November 2016: tragedie Chapecoense, PSV uitgeschakeld

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In november onder andere de vliegramp van Chapecoense, de eerste competitienederlaag van Feyenoord en het einde aan het Champions League-avontuur van PSV.

November 2016: tragedie Chapecoense, PSV uitgeschakeld

01-11: einde aan CL-droom PSV
PSV is een illusie armer na de 1-2 nederlaag in de Champions League tegen Bayern München. Hierdoor is een plek bij de eerste twee in Groep D niet langer haalbaar en moeten de Eindhovenaren zich vol richten op de derde plaats. FK Rostov is de concurrent in die strijd, beide ploegen hebben één punt.

Santiago Arias zet PSV nog wel op 1-0 tegen de Duitse grootmacht, maar de vijfmans defensie heeft daarna geen antwoord op spits Robert Lewandowski. Net voor rust zorgt hij met een strafschop voor de gelijkmaker. Een kwartier voor het einde tekent de Pool op aangeven van David Alaba voor de winnende treffer voor Bayern.

05-11: Gudelj uit Ajax-selectie gezet
De onrust in de selectie van Ajax houdt aan als Nemanja Gudelj uit de selectie wordt gezet. De Amsterdamse club meldt dat de middenvelder het niet kan opbrengen om in het uitduel met zijn oude club AZ op de reservebank te zitten. Eerder werd Anwar El Ghazi al uit de selectie gezet na een aanvaring met trainer Peter Bosz.

Door de enorme concurrentie op het middenveld van Ajax is er vaak geen plek voor Gudelj. Bosz geeft de voorkeur aan Lasse Schöne, Hakim Ziyech en Davy Klaassen. Gudelj is het daar niet mee eens en laat dat ook blijken, maar Bosz is niet gediend van zijn houding. Later blijkt dat Gudelj in 2016 niet meer terugkeert in de eerste selectie van Ajax.

06-11: Go Ahead deelt tikt uit aan Feyenoord
Feyenoord weet weer wat verliezen is. Na een soevereine start in de Eredivisie gaan de Rotterdammers kopje onder op bezoek bij Go Ahead Eagles: 1-0. Daarvoor won Feyenoord negen keer en speelde het twee keer gelijk. Na een fout van Jan-Arie van der Heijden maakte Jarchinio Antonia de enige goal van de middag.

Van streek raakt Feyenoord niet door de nederlaag tegen Go Ahead. Later zou de ploeg zich herpakken, maar november is niet de beste maand voor de Rotterdammers. Er wordt onder andere met 4-0 verloren van Manchester United in de Europa League en in de competitie speelt Feyenoord ternauwernood gelijk bij FC Utrecht: 3-3.

09-11: Blessuregolf bij Oranje
De interlandperiode van Oranje wordt overschaduwd door blessures. In een oefenduel met buurland België (1-1) vallen Stijn Schaars, Vincent Janssen en Jeremain Lens geblesseerd uit. Bondscoach Danny Blind had voor het duel met België de opgeroepen Quincy Promes, Rick Karsdorp, Davy Pröpper en Terence Kongolo al zien wegvallen.

Het gehavende Nederlands elftal komt tegen België via Davy Klaassen op 1-0, maar Yannick Carrasco zorgt ervoor dat het duel eindigt in een gelijkspel. Door alle blessures pakken andere spelers hun kans. Zoals Memphis Depay, die vier dagen na de wedstrijd tegen België twee keer scoort in het met 1-3 gewonnen WK-kwalificatieduel met Luxemburg.

11-11: Dolberg maakt interlanddebuut
De prestaties van Kasper Dolberg blijven in eigen land niet onopgemerkt. Bondscoach Åge Hareide laat de spits van Ajax in het WK-kwalificatieduel met Kazachstan debuteren in de Deense hoofdmacht.

Dolberg lost na 82 minuten Andreas Cornelius af. Hij opende eerder de score. Na de gelijkmaker zorgt Christian Eriksen vanaf de strafschopstip voor 2-1. Peter Ankersen maakt na rust de 3-1 en met Dolberg in de ploeg bepaalt Eriksen de eindstand op 4-1.

