Maart 2016: tranen om Cruijff, hoop door Janssen

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. Maart stond in het teken van het overlijden van Johan Cruijff.

Maart 2016: tranen om Cruijff, hoop door Janssen

03-03: Van Oostveen waakt voor zalvende woorden
Bert van Oostveen strijkt tegen flink wat Enschedese haren in. De KNVB-directeur twijfelt openlijk aan het voortbestaan van FC Twente, dat net als Fortuna Sittard moet vrezen voor het verlies van de proflicentie.  

'Dreigt het echt heel erg mis te gaan zoals, bijvoorbeeld in Enschede, dan past geen zalvend taalgebruik', zegt Van Oostveen. 'Dan moet je man en paard noemen, dat kan niet anders en het mag niet anders. Dan moet je je diagnose en de consequenties van die diagnose zo eerlijk mogelijk neerzetten. Dat heb ik gedaan, maar begrijp me niet verkeerd, ik krijg straks heel graag ongelijk.'

04-03: Sneijder ziet weer ander gezicht
Wesley Sneijder zinspeelt op een vertrek bij Galatasaray. Een reeks van trainerswissels (Orhan Atik is zijn zevende trainer in drie jaar in Turkse dienst), beroerde resultaten en een Europese uitsluiting hebben de Turkse club in 'totale chaos' gestort. Een vertrek is de verstandigste oplossing voor de Oranje-international, want weinig eer is er te behalen.

Enkele maanden later blijkt eens te meer dat Galatasaray ook in zijn maag zit met de dure Sneijder, die met treiterboetes richting de uitgang wordt gewerkt. Maar blijkbaar is de band te hecht en te warm, zoals Sneijder zelf uitspreekt: 'Ik wil hier door de voordeur naar buiten.'

08-03: De Boer en Ajax stellen beslissing uit
Voorlopig is er geen witte rook te verwachten in Amsterdam als het gaat over de toekomst van Frank de Boer als trainer van Ajax. De termijn om in maart een knoop door te hakken is verschoven. De besprekingen worden over de titelstrijd heen getild.

De Boer heeft nooit een geheim gemaakt open te staan voor een buitenlands avontuur. 'Maar Frank heeft gewoon nog een contract tot 2017', benadrukt zijn zaakwaarnemer Guido Albers. 'We hebben dus geen haast.'

09-03: Rio is te ver voor Oranje Leeuwinnen
Het olympisch kwalificatietoernooi in eigen land eindigt voor de Oranje-vrouwen in een deceptie. De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan komt tegen Zweden niet verder dan een 1-1 gelijkspel, waardoor de droom van Rio de Janeiro definitief uiteenspat.

'Hier kunnen we op voortborduren. Uiteraard had ik liever wel de Spelen meegemaakt, want daar hadden we weer stappen kunnen maken', zegt een trotse bondscoach, die zijn Leeuwinnen voorbereidt op het EK in eigen land in 2017.

12-03: Van der Sar weer even keeper
De nood is zo hoog bij Noordwijk dat de hoofdklasser aanklopt bij oude bekende Edwin van der Sar. De Ajax-directeur, inmiddels 45 jaar, heeft er wel oren naar om zijn oude club uit de brand te helpen. En dus staat hij vijf jaar na zijn laatste duel als prof – de verloren Champions League-finale in 2011 is zijn sluitstuk – op een veld in Noordwijk onder de lat. Van der Sar stopt een strafschop, maar moet één keer vissen: 1-1.

13-03: Van der Wiel ruziet met Zlatan op titelfeest
Met een monsterzege op Troyes (0-9) stelt Paris Saint-Germain de Franse titel veilig. Zlatan Ibrahimovic onderstreept zijn enorme bijdrage met een hattrick binnen tien minuten. 'Als ze de Eiffeltoren vervangen door een standbeeld van mij, beloof ik dat ik hier volgend jaar ook nog speel', knipoogt de Zweed naar zijn nog ongewisse toekomst.

