Clásico-debutant Neymar leidt Barça naar zege op Real

Mede dankzij een doelpunt van Clásico-debutant Neymar heeft Barcelona voor het eerst sinds 10 december 2011 weer van aartsrivaal Real Madrid gewonnen in een competitiewedstrijd: 2-1. De laatste thuiszege in de Primera División dateerde zelfs al van 29 november 2010.

Clásico-debutant Neymar leidt Barça naar zege op Real

De 226ste ontmoeting tussen Barcelona en Real Madrid was hoofdzakelijk een tamme aangelegenheid. Real Madrid kon ondanks een drie-mans-voorhoede bestaande uit de in de Clásico debuterende Gareth Bale, Cristiano Ronaldo en Angel di María nauwelijks gevaar creëeren in de Catalaanse defensie, terwijl ook Barça zelf het rustig aan deed.

Desondanks kon Neymar zijn eerste Clásico-optreden al na negentien minuten opluisteren met een doelpunt. De Braziliaanse balvirtuoos kapte na een passje van Andrés Iniesta naar binnen en schoot de bal via de benen van Raphaël Varane in de verre hoek. Het betekende zijn derde competitiegoal voor Barça, die hij opmerkelijk genoeg allemaal in Camp Nou maakte.

Tot ontzetting van Diego López tekent Neymar in zijn Clásico-debuut voor de openingstreffer.
Tot ontzetting van Diego López tekent Neymar in zijn Clásico-debuut voor de openingstreffer.

Neymar was sowieso de gevaarlijkste man van Barça. Tien minuten na rust dook hij alleen op voor Diego López, maar ditmaal had de doelman van Real wel een antwoord paraat. Lionel Messi liet zich op jacht naar het Clásico-record van Alfredo di Stéfano grotendeels onbetuigd. Een schot voor het doel van López langs in de eerste helft was zijn enige echte wapenfeit.

De eerste echte kans van De Koninklijke viel pas te noteren vlak voor het rustsignaal. Sami Khedira prikte uit een voorzet van Ronaldo bijna de gelijkmaker langs Víctor Valdés en appelleerde vervolgens vergeefs voor een penalty, nadat Adriano de rebound licht met zijn hand had getoucheerd. Na rust bleef Real druk zetten, maar zag Ronaldo zijn kiezelharde schot - na zeldzaam balverlies van Iniesta - op de vuisten van Valdés uiteen spatten.

De voor honderd miljoen euro aangetrokken Gareth Bale speelde als centrumspits een onopvallende rol.
De voor honderd miljoen euro aangetrokken Gareth Bale speelde als centrumspits een onopvallende rol.

Opmerkelijk was dat Barcelona daarbij gewillig terugzakte tot in het eigen zestienmetergebied. Trainer Gerardo Martino had juist nog aangekondigd dat zijn ploeg ook tegen aartsrivaal Real het eigen spel moest spelen, maar de doorgaans dominant voetballende Catalanen beperkten zich na de 1-0 voornamelijk tot het plaatsen van tegenstoten.

Real-coach Carlo Ancelotti moest echter toezien hoe zijn ploeg ondanks het initiatief tandeloos opereerde. Karim Benzema kwam als vervanger van de tegenvallende Bale nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn knal van afstand eindigde op de onderkant van de lat.

Tekenend voor het wedstrijdbeeld was dat de eveneens ingevallen Alexis Sánchez de Spaanse klassieker tien minuten voor tijd bij een uitbraak besliste. De Chileense aanvaller verschalkte López met een lepe boogbal.

Real kreeg in de extra tijd nog loon naar werken toen Jesé Rodríguez als invaller eveneens het net vond, maar tot een spectaculaire comeback leidde dat niet. Daardoor won Barça na twee nederlagen en een gelijkspel weer eens een Clásico in competitieverband en behield het de koppositie in de Primera División. Real staat na het tweede verlies van het seizoen al op zes punten achterstand.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen