April 2016: Ajax-pyjama Makkelie, Coolsingel loopt vol

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In januari speelden onder anderen Danny Makkelie, Michel Breuer en Eljero Elia een hoofdrol.

April 2016: Ajax-pyjama Makkelie, Coolsingel loopt vol

01-04: Wang komt over de brug
Grootaandeelhouder Hui Wang heeft dan eindelijk een betaling gedaan aan ADO Den Haag. De club uit de Hofstad moest er zo'n tien maanden op wachten, maar heeft nu dan toch een deel van de in de zomer beloofde 3,7 miljoen euro binnen van de mede-eigenaar van United Vansen.

Wang zegt dat de basis voor een gezonde samenwerking met deze betaling is gelegd. 'Ons zakelijke huwelijk kende een stroeve start maar door de goede overleggen die wij afgelopen maand hebben gehad, is duidelijk geworden dat wij samen verder gaan. Zowel zakelijk als sportief liggen er nog veel kansen in Nederland en China die wij moeten benutten. Hopelijk kunnen wij nu in alle rust verder bouwen aan deze mooie voetbalclub.'

02-04: eerbetoon Cruijff anticlimax
Een schitterend mozaïek op de tribunes, fraaie beelden en een minuut stilte. Barcelona staat voor El Clásico op indrukwekkende manier stil bij de dood van Johan Cruijff. In Camp Nou zijn er genoeg vellenkipmomenten, zoals de ons ontvallen maestro het zelf in zijn ondefinieerbare Spaans zou zeggen.

Maar als het eerste fluitsignaal klinkt, blijft het eerbetoon aan Cruijff binnen de lijnen uit. Het schitterende positiespel dat El Flaco naar Catalonië heeft gebracht blijkt te lastig tegen Real Madrid. Cristiano Ronaldo wordt matchwinner. Camp Nou is stil.

04-04: Conte gaat Hiddink aflossen
Guus Hiddink weet definitief aan wie hij het stokje als manager van Chelsea gaat overdragen. Antonio Conte strijkt na het EK met Italië neer op Stamford Bridge om The Blues weer op het successpoor te brengen.

Hiddink heeft alle vertrouwen in de Italiaan. 'Hij heeft een goede periode gekend bij Juventus, de titel gepakt in Italië. Deze club wil altijd om de prijzen strijden. Het is altijd een zware klus, ongeacht de situatie van Chelsea tijdens dit seizoen. Maar ik denk dat hij de druk aankan.'

11-04: Breuer verlost Sparta van trauma
Na zes jaar in de Jupiler League kan Sparta Rotterdam zich dan eindelijk weer gaan meten met de beste clubs van Nederland. Op 18 maart had het al kunnen gebeuren, maar pas na het bezoek van Jong Ajax aan Het Kasteel kan de vlag uit. Sparta is kampioen!

Nota bene Michel Breuer is de held door met een late treffer aan alle onzekerheid een einde te maken. 'Alles gaat door je hoofd. Ook wat alle mensen op de tribunes de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Deze club is van ver gekomen. Voor de club en ook voor mij persoonlijk is dit onvergetelijk. Dit is misschien wel het mooiste moment in mijn carrière.'

13-04: seksrel kost Benzema het EK
'Karim heeft natuurlijk een fout gemaakt. Daarom is het voor mij nu onmogelijk om hem op te nemen in de Franse selectie.' Voor bondscoach Didier Deschamps is het een uitgemaakte zaak dat Benzema niet wordt opgenomen in de EK-selectie van Frankrijk.

De spits van Real Madrid heeft zijn glazen ingegooid met zijn vermeende rol in een afpersingszaak rond een seksvideo van zijn collega-international Mathieu Valbuena.

16-04: Makkelie heeft geen Ajax-pyjama
FC Utrecht valt en masse over Danny Makkelie heen als de arbiter in de slotfase Ajax een strafschop toekent na een struikeling van Arek Milik. De scheidsrechter krijgt uit het land verwijten de Amsterdammers de helpende hand te bieden, Willem van Hanegem pleit zelfs voor een schorsing.

'Alles ligt tegen het einde van de competitie met zo'n spannende titelrace onder een vergrootglas', stelt Makkelie daags na de wedstrijd. 'De reacties zijn heftig. Ik zag een foto van mezelf in een Ajax-pyjama. Maar ik kan je verklappen dat ik die niet heb en als ik de supportersgroepen mag geloven, slaap ik ook al in een Feyenoord- en een PSV-pyjama.'

21-04: Huntelaar en Ajax oriënteren zich
Klaas-Jan Huntelaar geeft toe dat hij een terugkeer naar Ajax zeker overweegt, ook al heeft hij een doorlopend contract bij Schalke 04. De spits reageert op de woorden van Frank de Boer, die bevestigde dat er oriënterende gesprekken zijn geweest. 'Als je mee wil doen in de Champions League, heb je goede spitsen nodig. We zullen het zien. We zijn altijd met dat soort jongens in contact', heeft de Ajax-trainer gezegd.

Huntelaar heeft meer dingen aan zijn hoofd over zijn toekomst. Begin april denkt hij na over zijn interlandcarrière als hij tegen Frankrijk en Engeland niet binnen de lijnen komt.

23-04: Van Gaal onzeker na succes
Manchester United bereikt de FA Cup-finale door Everton met 2-1 te verslaan. Anthony Martial maakt diep in blessuretijd het verschil en biedt Louis van Gaal hoop in ieder geval nog één prijs te pakken als resultaat van een weinig verheffend seizoen.

Maar de donkere wolken boven Van Gaal zijn met het succes allerminst verdwenen. 'Ik kijk niet verder dan dit seizoen. We leven in het nu. De toekomst ga ik bespreken met het bestuur en niet met jullie', bijt de Nederlander de aanwezige journalisten toe.  

24-04: eindelijk loopt Coolsingel weer vol
Eindelijk is het lange wachten van de Feyenoord-fans beloond. Na acht jaar met lege handen kan Rotterdam zich opmaken voor een volksfeest. Eljero Elia kan zijn tranen niet bedwingen als hij via de rug van FC Utrecht-keeper Filip Bednarek Feyenoord de KNVB-beker bezorgt.

Collega-doelman Kenneth Vermeer kan zijn geluk niet op. 'Voor prijzen als deze ben ik naar Feyenoord gekomen. Ik ben heel benieuwd naar de Coolsingel morgen. Dat wordt genieten.'

28-04: FC Twente krijgt garantie
FC Twente kan de toekomst weer wat positiever tegemoet zien. Het Twentse bedrijfsleven heeft de Eredivisie-club voorzien van een substantiële en essentiële garantstelling van vele miljoenen.

'Met deze garantstelling, waarbij een groot aantal bedrijven betrokken is, kunnen wij tijdig, nog vóór 1 mei aanstaande een stevige financiële prognose afgeven aan de KNVB-licentiecommissie', zegt interim-directeur Onno Jacobs. 'Dat is essentieel in het hopelijk behoud van onze licentie en daarmee dus voor onze toekomst.'

Het VI Jaaroverzicht:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.