Het kampioensfeestje gaat in elk geval aan Gregory van der Wiel voorbij. De rechtsback is in de rust al vertrokken uit het stadion na een ruzie met de Zweedse grootheid. Van der Wiel is niet gediend van de kritiek van Ibrahimovic en laat zich in de rust wisselen. De back krijgt een boete voor zijn gedrag. Zijn toekomst in Parijs is er bovendien mee bezegeld, hij verkast in de zomer naar Fenerbahçe. Daar zou ook niet iedereen gelukkig zijn met zijn kleedkamergedrag.

15-03: PSV verlaat trots Champions League-podium
De geur van de kwartfinale van de Champions League is de Eindhovense neuzen genaderd. Atlético Madrid en PSV hebben elkaar 210 minuten in balans gehouden en nu rest een penaltyreeks om de ontmoeting te beslissen. Het kwartje valt de verkeerde kant op voor de Nederlandse kampioen.

Niet Jeroen Zoet wordt de held, maar Luciano Narsingh is de schlemiel bij de Brabanders. Zijn misser vanaf elf meter betekent uitschakeling. 'We waren heel dichtbij, het is zuur dat je op zo'n manier verliest en dat pas de achtste penalty van Atlético de doorslag geeft. Maar we hebben het op alle vlakken perfect gedaan', zegt trainer Phillip Cocu met enige trots.

20-03: Haller en Ajax praten
'Ik heb gesproken met directeur voetbalzaken Marc Overmars over Seb. Maar Ajax heeft op dit moment geen bod gedaan. Over bedragen is nog niet gesproken, het ging puur over het sportieve verhaal.' Aan het woord is Loïc Gustan, zaakwaarnemer en vriend van Sébastien Haller.

De spits van FC Utrecht kan in Amsterdam de volgende stap zetten in zijn carrière. Het prijskaartje om zijn nek (tien miljoen euro) is een flink struikelblok en blijkt uiteindelijk een te groot obstakel voor Ajax.

24-03: Cruijff is niet meer
De wereld staat stil. Johan Cruijff, de beste voetballer die Nederland heeft voortgebracht, overlijdt aan de gevolgen van longkanker. De legendarische Nummer 14 is 68 jaar oud geworden. Onnavolgbaar binnen en ook buiten de lijnen heeft Cruijff zijn stempel gedrukt op het Nederlandse voetbal. Hoe ver zijn invloed reikt, wordt duidelijk aan alle eer en herinneringen die in binnen- en buitenland worden opgetekend.

'We realiseerden ons dat Johan niet alleen van ons is, maar van de hele voetbalwereld. Het is erg mooi hoe Barcelona, Ajax en de nationale ploeg zoveel respect en liefde hebben getoond. Hij is een inspiratie geweest voor heel veel mensen. Zo willen we hem graag herinneren', vertelt zoon Jordi Cruijff.

29-03: Janssen biedt Oranje hoop
Vincent Janssen ontpopt zich op Wembley tot hoop in bange dagen van Oranje. De AZ-spits, die twaalf maanden eerder nog in de Jupiler League tegen Achilles '29 speelde, is bij zijn basisdebuut niet onder de indruk van de ambiance. Met een benutte strafschop en een assist helpt hij Nederland als winnaar van het veld te stappen na de vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland (1-2).

Daarmee krijgt Oranje op Wembley, het duel waarin Johan Cruijff in de veertiende minuut op indrukwekkende wijze wordt herdacht, een boost op weg naar de start van de WK-kwalificatiereeks in september. Zeker na het missen van het EK kan het Nederlands elftal dat wel gebruiken. 'Dit hadden wij echt even nodig, het elftal en de staf. We moeten proberen wat goodwill terug te krijgen', aldus de opgeluchte bondscoach Danny Blind.

Het VI Jaaroverzicht:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.