Augustus 2016: bliksemstart Feyenoord, De Boer naar Inter

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In augustus speelden onder anderen Arek Milik, Frank de Boer, Zlatan Ibrahimovic en Feyenoord een hoofdrol.

Augustus 2016: bliksemstart Feyenoord, De Boer naar Inter

01-08: Milik laat kassa rinkelen in Amsterdam
Op 1 augustus gebeurt het dan toch: Arek Milik verlaat Ajax. Een maand eerder kwam de club nog met een verrassend statement waarin stond dat de Poolse spits onder geen beding zou vertrekken, maar een miljoenenbod van Napoli heeft die vastberadenheid als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. De Italianen hebben meer dan dertig miljoen over voor Milik, die een jaar eerder voor nog geen drie miljoen euro naar Amsterdam kwam.

Milik staat in Napels voor de niet misselijke taak fenomeen Gonzalo Higuaín te doen vergeten. De Argentijn is voor een astronomisch bedrag van negentig miljoen euro naar Juventus vertrokken en de 22-jarige Milik wordt geacht in zijn voetsporen te treden. Het gaat de ex-Ajacied de eerste maanden goed af, tot een zware kruisbandblessure roet in het eten gooit. In Amsterdam wordt de vacature van centrumspits opgevuld met het huren van Chelsea-talent Bertrand Traoré.

07-08: bliksemstart Feyenoord en Elia
Feyenoord begint het seizoen 2016/17 met een uitwedstrijd tegen FC Groningen, op voorhand een lastig affiche. Niets blijkt echter minder waar, want de Rotterdammers walsen over de thuisploeg heen. Nieuwe spits Nicolai Jørgensen bekroont zijn eerste Eredivisie-duel met een doelpunt, maar het is Eljero Elia die de show steelt in het Noordlease Stadion.

De flamboyante aanvaller maakt zijn eerste hattrick voor Feyenoord en viert dat door zijn scheenbeschermer in zijn mond te stoppen. Even later moet de linksbuiten het veld uit omdat zijn vinger uit de kom schiet. De 29-jarige aanvaller, die nog vol adrenaline zit, rent de catacomben in, laat zijn vinger rechtzetten en sprint terug het veld in. De thuisploeg schrikt zich rot en biedt Elia opnieuw een grote kans. Die gaat mis en een paar minuten later, als de adrenaline wat weggezakt is, moet Elia zich toch laten vervangen. 'Het ging lekker vandaag', is de droge conclusie van de hoofdrolspeler achteraf.

07-08: Zlatan debuteert in stijl
De hele voetbalwereld kijkt mee als Zlatan Ibrahimovic op 34-jarige leeftijd zijn officiële debuut voor Manchester United maakt. De nimmer bescheiden Zweed heeft geen moeite gedaan de verwachtingen te temperen. 'Ik ben hier gekomen om prijzen te winnen', vertelt hij. Bij zijn allereerste officiële wedstrijd lukt dat al meteen.

FA Cup-winnaar United verslaat kampioen Leicester City dankzij een treffer van Ibrahimovic in de slotfase en begint het seizoen 2016/17 met het winnen van de Community Shield. Ook zijn Premier League-debuut bekroont Ibra met een treffer, maar na een sterke seizoenstart haakt zijn ploeg wel af in de Engelse titelrace.

09-08: Internazionale presenteert De Boer als nieuwe trainer
Frank de Boer begint aan zijn eerste avontuur bij een buitenlandse club. De Nederlander, die in de zomer na succesvolle seizoenen afscheid nam bij Ajax, staat voor de loodzware klus het dolende Internazionale terug te brengen naar de Italiaanse top. Dat wil De Boer doen volgens zijn eigen filosofie: 'Ik wil dat het elftal domineert, ik ben vol vertrouwen', laat hij optekenen.

De Boer stroomt in op een lastig moment, de trainer heeft nog slechts twee weken om zijn selectie, die door voorganger Roberto Mancini is samengesteld, klaar te stomen voor de seizoensouverture. 'Mijn Inter zal pas over vier maanden zichtbaar zijn', waarschuwt De Boer al snel. Die vier maanden krijgt hij niet, zo blijkt later. De Amsterdammer wordt wegens teleurstellende resultaten al na 84 dagen de laan uit gestuurd.

09-08: Ramos schenkt Real Madrid nieuwe prijs
Real Madrid en Sevilla openen het seizoen op 9 augustus met het duel om de Europese Super Cup. Bij het ontbreken van het onvolprezen aanvalstrio BBC (Gareth Bale, Karim Benzema en Cristiano Ronaldo) groeit Sergio Ramos opnieuw uit tot held van de Madrilenen. Ondanks de openingstreffer van Marco Asensio kijkt De Koninklijke na negentig minuten namelijk tegen een 1-2 achterstand aan.

