Schalke 04 ruikt bloed tegen Bayern München

Reacties

De negentiende speelronde in de Bundesliga gaat dinsdag om 20.00 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op Bayern München, dat vier dagen na de shock van Wolfsburg voor de volgende uitdaging staat.

Schalke 04 ruikt bloed tegen Bayern München

Natuurlijk was het naïef te denken dat Bayern München nóóit zou verliezen deze competitie. Zelfs de onaantastbare grootmacht uit Beieren maakt ieder seizoen, op een ongewoon slechte dag, een keer een uitglijder. Zoals afgelopen vrijdag toen het op bezoek bij VfL Wolfsburg met liefst 4-1 onderuit ging. Al was niet te voorspellen dat de dreunende naweeën van een offday zó hard zouden zijn.

Want de formatie van trainer Pep Guardiola kreeg in Wolfsburg een lesje in effectief counteren. Naast de nederlaag an sich was het aantal tegentreffers in competitieverband voor keeper Manuel Neuer deze lopende jaargang in één klap verdubbeld. Onder meer Die Welt trok parallellen met Bayerns 0-4 thuisverlies tegen Real Madrid vorig seizoen in de halve finale van de Champions League; dit is alom beschouwd de zwarte bladzijde in het Beierse tijdperk onder Guardiola. Ook destijds bleek de hoofdmacht niet bestand tegen de scherpe tegenaanvallen; het verloor de controle. Daarmee rijst de vraag of VfL Wolfsburg, in navolging van Real Madrid, de zogenoemde Bayern-code heeft gekraakt.

Müller
Prompt is de hosannastemming na het geslaagde trainingskamp in Qatar weg. Niemand heeft het meer over de grapjes van Thomas Müller die lachend beweerde dat de onderlinge partijtjes op de training van Bayern zwaarder waren dan de Bundesliga-wedstrijden. Laat staan de opmerking dat de grootste uitdager van Der Rekordmeister feitelijk Bayerns amateurploeg is.

Schalke 04, vanavond te gast in de Allianz Arena, ruikt derhalve bloed. Onder de in oktober aangestelde trainer Roberto Di Matteo heeft de formatie zich opgewerkt tot een van de defensief sterkste georganiseerde teams van de Bundesliga. Zelfs zonder Klaas-Jan Huntelaar (geschorst vanwege zijn domme rode kaart die hij zaterdag opliep tegen Hannover 96) verwacht Schalke 04 het spel te kunnen te spelen dat Bayern München níét ligt.

Guardiola trok zelf het boetekleed aan voor de zeperd door te stellen dat het hooggeposteerde centrale duo Dante-Jérôme Boateng te weinig ondersteuning kreeg bij deze counters. Bovendien viel het rendement van het bewierookte droomkoppel Xabi Alonso-Bastian Schweinsteiger zwaar tegen. Erevoorzitter Franz Beckenbauer noemde de twee (die voor de winterstop nauwelijks samenspeelde) als duo te star en te defensief. Hoewel die laatste bewering schromelijk is overtrokken, hebben de twee níét de benen om counters af te stoppen. Guardiola kan Beckenbauers ongewenste commentaren eenvoudig pareren door te stellen dat de bal altijd sneller rolt dan de benen, zelfs die van de beste voetballers ter wereld.

Schweinsteiger
Toch is de technische staf er veel aan gelegen een oplossing te bedenken voor Schweinsteiger. Want de Duitse routinier, spelende in een rol vóór Alonso, stond continu met zijn rug naar het doel. Dat is geen rol die hem ligt, te beperkt, te weinig betrokken in het samenspel met zijn ploeggenoten. En Schweinsteiger na de pauze terug in een meer controlerende positie, had weer nadelige gevolgen voor het spelniveau van Xabi Alonso. Bayern München beschikt over een selectie die het elftal een dubbele topbezetting garandeert. Maar nu Philipp Lahm en Javi Martínez door blessures ontbreken, blijken de opties minder luxe als gedacht.

Programma
Bayern München 03-02
20:00
Schalke 04
Borussia Mönchengladbach 03-02
20:00
SC Freiburg
Hannover 96 03-02
20:00
FSV Mainz 05
Eintracht Frankfurt 03-02
20:00
VfL Wolfsburg
Borussia Dortmund 04-02
20:00
FC Augsburg
1899 Hoffenheim 04-02
20:00
Werder Bremen
Hertha BSC 04-02
20:00
Bayer Leverkusen
1. FC Köln 04-02
20:00
VfB Stuttgart
Paderborn 04-02
20:00
Hamburger SV

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.