Heldenrol Neymar in olympische finale

Reacties

Brazilië heeft eindelijk de laatste lacune in de prijzenkast gevuld. Ten koste van Duitsland werd 64 jaar na de eerste poging in een bloedstollende finale de olympische gouden medaille veroverd.

Heldenrol Neymar in olympische finale

Neymar moest het na de weifelende Braziliaanse start van het olympisch voetbaltoernooi ontgelden. Na de doelpuntloze remises tegen Zuid-Afrika en Irak richtte de kritiek zich ook op de ster van Barcelona. De aanvaller snoerde na het overleven van de groepsfase de criticasters de mond.

Dankzij drie goals en drie assists van Neymar in de kwartfinale en halve finale bereikte Brazilië de eindstrijd, waarbij Colombia en Honduras het slachtoffer werden van de Braziliaanse jacht op het eerste olympische voetbalgoud in de historie van het land.

Neymar bracht Maracanã in de finale na bijna een half uur in vervoering met zijn schitterende vrije trap. Duitsland temperde na een uur de verwachtingen. Na drie keer de lat te hebben geraakt bracht Max Meyer de gelijkmaker op het scorebord. Hij kreeg daarmee het Braziliaanse publiek stil.

Die stilte maakte in de slotfase van de reguliere speeltijd plaats voor enthousiasme. Duitsland, dat twee jaar geleden in de halve finale van het WK met 7-1 gehakt maakte van Brazilië, overleefde met kunst- en vliegwerk een serie van Braziliaanse kansen. In de verlenging sleepten de twee ploegen zich naar het einde, waarna de beslissing viel in de zenuwslopende penaltyreeks. Daarin werd Neymar de held na de misser van Nils Petersen, die als enige in de reeks faalde van elf meter (5-4).

Zodoende kon Brazilië 64 jaar na het debuut op de Olympische Spelen – in 1952 kreeg Nederland met 5-1 klop – na het veroveren van drie zilveren en twee bronzen medailles eindelijk het eerste voetbalgoud verwelkomen.

Brons
Eerder op de dag legde Nigeria beslag op de bronzen plak. De Afrikanen waren met 3-2 te sterk voor Honduras. De doelpunten van Umar Sadiq (2) en Aminu Umar bleken net afdoende voor de derde plaats. Honduras kwam niet verder dan goals van Anthony Lozano en Marcelo Pereira.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.