Januari 2016: Kazim maakt zich onmogelijk, Ziyech captain af

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In januari speelden onder anderen Colin Kazim-Richards, Lionel Messi en Hakim Ziyech een hoofdrol.

Januari 2016: Kazim maakt zich onmogelijk, Ziyech captain af

04-01: Bosz verrast met keuze voor Maccabi Tel Aviv
De eerste trainerswissel van 2016 is al op de vierde dag een feit. Peter Bosz verruilt Vitesse, dat dan de vijfde plaats bezet in de Eredivisie, voor Maccabi Tel Aviv. Technisch directeur Jordi Cruijff van de Israëlische topclub ondernam al eerder diverse pogingen om Bosz te strikken. Deze keer hapt de voormalig international wél toe.

Een week later besluit het Vitesse-bestuur om Rob Maas, die als assistent van Bosz fungeerde, het seizoen als hoofdtrainer af te laten maken. Onder Maas lopen de Arnhemmers enkele maanden later Europees voetbal mis. Bosz grijpt bij Maccabi Tel Aviv naast alle hoofdprijzen en kiest vervolgens voor Ajax.

04-01: kritische Ziyech verliest aanvoerdersband
Hakim Ziyech moet op het matje komen bij de leiding van FC Twente nadat hij in een openhartig interview met de Volkskrant kritische noten kraakt aan het adres van het bestuur en enkele collega's, die in zijn ogen onvoldoende leren van fouten. De club vindt dat Ziyech te ver is gegaan en besluit hem zijn aanvoerdersband te ontnemen.

Tegen alle verwachtingen in maakt de spelmaker geen transfer in de winterstop. Aan de hand van Ziyech verlaat FC Twente razendsnel de degradatiezone, waardoor alle aandacht in Enschede gericht kan worden op financieel herstel.

04-01: Real Madrid kiest voor Zidane
Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez besluit weer eens een trainer te vervangen. Deze keer is Rafael Benítez de klos na een wisselvallige eerste seizoenshelft. De Koninklijke handelt razendsnel en benoemt Zinedine Zidane tot de nieuwe coach. Voor de Fransman betekent het zijn eerste klus als hoofdtrainer, een periode bij het beloftenteam van Real Madrid buiten beschouwing gelaten.

Onder Zidane maakt Real Madrid het verloren terrein op Barcelona in de Primera División nog bijna goed. De Spaanse topclub richt in het voorjaar wel met succes alle pijlen op de Champions League-winst.

05-01: Barcelona legt 77 spelers vast
In de eerste week na het aflopen van het transferverbod registreert Barcelona in één klap liefst 77 spelers. Naast Arda Turan en Aleix Vidal, die al eerder waren aangetrokken, betreffen het jeugdspelers en voetballers voor Barcelona B. De Catalanen mochten zich in 2015 niet op de markt begeven vanwege het overtreden van verschillende transferregels.

Later blijkt dat Real Madrid en Atlético Madrid dezelfde fout maakten als Barcelona. De Madrileense clubs mogen in heel 2017 geen aankopen vastleggen.

11-01: Messi is de beste
Een prijzenregen tijdens het jaarlijkse FIFA-gala in Zürich. Voor de vijfde keer en voor het eerst sinds 2012 verovert Lionel Messi de Gouden Bal bij de door de FIFA en France Football georganiseerde verkiezing. De Argentijn troeft zijn 'eeuwige' rivaal Cristiano Ronaldo en Neymar overtuigend af na een jaar waarin Barcelona onder meer de Champions League, het WK voor clubteams en de Spaanse landstitel wint. Arjen Robben, de enige Nederlandse genomineerde, legt beslag op de 22ste plaats met 0,3 procent van de stemmen.

De Gouden Bal voor vrouwen is een prooi voor Carli Lloyd, Luis Enrique wordt uitgeroepen tot Trainer van het Jaar en de Puskás Award voor de mooiste treffer gaat naar de Braziliaan Wendell Lira van Goianésia. Later in het jaar beëindigen de FIFA en France Football hun samenwerking, waardoor er voortaan twee verkiezingen zijn.

17-01: Bazoer slachtoffer van racisme
Riechedly Bazoer is tijdens ADO Den Haag - Ajax het doelwit van Haagse supporters, die oerwoudgeluiden maken richting de middenvelder. De stadionspeaker maant het publiek herhaaldelijk tot kalmte, maar de wedstrijd wordt niet stilgelegd. Ajax wint de wedstrijd, de eerste na de winterstop, met 0-1 dankzij een goal van Amin Younes.

Enkele maanden later besluit de aanklager betaald voetbal ADO een boete van enkele duizenden euro's op te leggen voor de racistische spreekkoren.

18-01: Feyenoord schorst enfant terrible Kazim-Richards
Colin Kazim-Richards wordt door Feyenoord tot 1 februari geschorst omdat hij een journalist van het AD bedreigt. De Turkse aanvaller leek er sowieso al moeite mee te hebben dat hij in de eerste seizoenshelft zijn basisplaats had verloren aan Michiel Kramer. Enkele dagen voor de topper tegen PSV is de maat vol voor de clubleiding nadat Kazim-Richards 'intimiderend gedrag' vertoont richting de verslaggever van het AD.

Feyenoord slaagt er nog voor de transferdeadline in om Kazim-Richards te slijten aan Celtic, waar de Turk het slechts zes maanden volhoudt. Inmiddels verdient de aanvaller zijn brood bij het Braziliaanse Coritiba.

21-01: Immers zwaait af bij Feyenoord
Na ruim drie jaar gaan Lex Immers en Feyenoord uit elkaar. De middenvelder is een contract overeengekomen met Cardiff City, dat de Hagenaar eerst voor zes maanden huurt van de Rotterdammers. Met het vertrek van Immers ontstaat er ruimte in de kleedkamer voor Renato Tapia, die wordt overgenomen van FC Twente.

Immers presteert dusdanig goed dat Cardiff City al in mei besluit de middenvelder definitief over te nemen van Feyenoord. De middenvelder tekende een contract voor twee jaar met een optie op een derde seizoen.

23-01: het waren drie fantastische maanden
Mounir El Hamdaoui verbaast AZ met zijn mededeling dat hij verkast naar het Qatarese Umm Salal. De spits tekende in oktober 2015 nog een contract tot en met het einde van het seizoen. In totaal kwam de ex-speler van onder meer Ajax en Tottenham Hotspur in zijn tweede periode bij AZ tot zeven optredens, waarin hij één keer scoorde.

El Hamdaoui zou het slechts enkele maanden uithouden bij Umm Salal. In augustus tekende de voormalig Eredivisie-topscorer bij Al-Taawoun uit Saoedi-Arabië.

24-01: troubleshooter Hiddink zorgt voor rust
Interim-manager Guus Hiddink brengt rust en stabiliteit bij Chelsea. De Achterhoeker, die in december de ontslagen José Mourinho is opgevolgd, heeft zijn zinnen gezet op succes in de strijd om de FA Cup én het zo snel mogelijk verlaten van de degradatiezone. Dat Hiddink snel zijn stempel drukt, blijkt op 24 januari. Dankzij een treffer van Diego Costa wordt met 0-1 gewonnen bij Arsenal. Sowieso blijft Chelsea ongeslagen in alle zes duels van januari.

Toch zal de tweede periode van Hiddink op Stamford Bridge geen doorslaand succes worden. The Blues blijven steken in de kwartfinales van de strijd om de FA Cup – Everton is te sterk – en komen in de Premier League niet verder dan de tiende positie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.