Transferdagboek 06/05: Koke, Tielemans, Dost en Witsel

Reacties

Het voetbalseizoen nadert zijn einde en bij clubs in binnen- en buitenland gaat het vizier langzaamaan op volgend seizoen. In het Transferdagboek houdt VI in de aanloop naar de heropening van de transfermarkt in juli dagelijks de stand van zaken bij omtrent de laatste transfergeruchten en het wapengekletter der miljoenen.

Transferdagboek 06/05: Koke, Tielemans, Dost en Witsel

We beginnen de woensdageditie met de opnieuw opgerakelde warme band tussen Atlético Madrid en Chelsea. José Mourinho, de manager van de Londenaren die zelf aan de vooravond van een contractverlenging staat, kondigde onlangs al aan zijn selectie te willen versterken. Een van de namen op zijn lijstje zou Koke zijn. De 23-jarige spelmaker staat volgens The Express  ook in de nadrukkelijke belangstelling van Manchester United, Manchester City en Barcelona, dat zich in het verleden al eens concreet meldde voor de Spaanse middenvelder.

Atlético zou bij een eventuele verkoop van Koke niet alleen veel geld willen verdienen, maar ook een speler als ruilmiddel willen inbrengen. Filipe Luís heeft bij Chelsea zijn belofte immers nog niet kunnen inlossen. De Braziliaanse international, die voor zijn vertrek naar Engeland deel uitmaakte van de succesachterhoede van Atlético, verloor de concurrentiestrijd van César Azpilicueta en zou daarom wel oren hebben naar een terugkeer. Koke heeft een gelimiteerde afkoopsom van zestig miljoen euro in zijn contract staan en Filipe Luís werd afgelopen zomer voor twintig miljoen euro verkocht. De simpele rekensom is daarom volgens de tabloid dat Koke voor veertig miljoen euro naar Londen trekt, als de linksback tegelijkertijd de omgekeerde weg bewandelt.

Filipe Luís en Koke vorig seizoen in actie namens Atlético Madrid tegen het Barcelona van Lionel Messi.
Filipe Luís en Koke vorig seizoen in actie namens Atlético Madrid tegen het Barcelona van Lionel Messi.

Nog is het niet gedaan met de link Atlético-Chelsea, die voorheen al transfers van Diego Costa en Thibaut Courtois opleverde. Met 25 goals in 50 officiële wedstrijden heeft Antoine Griezmann zich immers bij zo goed als iedere Europese grootmacht in de kijker gespeeld. Ook Chelsea zou volgens The Telegraph  een van die clubs zijn, maar volgens Sport Bild is de belangstelling van Bayern München concreter. De Franse international is daar in beeld om de blessuregevoelige Franck Ribéry en Arjen Robben wat te ontlasten. Omdat de komst van Griezmann wel een dure aangelegenheid is, hij heeft een contract tot medio 2020, zou Der Rekordmeister ook al een alternatief hebben vastgesteld: niemand minder dan Felipe Anderson, die dit seizoen furore maakt bij Lazio.

In diezelfde Serie A is Paulo Dybala een van de smaakmakers. De 21-jarige aanvaller van Palermo heeft over belangstelling niet te klagen. Juventus, Manchester United en Chelsea hebben de Argentijn op de radar staan. Preses Maurizio Zamparini doet niet moeilijk over het verkopen van de nog tot medio 2016 vastliggende aanvaller. 'De tijd is rijp om hem te verkopen en wij moeten daar nu de vruchten van gaan plukken', aldus de voorzitter. 'Binnen tien tot vijftien dagen weten we waar zijn toekomst ligt', vertelt hij aan Giornale di Sicilia.

Bas Dost weet nog niet waar hij na de zomer speelt. De spits van VfL Wolfsburg heeft aangekondigd met de club te willen gaan praten, nu duidelijk is geworden dat Max Kruse zo goed als zeker aangetrokken zal worden. Trainer Dieter Hecking vertelt in BILD niet te zijn geschrokken van de uitspraken van de Nederlander. 'We kennen Bas inmiddels een beetje. Hij zegt al twee jaar in iedere transferperiode dat hij wil kijken hoe de situatie eruit ziet. Hij moet weten dat we veel vertrouwen in hem hebben. Het is complete onzin dat wij hem niet genoeg zouden steunen. Natuurlijk zal hij de concurrentie moeten aangaan, maar uiteindelijk draait het om de teamprestatie.'

Bas Dost: volgend seizoen bankzitter, basisspeler of vertrokken?
Bas Dost: volgend seizoen bankzitter, basisspeler of vertrokken?

In België is ondertussen veel te doen over Youri Tielemans. Het supertalent van Anderlecht wordt donderdag achttien jaar oud en zal dan naar verwachting een handtekening zetten onder een contract tot medio 2020. Maar dat de Belg in de toekomst naar een grote club zal vertrekken, is wel duidelijk. 'Youri is een speler die door Bayern wordt gevolgd', zo onthult Daniël Van Buyten, die afgelopen zomer afzwaaide bij Bayern en nu scout is, in gesprek met Het Nieuwsblad. 'Hij moet nog veel leren, maar is een van de grootste talenten van zijn generatie. En hij is een speler die nog financieel haalbaar is. Ik vergelijk hem graag met Bastian Schweinsteiger. Die wordt een dagje ouder en waarom zou Tielemans hem niet kunnen opvolgen?'

'Een speler als Eden Hazard zou Bayern nooit halen', vervolgt Van Buyten. 'Die kost 70 tot 80 miljoen en dat is zelfs voor Bayern veel geld. Ze mikken op spelers van 17 à 18 jaar die misschien maar 5 miljoen kosten', aldus de Belg, die en passant meldde zelf nogmaals door Anderlecht te zijn gepolst om alleen voor de play-offs om de titel nog een contract te tekenen. Net als in de zomer was zijn antwoord negatief. Overigens had diezelfde Tielemans onlangs ook al een kennismakingsgesprek met Atlético Madrid, dat eerder al goede ervaringen had met jonge Belgen. Courtois groeide er uit tot een van de beste keepers van de wereld.

Youri Tielemans, op zijn zeventiende al gewild in heel Europa.
Youri Tielemans, op zijn zeventiende al gewild in heel Europa.

Over keepers en Atlético gesproken: vóór de tijd van Courtois was David de Gea de schier onpasseerbare sluitpost van de Rojiblancos. Duidelijk is dat Real Madrid de huidige doelman van Manchester United als dé vervanger van Iker Casillas ziet, maar volgens Manchester Evening News wijst alles erop dat de Spanjaard zijn contract bij de club van Louis van Gaal gaat verlengen. Al is er door superzaakwaarnemer Jorge Mendes wel een aanvullende voorwaarde bedongen. Dan moet United wel de optie tot koop, van liefst zestig miljoen euro, op Radamel Falcao lichten. De vraag is dus of de stem van de invloedrijke belangenbehartiger zwaarder weegt dan de tegenvallende productie van Falcao, die sinds 31 januari niet meer scoorde en nog altijd maar op vier goals voor de Engelse recordkampioen staat.

De flinke Belgische tint in deze editie van het transferdagboek wordt alleen maar groter door een blik op de berichtgeving van Sky Sport Italia, dat meldt dat Axel Witsel op de radar verschenen is van Juventus. De mogelijke Champions League-finalist, dinsdag werd er met 2-1 gewonnen van Real Madrid, zou al 25 miljoen euro hebben klaarliggen voor de middenvelder. Omdat zijn verbintenis slechts tot 2017 loopt en de Belg heeft aangegeven te willen vertrekken bij Zenit Sint-Petersburg is de verwachting dat vijf miljoen extra voldoende is om een en ander komende zomer al af te ronden.

Met de komst van de Belg zou Juventus zich direct indekken tegen het mogelijke vertrek van de uiterst gewilde Paul Pogba. De Fransman heeft volgens de normaliter goed ingevoerde Gianluca Di Marzio van Sky een mega-aanbod van Paris Saint-Germain afgewimpeld. De reden zou simpel zijn. De beresterke middenvelder zou in de toekomst alleen maar naar Real Madrid willen verkassen. En dat zaakwaarnemer Mino Raiola dinsdag is gespot in het hotel van Juve-tegenstander Real Madrid gaf dat gerucht alleen maar een extra slinger.

Aymen Abdennour, de volgende Arsenal-aanwinst die Arsène Wenger uit Frankrijk haalt?
Aymen Abdennour, de volgende Arsenal-aanwinst die Arsène Wenger uit Frankrijk haalt?

In de huidige Champions League-campagne won Juventus in de kwartfinale van AS Monaco, dat op zijn beurt in de achtste finale over twee duels te sterk was voor Arsenal. Niet voor het eerst zou Arsène Wenger nu overwegen twee spelers vanuit Frankrijk (en zijn vorige werkgever Monaco) over te nemen. De Tunesische verdediger Aymen Abdennour maakte volgens Metro in dat tweeluik zoveel indruk dat Wenger direct zijn contacten ingeschakeld heeft om de 25-jarige tank binnen te hengelen. Maar daarmee is hij nog niet klaar, want Wenger zou ook Nabil Fekir graag oppikken uit zijn vaderland. De dit seizoen bij de nationale ploeg gedebuteerde 21-jarige aanvallende middenvelder verdient die belangstelling door zijn goede spel bij Olympique Lyon.

Tot slot een even opmerkelijk als vermakelijk bericht uit het Portugese Record. Dat meldt namelijk dat er Nederlandse en Duitse clubs geïnteresseerd zijn in Miralem Sulejmani, die bij Benfica in twee seizoenen slechts tot 32 officiële duels kwam. De Portugezen zouden van de blessuregevoelige aanvaller af willen. De vraag is alleen hoeveel hij moet kosten. Waarschijnlijk minder dan het Eredivisie-record dat Ajax in 2008 betaalde aan SC Heerenveen voor de Serviër: 16,25 miljoen euro.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.