Laporta wil met Cruijff en Puyol terugkeren in Camp Nou

Reacties

Zoals begin dit jaar al min of meer bekend was heeft Joan Laporta aangekondigd mee te strijden om het voorzitterschap van Barcelona. Als Laporta de verkiezingen wint, betekent dat een terugkeer van Johan Cruijff en Carles Puyol.

Laporta wil met Cruijff en Puyol terugkeren in Camp Nou

Barcelona kiest op 18 juli een nieuwe voorzitter. Dat is een jaar eerder dan gepland, omdat zittend preses Josep María Bartomeu het in januari na alle onrust noodzakelijk achtte een nieuwe koers in te slaan. Bartomeu stelt zichzelf na het winnen van de treble ook verkiesbaar. Zijn voornaamste concurrent is Laporta, onder wiens bewind de Catalaanse grootmacht in 2006 en 2009 ook de Champions League won.

Laporta was niet altijd even populair in Camp Nou. In 2008 overleefde de Spaanse politicus een motie van wantrouwen. Twee jaar later moest hij tijdens de verkiezingen alsnog plaatsmaken voor Sandro Rosell, die in januari 2014 vervolgens moest aftreden wegens de perikelen rondom de ondoorzichtige transfer van Neymar, voor wie Barcelona (aan verschillende partijen) veel meer bleek te hebben betaald dan de oorspronkelijke 57 miljoen euro.

Tijdens de vorige termijn van Joan Laporta als voorzitter won Carles Puyol met Barcelona de Champions League. Nu moet hij technisch directeur worden.
Tijdens de vorige termijn van Joan Laporta als voorzitter won Carles Puyol met Barcelona de Champions League. Nu moet hij technisch directeur worden.

Met vicevoorzitter Bartomeu op de bok veranderde er in feite weinig in de Catalaanse hoofdstad. Laporta is dat van plan te veranderen. 'Ik ben er meer dan ooit klaar voor om de club te leiden', zei de 52-jarige Spanjaard. 'Natuurlijk ben ik niet foutloos, zoals jullie weten, maar ik heb nog altijd dezelfde principes; de ideeën van Mes que een club (het motto van Barça, méér dan een club, red.), van Cruijff, La Masia, Catalonië en UNICEF. De club moet weer van iedereen zijn.'

Mocht Laporta inderdaad winnen, dan staan de poorten van Camp Nou ook weer wagenwijd open voor Cruijff. De oud-speler en –trainer van Barcelona kon om diverse redenen niet door één deur met Rosell. Diens opvolger Bartomeu haalde de banden met de legendarische nummer 14 wel al weer aan. In maart bezegelden de twee de hernieuwde samenwerking tussen de stichtingen van Barcelona en Cruijff. Onder Rosells bewind was dat partnerschap juist bekoeld.

De eventuele terugkeer van Laporta zou op technisch gebied een grote verandering teweeg brengen. Carles Puyol moet in dat geval, met Cruijff ongetwijfeld in een rol als adviseur op de achtergrond, de nieuwe technisch directeur worden. De voormalige verdediger vertrok begin dit jaar in het kielzog van toenmalig td Andoni Zubizarreta, die door Puyol werd geassisteerd. Bartomeu stelde daarna en technische commissie aan, met daarin oud-speler Carles Rexach en voormalig Milan-directeur Ariedo Braida.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.