De 226ste Clásico: een titanenduel en ode aan het voetbal  

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de tiende speelronde is dat het duel tussen Barcelona en Real Madrid van zaterdagavond (18.00 uur).

De 226ste Clásico: een titanenduel en ode aan het voetbal  

Barcelona

Klassering: eerste plaats (25 punten uit negen duels)
Vorm: W-W-W-W-G

Na zeventien knetterende edities wordt vanavond de eerste Clásico in het post-Mourinho-tijdperk gespeeld. Met José Mourinho aan het roer van Real Madrid ontspon het duel zich tot een echte voetbaloorlog die zelfs effect had op de verhoudingen in de Spaanse nationale ploeg. Mourinho pookte het vuurtje moedwillig op nadat Real in zijn eerste Clásico met 5-0 was vernederd in Camp Nou.

Het koningsduel in het Spaanse voetbal kreeg daardoor een ordinair randje: opstootjes, overtredingen en overspannen coaches langs de zijlijn domineerden het beeld. Met als dieptepunt wellicht het oogprikincident waarbij Mourinho zijn rechterwijsvinger in het rechteroog van Tito Vilanova plantte.

De 226ste Clásico moet weer een lofzang op voetbal worden. Aan het spelersmateriaal kan het niet liggen. Barça-coach Tata Martino heeft onder anderen de beschikking over Neymar, Andrés Iniesta, Xavi en Lionel Messi. Carlo Ancelotti kan daar Isco, Gareth Bale, Ángel Dí María en Cristiano Ronaldo tegenover zetten. Het zijn stuk voor stuk voetballers die een wedstrijd met hun klasse op elk willekeurig moment kunnen beslissen. Vanaf 18.00 uur is Camp Nou het podium waarop zij hun talenten mogen etaleren.

Real Madrid

Klassering: derde plaats (22 punten uit negen duels)
Vorm: W-W-V-W-W

Toch staan er twee spelers op het veld die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Cristiano Ronaldo en Lionel Messi breken bijna elke week wel een of ander record. Ze scoren nu al jaren gemiddeld meer dan één keer per wedstrijd. Het is absurd, maar omdat we het wekelijks aan ons voorbij zien trekken zijn we het volstrekt normaal gaan vinden. Ook in de nieuwste Clásico zullen ze de hoofdrol opeisen.

Messi kan topscorer aller tijden worden in de onderlinge confrontaties tussen Barcelona en Real Madrid, terwijl Ronaldo al zes duels op rij een doelpunt heeft gemaakt in Camp Nou. Het zijn zulke statistieken die voortdurend om de nummer één en twee in het mondiale voetbal heen dansen. Ronaldo en Messi zijn hun tijd gewoon ver vooruit: de records die ze nu aan flarden schieten, zijn voor hen geen maatstaf.

Voor Iker Casillas wordt het mogelijk ook een speciale Clásico. Hij verloor zijn troon onder de lat aan Diego Lopez en slijt zijn dagen zoals bekend als reservekeeper. Het Barcelona-publiek heeft het plan opgevat de Spaanse goalie te verrassen met een staande ovatie voor de titanenstrijd van start gaat. Het was namelijk Casillas die in opstand kwam en de vrede wilde bewaren toen de Clásico de vriendschappen in de nationale ploeg dreigde op te blazen.

Onderlinge historie

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
29/08/2012 Real Madrid - Barcelona 2-1 Supercopa
07/10/2012 Barcelona - Real Madrid 2-2 Primera División
30/01/2013 Real Madrid - Barcelona 1-1 Copa del Rey
26/02/2013 Barcelona - Real Madrid 1-3 Copa del Rey
02/03/2013 Real Madrid - Barcelona 2-1 Primera División

Bekijk hier al onze video's