Mei 2016: Smeets held van Eindhoven, degradatie Twente

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In mei speelden onder anderen Bryan Smeets, Frank de Boer, Tonny Vilhena en Louis van Gaal een hoofdrol.

Mei 2016: Smeets held van Eindhoven, degradatie Twente

08-05: PSV kampioen door enorme flater Ajax
Om zes minuten voor half vijf kroont PSV zich zeer verrassend tot kampioen van Nederland. De Eindhovenaren moesten met minimaal zeven goals verschil willen van PEC Zwolle, uitgaande van een 1-0 zege van Ajax op bezoek bij De Graafschap. Op 8 mei loopt echter alles anders.

Bryan Smeets wordt de held van Eindhoven door De Graafschap een 1-1 gelijkspel te bezorgen tegen Ajax. Door het puntenverlies van de Amsterdammers heeft PSV voldoende aan een 1-3 zege op PEC om zijn 23ste landstitel uit de clubhistorie te vieren. Smeets zelf houdt er een dubbel gevoel aan over.

10-05: Bayern strooit al vroeg met miljoenen
Waar andere clubs nog aan het bijkomen zijn van een lang seizoen, draait de transfermarkt begin mei bij Bayern München al op volle toeren. De Duitse grootmacht versterkt zich op één dag met een van de grootste talenten van Europa en een van de beste verdedigers van de Bundesliga.

Bayern neemt Renato Sanches namelijk voor 35 miljoen euro over van Benfica. Een paar uur na de komst van de Portugese middenvelder wordt ook het aantrekken van Mats Hummels wereldkundig gemaakt. De mandekker komt over van rivaal Borussia Dortmund.

12-05: Ajax zwaait De Boer na vijfenhalf jaar uit
Voor Frank de Boer komt er vier dagen na de grootste kater uit zijn trainersloopbaan een eind aan zijn periode bij Ajax. De oud-verdediger bereikt een akkoord met de Amsterdammers over de ontbinding van zijn nog één jaar doorlopende contract.

De Boer geeft aan toe te zijn aan een buitenlands avontuur. De oefenmeester werd met Ajax in vijfenhalf jaar vier keer landskampioen en won eenmaal de Johan Cruijff Schaal, in 2013. Behalve van De Boer neemt Ajax ook afscheid van assistent-trainer Orlando Trustfull. Arek Milik, gewisseld in de kampioenswedstrijd tegen De Graafschap, haalde later nog even uit naar zijn oude trainer.

12-05: Foor zet verhoudingen tussen NEC en Vitesse in vuur en vlam
Op dezelfde dag dat Frank de Boer vertrekt bij Ajax, maakt Navarone Foor een van de meest pikante transfers van de zomer. De aanvallende middenvelder stapt over van NEC Nijmegen naar aartsrivaal Vitesse.

'Ik begrijp de rivaliteit, maar voor mij is het een professionele keuze', reageert Foor op zijn veelbesproken stap. De technicus treedt met zijn transfer in de voetsporen van onder anderen Chris van der Weerden, Patrick Pothuizen en Willem Korsten.

13-05: Ibrahimovic vindt het tijd voor iets nieuws
Na vier seizoenen komt er op 13 mei een eind aan de samenwerking tussen Paris Saint-Germain en Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse superster besluit definitief zijn aflopende contract in Parijs niet te verlengen.

Van bescheidenheid is geen sprake bij de afscheidsspeech van Ibrahimovic. 'Ik kwam als een koning, ik vertrek als een legende', zei de goalgetter, die vier keer kampioen werd met PSG, twee keer de Coupe de France won en drie keer beslag legde op de Coupe de la Ligue en de Super Cup.

13-05: onbekende Dolberg tekent nieuw contract bij Ajax
Het is een bericht in de kantlijn: Kasper Dolberg die een nieuw contract tot medio 2021 tekent bij Ajax. De Deense aanvaller is op dat moment nog onbekend bij het grote publiek, iets waar inmiddels verandering in is gekomen.

Frank de Boer, die na het vorige seizoen vertrok bij Ajax, had echter al vroeg gezien dat Dolberg een speciaal talent was. De trainer zei in de winterstop het volgende over de destijds achttienjarige Deen: 'Het is niet zo dat hij ontzettend opvalt, maar alles wat hij doet is goed. Bijna al zijn ballen komen aan. Hij loopt erbij alsof hij er al tien jaar bij hoort.'

18-05: KNVB stuurt FC Twente naar de Jupiler League
Op 18 mei krijgt FC Twente eindelijk duidelijkheid over de straf voor de jarenlange financiële wanorde. De KNVB maakt bekend dat de club wordt teruggezet naar de Jupiler League. De oude licentie wordt ingetrokken, maar de Tukkers krijgen direct een nieuwe om profvoetbal te kunnen blijven bedrijven.

De soap rond FC Twente draait in mei op volle toeren. De Tukkers tekenen al snel beroep aan tegen de beslissing van de KNVB en krijgen steun van de centrale spelersraad. De aanvankelijke beslissing om Twente te laten degraderen deed hoe dan ook veel stof opwaaien.

20-05: Feyenoord en Vilhena lijnrecht tegenover elkaar
Tonny Vilhena reageert onverschillig op het statement waarin Feyenoord kenbaar maakt niet langer met de middenvelder te onderhandelen over een nieuw contract. De uit de eigen jeugd afkomstige Vilhena vindt het bovendien belachelijk dat hij wordt weggezet als een geldwolf.

'Ik hoef geen miljoenen te verdienen, maar moet ik dan wel minder krijgen dan andere jongens?', zegt Vilhena in gesprek met VI. Hoewel de Oranje-international halverwege mei overhoop ligt met Feyenoord, besluit hij maanden later na veel geruchten over een transfer toch in De Kuip te blijven.

23-05: Manchester United zet Van Gaal bij het grofvuil
Volgens de Engelse media was Louis van Gaal al een keer of zes ontslagen als manager van Manchester United, maar op 23 mei is het echt zo ver. Uitgerekend twee dagen nadat United de FA Cup won door in de finale Crystal Palace te verslaan, brengt de club naar buiten dat de Nederlander ontslagen is.

Van Gaal, die een contract had tot medio 2017 in Manchester, werd in zijn eerste seizoen vierde en in zijn tweede seizoen vijfde met United. Dat werd de Nederlander behoorlijk aangerekend, net als de vroege uitschakeling in de Champions League. The Red Devils, die in een poule met onder meer PSV zaten, overleefden de groepsfase niet. Een paar dagen na het vertrek van Van Gaal wordt José Mourinho aangesteld als zijn opvolger.

24-05: Peter Bosz keert voor Ajax terug naar de Eredivisie
Slechts een halfjaar nadat Peter Bosz vertrok bij Vitesse om in Israël aan de slag te gaan bij Maccabi Tel Aviv, keert de trainer alweer terug in de Eredivisie. Ajax stelt de coach aan als opvolger van de vertrokken Frank de Boer.

Bosz moet bij Ajax vooral het spektakel terugbrengen in De Arena. Bij Vitesse en Heracles Almelo liet Bosz zich gelden als een coach die zeer aanvallend speelt, terwijl De Boer juist de kritiek kreeg voor een te behoudende tactiek te kiezen in Amsterdam. Hendrie Krüzen wordt aangesteld als rechterhand van Bosz.

Het VI Jaaroverzicht:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.