Februari 2016: ongekende crisis Feyenoord, sprookje VVSB

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In februari speelden onder anderen Gianni Infantino, Lionel Messi en Marcus Rashford een hoofdrol.

Februari 2016: ongekende crisis Feyenoord, sprookje VVSB

01-02: PSV slaat belangrijke slag
Deadline Day, voor de verandering op 1 februari in plaats van 31 januari, verloopt zowel in Nederland als in het buitenland gezapig. Het vuurwerk komt vanuit Eindhoven, waar PSV aankondigt Marco van Ginkel voor de rest van het seizoen te huren van Chelsea. Van Ginkel werd tijdens de eerste competitiehelft nog uitgeleend aan Stoke City. In de titelstrijd zou de middenvelder een belangrijke rol spelen.

Op een lager niveau trekt NAC Breda de aandacht door Enes Ünal te huren van Manchester City. Buiten de landsgrenzen blijven opzienbarende transfers uit. In Engeland stapt Leroy Fer op huurbasis over van Championship-club Queens Park Rangers naar Swansea City, dat wél actief is in de Premier League.

01-02: Heitinga vindt het mooi geweest
John Heitinga zet op 32-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan. De verdediger kwam sinds zijn terugkeer bij Ajax in de zomer van 2015 nauwelijks aan spelen toe. Eerder gaf trainer Frank de Boer al aan dat hij meer had verwacht van Heitinga. De coach was onder andere geschrokken van de hoeveelheid snelheid die de dertiger had ingeleverd.

Heitinga vierde in het seizoen 2000/01 zijn debuut voor Ajax, de club die hij in 2008 verliet voor Atlético Madrid. De 87-voudig international speelde in het buitenland verder nog voor Everton, Fulham en Hertha BSC.

03-02: de moeder aller stunts
Als tweede amateurclub ooit (na IJsselmeervogels) schaart VVSB zich onder de laatste vier in het KNVB-bekertoernooi. De Topklasser uit Noordwijkerhout knokt zich tegen FC Den Bosch terug van een 2-0 achterstand om met 2-3 te zegevieren. Tommy Bekooij, Peet van der Slot en Maikey Parami laten zich fêteren als doelpuntenmaker.

Parami wordt het 'gezicht' van de sensatie. Vlak na de zege onthult de aanvaller dat hij de dag daarna gewoon stage moet lopen bij de Hema in Leidschendam. In de halve finale blijkt FC Utrecht een maatje te groot voor reuzendoder VVSB.

07-02: Bazoer beslist Ajax - Feyenoord
De titelstrijd in de Eredivisie spitst zich toe tussen Ajax en PSV. Feyenoord haakt vlak na de winterstop af door een belabberde reeks van zeven nederlagen. Een van die verliesbeurten wordt geleden in De Arena. Dankzij een pegel van Riechedly Bazoer in de tweede helft kraait Ajax victorie: 2-1. De ruststand is 1-1 door treffers van Jens Toornstra en Amin Younes.

Aan het einde van de maand staat PSV bovenaan met 62 punten, slechts eentje meer dan Ajax. Nummer drie Feyenoord geeft liefst 22 punten toe op de lijstaanvoerder.

09-02: SC Cambuur verder zonder De Jong in degradatiestrijd
Henk de Jong besluit de eer aan zichzelf te houden bij SC Cambuur. Onder leiding van de 51-jarige trainer ziet de club uit Leeuwarden de voorsprong op nummer achttien De Graafschap steeds kleiner worden. De Jong fungeerde sinds april 2014 als hoofdtrainer van SC Cambuur nadat hij in 2013 als interim-coach promotie naar de Eredivisie bewerkstelligde.

Het vertrek van De Jong leidt niet tot een schokeffect. SC Cambuur wordt het slachtoffer van de eindsprint van De Graafschap en degradeert met Marcel Keizer aan het roer uit de Eredivisie.

