'Nooit sportman geweest met zó veel mensen tegen zich'

In 2000 maakte Luís Figo de gewraakte overstap van Barcelona naar aartsrivaal Real Madrid. In Spaanse media blikt hij terug op die transfer én vooruit op El Clásico van komende zaterdag.

'Nooit sportman geweest met zó veel mensen tegen zich'

De Portugees werd gevraagd of het in deze tijd nog steeds mogelijk is dat een voetballer een dergelijke transfer maakt. 'Als een speler niet blij is bij zijn club, en een andere club betaalt de gelimiteerde transfersom, dan is die speler vrij om te gaan. Dat was bij mij ook het geval', kijkt Figo terug.

'Ik voelde me bij Barcelona niet gewaardeerd, kreeg de kans naar Real te gaan en twijfelde geen moment. Ik kreeg niet genoeg waardering in Camp Nou, terwijl ik altijd alles voor de club had gegeven. Uiteindelijk werd mijn wens te vertrekken steeds sterker, en uiteindelijk werkelijkheid. In elk beroep is het zo dat je, als je baas je niet op waarde schat, een overstap gaat overwegen', rechtvaardigt de 127-voudige Portugese international zijn overgang.

De eerste keer dat Figo vervolgens met Real terugkeerde in Camp Nou, zal hij zich nog lang heugen, al wilde hij het daar niet te lang over hebben. 'Er is nog nooit een sportman in de wereld geweest die moest presteren in zó'n sfeer met zó veel mensen tegen hem. Maar ik denk niet veel aan het verleden, het belangrijkste was dat we dat jaar kampioen werden met Real Madrid.'

Over de Clásico van komende zaterdag wilde Figo wél wat langer praten. 'In zo'n wedstrijd kan alles gebeuren. Normaliter herpakt de ploeg die niet zo goed in vorm steekt zich in zo'n duel. In dit geval is dat dus Real Madrid. We zullen zien.'

Over wie hij beter vindt, Barça-ster Lionel Messi of Real-vedette én landgenoot Cristiano Ronaldo, hield Figo zich eveneens op de vlakte. 'Zij zijn twee totaal verschillende spelers. Maar allebei moeilijk af te stoppen; we hebben het wel over de besten ter wereld. Maar vergelijkingen zijn slecht. Niemand houdt daarvan, omdat er altijd iemand is die de vergelijking verliest', besloot hij met een lach.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen