door Thibaut Courtois. Nog een jaar op de bank ziet Cech niet zitten en dus is zijn management op zoek naar andere clubs. Viktor Kolak, zijn zaakwaarnemer, bevestigde dat hij in gesprek is met Besiktas. Eerder werd ook Arsenal genoemd als mogelijk bestemming voor de Tsjech, maar Chelsea-manager José Mourinho wil hem absoluut niet naar een Engelse club laten vertrekken.

Sterker nog, eigenlijk wil José Mourinho helemaal niemand van zijn kampioensploeg laten gaan. 'Ik zou de groep graag bij elkaar houden', aldus de Portugees. 'Ik denk ook dat ons dat gaat lukken. Afgelopen zomer wilde ik wel wat spelers laten gaan, omdat ze veel geld opbrachten. Daar konden we zelf weer onze selectie mee vesterken. Maar dit seizoen ben ik zo blij met wat deze selectie ons gebracht heeft, dat ik er alles aan wil doen om het bij elkaar te houden en er nog meer uit proberen te halen.'

Bij FC Utrecht zou het zomaar kunnen zijn dat er zich deze zomer na Simon Cziommer weer een Duitser meldt in De Galgenwaard. De nieuwe trainer Erik ten Hag, nu nog actief bij het tweede van Bayern München, ziet genoeg potentiële versterkingen bij onze Oosterburen rondlopen.

'In de Tweede en Derde Bundesliga, en ook in de Regionalliga zijn er zeer interessante spelers. En jonge Duitse speler kan ook via Utrecht een volgende stap zetten. De Eredivisie is zeer interessant voor Duitse talenten, omdat in Nederland nog meer de focus ligt op jonge spelers en hun ontwikkeling', doet Ten Hag tegenover transfermarkt.de  een goed woordje voor de Eredivisie.

Voor Glen Johnson lonkt juist Duitsland. De Engelse international heeft het aanbod van Liverpool afgeslagen en heeft daardoor zijn handen komende zomer vrij. Verschillende clubs dingen naar de gunsten van de dertigjarige rechtsback die transfervrij kan worden ingelijfd. Schalke 04 wordt daarbij genoemd als mogelijk bestemming. Een vertrek uit Engeland lijkt in elk geval zijn voorkeur te hebben, getuige de opmerking: 'Voor mijn kinderen zou het leuk zijn naar het buitenland te gaan.'

Mats Hummels zou deze zomer juist de weg in omgekeerde richting gaan afleggen. De Duitse international wordt al langer in verband gebracht met Manchester United als bestemming. Maar volgens Engelse media zijn de onderhandelingen inmiddels in een vergevorderd stadium terechtgekomen, en kan Louis van Gaal na Memphis Depay binnenkort zijn volgende miljoenenaankoop verwelkomen. De verdediger van Borussia Dortmund schijnt namelijk een slordige veertig miljoen te moeten kosten.

BVB denkt op zijn beurt om te gaan buurten bij rivaal Schalke 04. Volgens Ghanese media is daarbij het doel oude bekende Kevin-Prince Boateng (foto boven), die eerder deze week in Gelsenkirchen op non-actief werd gesteld. De 28-jarige international speelde in 2011 op huurbasis al wat wedstrijden voor Dortmund.

AS Monaco heeft volgens Le Parisien in Spanje een opvolger van Dimitar Berbatov op de korrel. De Monegasken denken namelijk aan Mario Mandzukic in plaats van de Bulgaarse routinier, die een aflopend contract heeft in het prinsendom en op de weg terug naar Engeland schijnt te zijn. Goedkoop zal de Kroaat niet zijn, al denken ze dat te kunnen ondervangen door Radamel Falcao nog van de hand te doen.

Bournemouth is voor zijn verrassende debuut in de Premier League naarstig op zoek naar versterking. En het houdt daarbij niet bepaald de hand op de knip. Niemand minder dan Dimitar Berbatov moet de nieuwe aanvalsleider worden op Dean Court, melden diverse Engelse media. De 34-jarige Bulgaar toont nog bijna wekelijks zijn waarde voor AS Monaco, waarmee hij dit seizoen tot de kwartfinale in de Champions League reikte.

Mogelijk is er echter geen plaats meer voor hem als de club zijn selectie moet terugbrengen tot 22 spelers. Dit door een sanctie van de UEFA, wegens het overtreden van de financiële regels. Berbatov, topscorer aller tijden van het Bulgaars elftal, speelde al zevenenhalf seizoen in de Premier League en scoorde daarin 94 keer. Ook al is Berbatov transfervrij op te halen uit het prinsdom, naar verluidt is hij voor minder dan een ton per week niet te strikken.

Ook Besiktas staat onder verscherpt toezicht van de Europese voetbalbond, waardoor Inter volgens diverse Turkse media een poging gaat wagen om Oguzhan Özyakup daar los te weken. De Turkse international (22) groeide op in Nederland en verruilde op jonge leeftijd de jeugdopleiding van AZ voor die van Arsenal. De laatste drie seizoenen kwam hij uit voor Besiktas, waar hij in de meeste wedstrijden wel in actie kwam. Özyakup heeft nog een doorlopend contract in Turkije, maar zou rond de vijf miljoen euro moeten kosten.

Oguzhan Özyakup speelde in de jeugdopleiding van AZ, dat bij een transfer dus aanspraak maakt op een opleidingsvergoeding.
Oguzhan Özyakup speelde in de jeugdopleiding van AZ, dat bij een transfer dus aanspraak maakt op een opleidingsvergoeding.

Vitesse mag weer hopen op een groeibriljantje uit de stal van Chelsea. De Londenaren hebben namelijk de strijd om de handtekening van Nathan gewonnen, een negentienjarige aanvallende middenvelder. De Braziliaan kondigt op Instagram zijn komst aan en komt over van Atlético Paranaense, dat een slordige zes miljoen euro voor de jeugdinternational ontvangt. In eerdere seizoenen profiteerde Vitesse al van de samenwerking door het huren van onder meer Nemanja Matic, Tomás Kalas, Patrick van Aanholt, Christian Atsu, Lucas Piazón en nu Bertrand Traoré.

Nog meer nieuws uit Londen, waar Raheem Sterling volgens Metro op huizenjacht zou zijn. Volgens de krant zou hij namelijk in de belangstelling staan van Arsenal, dat Theo Walcott nog als ruilmiddel achter de hand heeft om een korting op de transfersom van circa zestig miljoen euro te bedingen. Sterling is niet onbekend in de hoofdstad, want de aanvaller speelde al het grootste gedeelte van zijn jeugd in de opleiding van Queens Park Rangers.

Liverpool wil het binnenkomende geld volgens diezelfde krant dan weer gebruiken voor Ínigo Martinez (Real Sociedad) en Mateo Kovacic (Inter). En na de degradatie van Burnley zou de transfer van aanvaller Danny Ings volgens Liverpool Echo slechts nog een kwestie van tijd zijn.

Bij Roma dreigt een uittocht en Al Jazeera meldt dat Abu Dhabi zijn zinnen heeft gezet op Gervinho. De 27-jarige Ivoriaan wist zijn aardige rendement van vorig seizoen in de Italiaanse hoofdstad dit seizoen niet voort te zetten. Zo scoorde hij al bijna een half jaar niet meer in competitieverband, wat hem op de nodige kritiek kwam te staan. Zeker toen hij Francesco Totti er in de media van verweet dat hij geen bruikbare ballen meer kreeg. Grapje of niet, met El Bimbo d'Oro valt niet te sollen in Rome.

De goede prestaties van Kevin De Bruyne bij VfL Wolfsburg zijn ook de Europese topclubs niet ontgaan. Zijn zaakwaarnemer heeft volgens Astralfootball al telefoontjes gehad van Bayern München, Paris Saint-Germain en Manchester City. De Belgische assistenkoning heeft overigens geen goede ervaringen aan de Premier League overgehouden na zijn eerdere korte verblijf bij Chelsea.

Kevin De Bruyne bereidde dit seizoen al negentien treffers voor in de Bundesliga, negen meer dan elke andere speler in de Duitse competitie.
Kevin De Bruyne bereidde dit seizoen al negentien treffers voor in de Bundesliga, negen meer dan elke andere speler in de Duitse competitie.

Mocht De Bruyne liever in een andere competitie willen spelen, dan heeft City volgens Express & Star ook de Engelse jeugdinternational Saido Berahino (West Bromwich Albion) nog als optie. Bijkomend voordeel is dat de club dan meteen zijn quotum omhoog haalt wat betreft de home-grown rule, die voorschrijft dat acht van de 25 selectiespelers uit Engeland of Wales moeten komen. Ook Liverpool zit achter de 21-jarige aanvaller aan, die dit seizoen tot nu toe twaalf keer scoorde in de Premier League.

Zolang Dani Alves nog geen overeenstemming heeft bereikt met Barcelona om zijn aflopende contract met de Catalanen te verlengen, krijgt hij de ene na de andere lucratieve aanbieding uit het buitenland. Na Paris Saint-Germain heeft nu ook Manchester United zich gemeld voor de Braziliaanse back (32), meldt de Spaanse krant Sport.

Niet alle spelers gaan er sportief op vooruit in deze rubriek. Miralem Sulejmani, nog steeds de duurste aankoop ooit van een Eredivisieclub (Ajax), heeft de laatste drie seizoenen amper nog gespeeld in Amsterdam en bij Benfica. Hij zou volgens Record nu teruggaan naar Partizan Belgrado, om bij de club waar hij opgroeide zijn carrière nieuw leven in te blazen. De man van 16,25 miljoen euro is trouwens pas 26 jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.