December 2016: Chinese gekte, gouden jaar voor Ronaldo

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In december onder andere de topper Ajax-PSV, de krakers uit het buitenland en de Chinese gekte op de transfermarkt.

December 2016: Chinese gekte, gouden jaar voor Ronaldo

03-12: Chelsea de winnaar van straatgevecht met Manchester City
Het is een Premier League-topper waar de vonken vanaf spatten. Na de switch naar het 3-4-3-systeem staat er op Chelsea geen maat, ook in het Etihad Stadium niet. Manchester City komt in eigen huis nog op voorsprong, maar Chelsea komt ijzersterk terug. Conte ziet dat zijn speelwijze ook met de hoogst mogelijke weerstand functioneert.

In het laatste halfuur zijn Diego Costa, Willian en Eden Hazard trefzeker. Chelsea wint met 1-3 en in de extra tijd slaan bij The Citizens de stoppen door. Sergio Agüero geeft met een horrortackle op David Luiz het startsein voor een opstootje waarbij ook Fernandinho rood krijgt. Het is de meest indrukwekkende en tegelijkertijd ook de meest zwaarbevochten zege in de eerste seizoenshelft van Premier League-koploper Chelsea. De kloof met de achtervolging is geslagen. Het gat is na achttien speelronden zes punten.

03-12: De Madrileense Houdini slaat ook tegen Barcelona toe
Kort na de kraker in Manchester treffen Barcelona en Real Madrid elkaar voor de 232ste editie van El Clásico. De Madrilenen zijn de prooi, de Catalanen jagen. Pas na rust resulteert de aanval van Barcelona op de riante uitgangspositie van Real in gevaar. Luis Suárez kopt de 1-0 binnen en als de van een blessure teruggekeerde Andrés Iniesta binnen de lijnen komt, wordt Real bij vlagen zoek gespeeld.

Instortingsgevaar is er onder trainer Zinedine Zidane echter niet meer. Real is stabiel geworden, was al 32 wedstrijden ongeslagen voor het duel met de aartsrivaal en komt ook in Camp Nou terug. Dankzij Sergio Ramos. Altijd weer Ramos. In de slotfase knikt de centrumverdediger de bal in het doel: 1-1. Weer een bevrijdende goal van de aanvoerder vlak voor tijd, net als eerder in het seizoen in de strijd om de Europese Super Cup en in de Champions League-finale van 2014. 'Tot het laatste fluitsignaal, altijd tot het laatste fluitsignaal', tweet Ramos na afloop.

06-12: nieuw contract voor Van Bronckhorst beloning voor succes Feyenoord
Er komt dan toch witte rook uit De Kuip. Feyenoord en trainer Giovanni van Bronckhorst bereiken begin december een principeakkoord over een nieuw contract. Het is voor Van Bronckhorst de bekroning van een jaar met pieken en dalen. Het seizoen 2015/16 is voor hem als een examenjaar, zo beschreef clubwatcher Martijn Krabbendam eerder al. Ondanks de bekerwinst was de erbarmelijke reeks rond de vorige jaarwisseling nog niet vergeten.

Dit seizoen lijkt een dergelijke inzinking ver weg bij de Eredivisie-koploper. Halverwege heeft winterkampioen Feyenoord een voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax. 'Het is duidelijk dat ik het erg naar mijn zin heb bij Feyenoord. Als club als geheel, maar zeker ook met de staf en de selectie hebben we stappen gezet. Bovendien zie ik nog volop mogelijkheden om ons door te ontwikkelen', aldus Van Bronckhorst bij de bekendmaking van het contractnieuws.

06-12: Europees avontuur PSV ten einde op ontluisterende avond
PSV ploetert, PSV doet wanhoopspogingen en PSV gaat ten onder. Het Europese avontuur van de Eindhovenaren is al voor de winterstop afgelopen. Het is een passend slot van de Champions League-campagne waarin de ploeg van trainer Phillip Cocu geen moment heeft overtuigd. Na vier zeges en een gelijkspel is er voor PSV weliswaar wel nog een ontsnappingsroute die uitkomt in de Europa League. Dan moet er wel gewonnen worden van Rostov.

Die noodzaak is in het Philips Stadion pas vlak voor tijd terug te zien in het spel van de thuisploeg. Het is afwachtend en vooral ook angstig. Bang voor de counters van Rostov. Cocu voelt de behoefte om na afloop van het 0-0 gelijkspel de kritiek te pareren. Spijt heeft hij niet van zijn keuze voor een 5-3-2-systeem: 'Het tempo was iets te laag in de eerste helft. Maar als je tegen deze ploeg op achterstand komt, dan kun je het wel vergeten. Je moet geluk hebben dat de goal er komt. Die bleef helaas uit. We hebben er keihard voor gewerkt.'

12-12: Ronaldo is Messi de baas bij Gouden Bal-verkiezing
Zo trots als een pauw is Cristiano Ronaldo na het winnen van zijn vierde Gouden Bal. Bij de verkiezing van Speler van het Jaar van France Football troeft de Portugees Lionel Messi en Antoine Griezmann af. Ronaldo is dé man van 2016. In de zomer schrijft hij met Portugal al geschiedenis door het EK te winnen, met Real Madrid wint hij de Champions League en in december nog het WK voor clubs.