14-02: historische crisis Feyenoord
Als een degradatiekandidaat zeven keer op rij verliest, is het crisis. Laat staan als een topclub een dergelijke serie neerzet. Het overkomt Feyenoord tussen december en februari. Achtereenvolgens NEC, PSV, AZ, SC Heerenveen, ADO Den Haag, Ajax en PEC Zwolle vloeren de formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst. Vlak voor en vlak na die reeks speelt Feyenoord gelijk tegen FC Groningen en Roda JC Kerkrade.

Na de naar later bleek laatste nederlaag in die serie, op 14 februari, begint Dick Advocaat als adviseur van Van Bronckhorst. Toeval of niet: sindsdien blijft Feyenoord ongeslagen in de competitie en stoomt de ploeg door naar de eindzege in het KNVB-bekertoernooi.

14-02: Messi kopieert Cruijff
Barcelona zet de titelambities in de Primera División kracht bij door met liefst 6-1 te winnen van het weerloze Celta de Vigo. Het voornaamste gespreksonderwerp na afloop is de manier waarop Lionel Messi de 4-1 van Luis Suárez 'voorkookte'.  De Argentijn legt de bal bij een strafschop opzij zoals Johan Cruijff ooit richting Jesper Olsen deed tegen Helmond Sport (op 5 december 1982). Suárez profiteert van de briljante ingeving van Messi.

Dankzij de zege komt Barcelona steviger aan de leiding in La Liga. Als gevolg van een voorjaarsdip van de Catalanen barst alsnog een spannende titelrace los.

17-02: China als het beloofde land
China ontpopt zich tot een belangrijke pion op de transfermarkt. Diverse Europese topspelers, waaronder Gervinho, Ramires en Jackson Martínez, kiezen in de wintermaanden voor een overgang naar het Verre Oosten. Op 17 februari opteert ook Ezequiel Lavezzi voor een Chinees avontuur; hij tekent bij Hebei China Fortune.

Al deze investeringen vloeien voort uit de doelstelling van de Chinese overheid om binnen tien jaar deel uit te maken van de mondiale top. Doordat de Chinese transfermarkt pas eind februari sluit (lang na de deadline in de UEFA-landen) kunnen veel Europese clubs het vertrek van de 'China-gangers' niet opvangen. In de zomer tekenen ook onder anderen Graziano Pellè en Hulk een miljoenencontract in het Verre Oosten.

25-02: het droomdebuut van Marcus Rashford
In februari staat Louis van Gaal onder grote druk bij Manchester United. De wisselvallige resultaten en het fletse spel leiden tot veel kritiek in de media, die dan al de naam van José Mourinho linken aan The Red Devils. Op de laatste donderdag van februari redt Van Gaal zijn vege lijf nog door FC Midtjylland met liefst 5-1 te verslaan in de zestiende finale van de Europa League. Een broodnodige zege, na de 2-1 nederlaag in het heenduel.

Met twee goals eist de pas achttienjarige debutant Marcus Rashford de hoofdrol op. De aanvaller, die in Manchester is geboren, krijgt pas op het laatste moment een basisplaats door de blessure van Anthony Martial. Rashford zou nog geregeld scoren en zelfs een plek afdwingen in de Engelse EK-selectie.

26-02: Infantino nieuwe leider in voetballand
Op het buitengewone congres van de FIFA wordt Gianni Infantino verkozen tot voorzitter. De Zwitser, die als secretaris-generaal van de UEFA fungeerde, is de opvolger van interim-president Issa Hayatou, die de taken van de geschorste Sepp Blatter overnam. Infantino rekent bij de verkiezing enigszins verrassend af met sjeik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa. De andere kandidaten Jérôme Champagne en prins Ali bin Al-Hussein komen er helemaal niet aan te pas. De vijfde gegadigde Tokyo Sexwale trekt zich vlak voor de stemming terug.

Infantino heeft de zware taak om de FIFA na alle corruptieperikelen in rustiger vaarwater te loodsen. In 2016 wordt weer een aantal bobo's geschorst door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.


Het VI Jaaroverzicht:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.