BVB: weer sterspelers creëren in plaats van kopen

Reacties

De twintigste speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op het mysterie Borussia Dortmund.

BVB: weer sterspelers creëren in plaats van kopen

Het oogde onwerkelijk, surrealistisch bijna. Keeper Roman Weidenfeller (foto onder) in gesprek met de woeste aanhang op de Südtribüne, captain Mats Hummels die de frustraties van de fans gelaten aanhoort. Allen murw gebeukt na zó veel tegenslag. Borussia Dortmund verkeert al langer in diepe crisis. Maar tot voor kort konden de spelers in Westfalen nog rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de achterban. Nu, na de 0-1 thuisnederlaag tegen FC Augsburg, wachtte de achtvoudige landskampioen én huidige Bundesliga-hekkensluiter een oorverdovend fluitconcert.

Het liefst wil trainer Jürgen Klopp (foto boven) nergens meer op reageren. Niet op zijn tactische keuzes, door BVB simpeler en risicolozer te laten aantreden. Evenmin op het reeds gestarte trainersdebat. Dat betekent vervallen in herhaling. Aansluitend op de laatste stelling volgt bovendien een nieuwe vraag: welke zin heeft het ontslag van de hoofdtrainer? Wat kan een hoofdcoach in deze specifieke precaire situatie uitrichten? Het niveau van de selectie is bovengemiddeld top – zo bewijzen ook de prestaties in de Champions League. Ondanks alles oogt de groep homogeen en de spelers gaan nog steeds door het vuur voor Klopp. Alleen is – uitgezonderd Weidenfeller en Sebastian Kehl – vrijwel niemand gewend tegen degradatie te strijden. De druk die hierbij komt kijken, heeft een verlammende uitwerking op het team.

Over dit thema kan eindeloos worden gediscussieerd. Maar alleen een aantal overwinningen op rij zal helend werken voor de jarenlange grootste uitdager van Bayern München. Na, en eigenlijk ook vóór de laatste competitiezege op 5 december tegen 1899 Hoffenheim (1-0), is het verhaal simpel: 'Uit de vele scoringskansen verzilveren we er geen één, bij die ene tegengoal hadden we vijf, zes mogelijkheden om deze te voorkomen', aldus een cynische Jürgen Klopp.

Het zal een mysterie blijven. Op basis van gevoel zeg je dat Borussia Dortmund met nog vijftien ronden te spelen eenvoudig de laatste plaats kan inruilen voor de middenmoot. Juist omdat iedereen tot het laatste moment zal blijven volhouden dat BVB, met al zijn topspelers op het veld, niet kán degraderen. Maar datzelfde werd twee, drie maanden terug gezegd. En de waarheid is dat de vooruitzichten nadien niet of nauwelijks zijn veranderd. Over pakweg drie weken is het geloof in lijfsbehoud er nog steeds, alleen bedraagt de resterende tijd dan nog twaalf speelronden...

In dat kader zijn de toekomstplannen van de club opmerkelijk. Het weekblad Sport Bild bracht afgelopen week de publicatie dat de leiding – sportdirecteur Michael Zorc, algemeen directeur Hans-Joachim Watzke en ook Klopp – een grote ommezwaai plant. Voor het nieuwe seizoen, waarin BVB gewoon Bundesliga speelt, moeten diverse topspelers vertrekken. Onder anderen Ciro Immobile, Neven Subotic, Kevin Grosskreutz, Marcel Schmelzer, Henrikh Mkhitaryan en Roman Weidenfeller zijn bij naam genoemd. Onder het mom dat het nieuwe Borussia Dortmund weer zijn eigen sterspelers moet creëren in plaats van deze te kopen.

Sinds de zomer van 2013 spendeerden Die Schwarzgelben een slordige 120 miljoen euro aan nieuwe spelers. Daarmee is de duurste BVB-selectie aller tijden een feit. Met name de voor veel geld losgeweekte Immobile en Mkhitaryan hebben hun investering nog niet terugverdiend. Enkele jaren terug wist BVB het faillissement op het nippertje af te wenden en zelfopgeleide talenten zoals Nuri Sahin, Grosskreutz en Schmelzer vanuit de eigen jeugd braken door. Daarop zei Hans-Joachim Watzke nooit meer spelers van boven de vijf miljoen euro te zullen aantrekken. Die belofte bleek veel later niets meer waard. Het lijkt erop dat de club zich onder de jarenlang succesvolle leiding opnieuw wil uitvinden.

Programma
Schalke 04 06-02
20:30
Borussia Mönchengladbach
VfL Wolfsburg 07-02
15:30
1899 Hoffenheim
FSV Mainz 05 07-02
15:30
Hertha BSC
SC Freiburg 07-02
15:30
Borussia Dortmund
VfB Stuttgart 07-02
15:30
Bayern München
1. FC Köln 07-02
15:30
Paderborn
Hamburger SV 07-02
18:30
Hannover 96
Werder Bremen 08-02
15:30
Bayer Leverkusen
FC Augsburg 08-02
17:30
Eintracht Frankfurt
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.