Net als in de Champions League-finale zorgt Ramos echter in de extra tijd voor het verlossende doelpunt. Dani Carvajal maakt het klusje vervolgens in de verlenging af, waardoor het dappere Sevilla van trainer Jorge Sampaoli met lege handen achterblijft. Het blijkt niet de laatste keer dat Ramos een dergelijk kunstje flikt.

09-08: United breekt transferrecord voor Pogba
De kogel is op 9 augustus door de kerk: Paul Pogba keert terug bij Manchester United. The Red Devils betalen liefst 105 miljoen euro aan Juventus voor de 23-jarige middenvelder, die daarmee Gareth Bale aflost als duurste voetballer aller tijden. 'Manchester United is altijd mijn club gebleven', verklaart de Fransman zijn overstap.

'Paul krijgt de kans de komende tien jaar het hart van deze club te vormen, en misschien wel langer', voert manager José Mourinho de druk op zijn aankoop alvast op. Het monsterbedrag dat United ophoest voor Pogba blijkt relatief. Nog voor het einde van de maand augustus heeft de club het dubbele bedrag verdiend aan alleen al de shirtverkoop van de middenvelder.

22-08: Siem de Jong maakt pikante overstap naar PSV
Niet Ajax, maar PSV is de nieuwe club van Siem de Jong. De middenvelder, die zich met de Amsterdammers vier keer tot kampioen van de Eredivisie kroonde, wordt door PSV een seizoen gehuurd van Newcastle United. In Eindhoven wordt Siem herenigd met zijn broer Luuk. 'Ik ben blij dat we het nu bij PSV samen mogen proberen', vertelt Siem.

'Ik snap de gevoeligheden natuurlijk heel goed', geeft De Jong toe. Die gevoeligheden zullen ruimschoots tot uiting komen als de middenvelder in december met zijn nieuwe club terugkeert in De Arena. Hoewel hij in Eindhoven onder meer door blessureleed lang niet alles speelt, dwingt hij toch een terugkeer in het Nederlands elftal af.

24-08: weer geen Champions League voor Ajax na wanvertoning
In de vierde en laatste voorronde van de Champions League moet Ajax afrekenen met de Russische seizoensurprise FK Rostov. Na een 1-1 gelijkspel in Amsterdam reizen de Amsterdammers af naar Oost-Europa om de klus te klaren. De ploeg van trainer Peter Bosz wordt echter op een beschamende nederlaag getrakteerd.

Met name via spelhervattingen scoort de thuisploeg erop los, met een vernederende 4-1 uitslag als resultaat. Bosz en aanvoerder Davy Klaassen zoeken naar verklaringen voor de slechte start van Ajax, dat ook in de Eredivisie met vier punten uit drie duels nog niet draait. De afgang in Rostov blijkt later de aftrap voor een indrukwekkende reeks van de Amsterdammers.

25-08: droomtransfer voor Cillessen
Een dag na de pijnlijke uitschakeling van Ajax krijgt Jasper Cillessen goed nieuws. Barcelona en Ajax zijn het eens geworden over de overstap van de doelman, die daarmee een droom ziet uitkomen. De Spaanse kampioen betaalt dertien miljoen euro voor de Nederlander, die de naar Manchester City vertrokken Claudio Bravo moet opvolgen.

De 27-jarige keeper toont zich ambitieus: 'Ik ga niet naar Barcelona om op de bank te zitten.' Dat is echter wel hoe hij zijn eerste maanden in Catalonië doorbrengt. Marc-André Ter Stegen blijkt de vaste eerste keus onder de lat, Cillessen komt alleen in actie bij blessures van de Duitser en bekerpotjes. Zijn vaste plaats bij Oranje raakt de doelman kwijt aan Jeroen Zoet en later Maarten Stekelenburg.

30-08: Ziyech alsnog naar Amsterdam
Hakim Ziyech krijgt op de valreep dan toch zijn gewenste transfer. De middenvelder, die al sinds het begin van de transferperiode aast op een vertrek bij FC Twente, maakt de overstap naar Ajax. Hoewel de naam van Ziyech al maanden werd aangedragen in Amsterdam, wilde de clubleiding lang niets weten van de komst van de technicus.

De vernedering bij FK Rostov heeft echter een koerswijziging teweeg gebracht, waardoor de club toch bereid is elf miljoen euro op tafel te leggen voor de creatieveling. Het aantrekken van Ziyech legt Ajax geen windeieren. De spelmaker is na achttien duels in Amsterdamse dienst goed voor zes treffers en acht assists en wordt door VI verkozen tot Man van het Jaar. Het aantrekken van de linkspoot heeft wel gevolgen voor Riechedley Bazoer en Nemanja Gudelj.

Het VI Jaaroverzicht:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.