Dolblije Neymar haalt gram: 'Maar wil geen captain meer zijn'

Reacties

Neymar liet zijn tranen na het binnenhalen van de gouden medaille op de Olympische Spelen de vrije loop, maar keek direct na de finale tegen Duitsland toch al naar de toekomst. De sterspeler van Brazilië wil geen aanvoerder meer zijn.

Dolblije Neymar haalt gram: 'Maar wil geen captain meer zijn'

Uitgerekend in Rio de Janeiro pakte Neymar zijn eerste échte hoofdprijs met de nationale ploeg. De aanvaller van Barcelona won wel de Confederations Cup, maar moest tijdens het WK van 2014 toezien hoe De Goddelijke Kanaries zonder de geblesseerde vedette bezweken in de halve finale. Duitsland bezorgde het grote voetballand een trauma door met 7-1 te winnen in de halve finale.

Ook op de Olympische Spelen, waar de Brazilianen met de jeugdploeg aan deelnamen, was de druk torenhoog. Dat werd nog eens versterkt doordat de eerste twee wedstrijden, tegen Zuid-Afrika en Irak, in 0-0 eindigden. Ook Neymar ontkwam niet aan de kritiek.

'Maar hoeveel al die mensen ook aan het praten waren, wij hebben met onze voeten gereageerd', haalde Neymar, die uiteindelijk op vier goals eindigde tijdens de Spelen, zijn gram. 'Dit is een van de mooiste momenten van mijn leven', aldus de vedette, die in de finale tegen de Duitsers een droom zag uitkomen. Hij benutte in de reguliere speeltijd (1-1) niet alleen op schitterende wijze een vrije trap, maar mocht omdat Nils Petersen de enige was die in de penaltyserie faalde ook aanleggen voor de beslissende strafschop (foto). En daarbij kweet Neymar zich van zijn taak.

Eenmaal bekomen van de bloedstollende finale richtte Neymar, die sinds het WK van 2014 ook van de hoofdmacht van Brazilië aanvoerder was, zich tot bondscoach Tite. 'Vandaag ben ik een kampioen geworden, maar ik lever mijn aanvoerdersband wel in. Ik heb er met mijn familie over gesproken, maar wil geen aanvoerder meer zijn. Het was een eer, maar Tite kan op zoek naar een nieuwe captain', aldus Neymar, die geen reden gaf voor zijn opmerkelijke besluit. Wel was hij blij met zijn rol tijdens het toernooi. 'Iedereen wist hoe belangrijk de jacht op goud was voor ons. Ik heb gelukkig een voorbeeld voor die jonge jongens kunnen zijn. Uiteindelijk heb ik misschien nog wel meer geleerd van hen…'

Rogerio Micale, coach van de Braziliaanse olympische ploeg, reserveerde alleen maar lof voor zijn sterspeler. 'Hij breekt nu eenmaal wedstrijden open, dat hebben we maar weer eens gezien. Op de vorige Spelen was hij zo dicht bij goud. Dit toont daarom dat Neymar een vechter is. Hij heeft veel bereikt in zijn leven en heeft die prestaties allemaal verdiend.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.