Zico haalt uit: 'Neymar is een aanvoerder onwaardig'

Reacties

Brazilië moet vannacht in het laatste groepsduel met Denemarken nog alle zeilen bijzetten om de kwartfinale van het olympisch voetbaltoernooi in eigen land te bereiken. De olympische ploeg ligt zwaar onder vuur na de wanvertoningen in de eerste twee duels. Met name Neymar, die niet de leider is die hij zou moeten zijn.

Zico haalt uit: 'Neymar is een aanvoerder onwaardig'

De ploeg van bondscoach Rogério Micale speelde zowel tegen Zuid-Afrika als Irak met 0-0 gelijk, terwijl met aanvoerder Neymar, Felipe Anderson, Rafinha, Marquinhos en de supertalenten Gabriel Barbosa (bijnaam Gabigol) en Gabriel Jesus toch voldoende talent aanwezig is. Dat de Braziliaanse olympiërs het zover hebben laten komen, vindt legende Zico onbegrijpelijk.

'De afgelopen jaren liep ons land in het voetbal tegen de ene na de andere blamage aan', zegt Zico in gesprek met O Globo. De Witte Pelé (tussen 1976 en 1986 goed voor 48 goals in 71 interlands) verwijst daarmee naar de dramatische uitschakeling op het WK 2014 in eigen land (1-7 tegen Duitsland in halve finale) en de slechte prestaties in de kwalificatiereeks voor het WK 2018 en de Copa América Centenario.

'Weegt de druk te zwaar op de schouders van de spelers? Het zou het tegenovergestelde moeten zijn', foetert Zico. 'Het feit dat we thuis spelen zou een voordeel moeten zijn. Ik vind druk geen excuus. We hebben een ploeg die het toernooi kan winnen, maar vandaag de dag neigen spelers nogal eens te vergeten dat ze professional zijn.'

Zico, hier in 2010 met Neymar toen de Braziliaanse ster nog speler van Santos was, is uitermate kritisch op de prestaties van Brazilië.
Zico, hier in 2010 met Neymar toen de Braziliaanse ster nog speler van Santos was, is uitermate kritisch op de prestaties van Brazilië.

Neymar zou als captain en sterspeler van Barcelona in dat opzicht een voorbeeldfunctie moeten vervullen, maar de 24-jarige aanvaller werd tot zijn ergernis eerder door de Braziliaanse pers al onderworpen aan een vragenvuur over zijn uitbundige levensstijl. Ook Zico is kritisch. 'Hij is een aanvoerder onwaardig. Het enige waaraan hij zou moeten denken is voetballen.'

Bondscoach Micale vindt echter dat er te veel nadruk wordt gelegd op wat Neymar buiten het veld doet. 'Hij is nog jong en gedraagt zich soms misschien op een manier waarmee wij het niet eens zijn, maar zouden we dat op deze leeftijd niet allemaal doen in zijn situatie? Neymar wordt ooit de beste speler van de wereld, we moeten hem respecteren.'

Want anders vreest Micale dat het wel eens verregaande consequenties zou kunnen hebben voor de interlandloopbaan van Neymar. 'Neymar is pas 24 en nog niet helemaal volwassen. Over het algemeen bereikt een speler pas zijn piek als hij 28 is, fysiek en mentaal. Al sinds zijn zeventiende heeft hij te maken met de druk die hoort bij zijn leidersrol.'

Reden tot paniek is de slechte start op de Spelen dan ook niet, vindt Micale. 'We hebben maar één overwinning nodig om de volgende ronde te bereiken en in de race te blijven voor een medaille. We moeten kalm blijven en in onszelf blijven geloven. Alles zal veranderen als die bal er eenmaal ingaat.' Brazilië speelt vannacht om drie uur tegen Denemarken.

Stand Groep A
Land Punten Doelsaldo
Denemarken 4 1-0
Brazilië 2 0-0
Irak 2 0-0
Zuid-Afrika 1 0-1

De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwartfinale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.