24-11: Ajax eindigt bovenaan
Ajax beleeft een uitstekend seizoen in de Europa League en bekroont dat met de groepswinst. In de Amsterdam Arena wordt Panathinaikos met 2-0 verslagen. Omdat een ticket voor de knock-outfase al binnen is, gunt trainer Peter Bosz speeltijd aan talenten als Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. Zijn ploeg wordt er niet minder op.

Door doelpunten van Lasse Schöne en Kenny Tete, die normaal gesproken genoegen moet nemen met een plek op de reservebank, pakt Ajax de volle buit. De Amsterdammers staan na vijf duels bovenaan met dertien punten. Later zou Ajax in de laatste groepswedstrijd gelijkspelen tegen Standard Luik (1-1) en eindigen met veertien punten.

24-11: Van Overeem moet brommen
Bij AZ lijkt er weinig reden tot klagen. De Alkmaarders staan stevig in de subtop, maar er is even wat opschudding als trainer John van den Brom middenvelder Joris van Overeem uit zijn selectie voor het Europa League-duel met Dundalk zet. De 22-jarige Van Overeem had tegen De Telegraaf gezegd dat hij behoort te spelen en dat pikt zijn trainer niet.

Na zijn 'schorsing' van één duel keert Van Overeem het weekend erna weer terug in de selectie van AZ. 'Joris heeft een beetje lopen muiten, om het zo maar eens uit te drukken', vertelt Van den Brom tegen VI. 'Daar hebben we hem voor gestraft door hem buiten de selectie te laten, maar dat is nu ook wel weer klaar.'

29-11: nachtmerrie voor Chapecoense
De Braziliaanse club Chapecoense komt mondiaal in het nieuws als een vliegtuig met daarin het grootste deel van het team neerstort in Colombia. De ploeg is op weg naar de finale van het toernooi om de Copa Sudamericana als het toestel nabij Medellín crasht. Negentien van de 22 spelers komen om, anderen zaten niet in de fatale vlucht.

Bij een reddingsactie worden zes van de 77 inzittenden levend uit de brokstukken gehaald, maar Chapecoense moet opnieuw opgebouwd worden. Het nieuws slaat in als een bom in de voetbalwereld. Uit allerlei hoeken komt steun voor de Brazilianen. De finale in de strijd om de Copa Sudamericana gaat logischerwijs niet door. Later zou Chapecoense de beker postuum ontvangen als eerbetoon.

29-11: Van Praag herkozen
Michael van Praag blijft nog drie jaar aan als voorzitter van de KNVB. Geheel vlekkeloos is de herverkiezing van de preses niet. Zijn steun haalt hij vooral uit het amateurvoetbal. In het betaald voetbal is er minder vertrouwen in de 69-jarige Van Praag. De clubs uit de Eredivisie en Jupiler League weigeren collectief hun steun uit te spreken.

De voorzitter wordt onder meer verweten dat hij onvoldoende zichtbaar was tijdens de bestuurscrisis bij de bond. Ook leven er bezwaren tegen de vernieuwde opzet van de Champions League, die nadelig uitvalt voor de Eredivisie. Als vicevoorzitter van de UEFA is Van Praag medeverantwoordelijk voor dit besluit. De ex-preses van Ajax begint aan zijn laatste termijn in Zeist. In 2019 neemt Van Praag afscheid als voorzitter van de KNVB.

30-11: Southgate volgt Allardyce definitief op
Engeland heeft een opvolger gevonden voor de ontslagen bondscoach Sam Allardyce. Gareth Southgate is definitief de nieuwe keuzeheer. Hij was na het ontslag van Allardyce al de interim-bondscoach. Southgate tekent een contract voor vier jaar.

Southgate was eerder coach van Engeland Onder-21. Als interim-coach blijft de oud-verdediger met het Engelse elftal ongeslagen. In de WK-kwalificatiereeks wordt gewonnen van Schotland en Malta. Tegen Slovenië komen de Engelsen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Het vriendschappelijke duel met Spanje eindigt in 2-2.

Het VI Jaaroverzicht:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.