Ronaldo doet niet aan valse bescheidenheid, hij laat weten blij te zijn met de erkenning voor zijn harde werk. 'Ik denk nu aan de mensen om me heen, zoals mijn familie en vrienden. Zij helpen me jaar na jaar om de beste te blijven. Dat is echt niet zo eenvoudig. Slechts enkele spelers zijn in staat geweest om zo'n lange tijd op topniveau te presteren. Ze zijn op de vingers van één hand te tellen.'

14-12: Wolfsburg verlost Bazoer van reserverol bij Ajax
De kikkers in de kruiwagen houden, het hoort door de brede selectie bij het takenpakket van Peter Bosz. Na een moeizame start vindt de Ajax-coach eind september de ideale samenstelling voor zijn elftal. Talenten Kenny Tete, Jairo Riedewald en Riechedly Bazoer komen vervolgens amper aan de bak. Laatstgenoemde verkiest een vertrek boven een bijrol in de brede Ajax-selectie.

Bazoer moet Wolfsburg, de huidige nummer dertien in de Bundesliga, na de winterstop uit de brand gaan helpen. De twintigjarige middenvelder zet zijn krabbel onder een contract tot medio 2021. Met de overgang is een transfersom gemoeid van afgerond twaalf miljoen euro. Bosz is een probleem armer, al knaagt het dat het toptalent dat op zijn twintigste al zes interlands en 71 optredens voor Ajax 1 achter zijn naam heeft niet door de voordeur vertrekt.

18-12: De Jong goud waard voor PSV in topper tegen Ajax
Het is de laatste Eredivisie-wedstrijd voor de winterstop en wat voor een. Andrés Guardado heeft de race tegen de klok gewonnen, is weer fit en zet de boel direct op scherp bij Ajax-PSV. Het gif van de Mexicaanse middenvelder doet het bloed van de Ajax-aanhang koken. Door toedoen van Guardado vallen Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi al snel uit.

Ook zonder die twee breekt Ajax uiteindelijk door de PSV-defensie heen, met dank aan Davy Klaassen. Hij pegelt de bal in de kruising. PSV schakelt een versnelling hoger en wordt bij de hand genomen door een invaller die de weg in De Arena als geen ander kent. Siem de Jong was ooit de kampioensheld van Ajax en is deze zondag de beul van de Amsterdammers.  'Ik heb hier een mooi verleden gehad, dat zal ik nooit vergeten. Maar vandaag moest ik het voor de andere kant doen', reageert de man die PSV door de 1-1 in de titelrace houdt koeltjes.

19-12: Wang komt als verliezer uit juridische strijd met ADO
Opluchting overheerst in Den Haag na de uitspraak van de Ondernemingskamer in Amsterdam. Hui Wang wordt geschorst als voorzitter van de raad van de commissarissen van ADO en raakt het beheer over de aandelen kwijt. Kortom: Wang is zijn macht volledig kwijt.

Het is wederom een spraakmakend hoofdstuk in de soap bij ADO. Eind december wordt bekend dat Hui Wang op weg is naar Nederland om te onderhandelen over de betaling. De Eredivisionist krijgt nog 2,2 miljoen euro van de Chinese grootaandeelhouder. Het doel van Wang is om aan zijn verplichtingen te voldoen en zo snel mogelijk weer controle te krijgen over ADO.

22-12: Afrika Cup gaat voorbij aan Ziyech
Sterspeler bij FC Twente, uitblinker bij Ajax en gepasseerd voor de Afrika Cup. Het is het verhaal van Hakim Ziyech, die door Hervé Renard niet wordt opgenomen in de selectie van Marokko. De uitleg van de bondscoach zorgt voor alleen maar meer onduidelijkheid. 'Het is een keuze die je maakt en hij heeft de laatste drie duels niet veel gespeeld bij Ajax.'

Renard doelt onder meer op de bekerwedstrijd tegen SC Cambuur, dat op 15 december met 2-1 te sterk is voor de B-keus van Ajax-coach Peter Bosz. Wat de werkelijke reden is van het passeren van Ziyech is een raadsel. Overigens is er nog een kans dat Ajax het in januari alsnog moet doen zonder Ziyech, die door VI is uitgeroepen tot Man van het Jaar. De spelmaker zit momenteel in de wachtkamer vanwege een blessure van Younes Belhanda. Renard hakt op het trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten de knoop door.

29-12: Chinese gekte op de transfermarkt
Dat Chinese clubs waanzinnige transfersommen betalen was bekend, dat sterspelers in de Super League waanzinnige salarissen verdienen ook. Toch schrikt de voetbalwereld eind december op als Shanghai Shenhua de inmiddels 32-jarige Carlos Tévez als aanwinst presenteert. De Chinese club maakt van de Argentijn de bestbetaalde speler aller tijden. De aanvaller gaat in Shanghai 722 duizend euro per week verdienen.

Eerder in de maand had Shanghai SIPG al toegeslagen. Oscar vertrekt in januari naar de topclub uit Shanghai. Chelsea ontvangt een bedrag tussen de zestig en zeventig miljoen euro. China is niet langer meer het rustoord voor uitgerangeerde spelers, de Super League is ook aantrekkelijk voor spelers in de bloei van hun leven. Dat bewijst de 25-jarige spelmaker die Chelsea achterlaat.

Het VI Jaaroverzicht:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.