Atlético kwartfinalist na penaltyserie tegen Leverkusen

Atlético Madrid heeft zich na een zenuwslopende strafschoppenserie ten koste van Bayer Leverkusen geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. De finalist van vorig seizoen poetste de 0-1 uitnederlaag van drie weken geleden al in de eerste helft weg, maar zorgde pas in de penaltyserie voor de genadeklap. Missers van Hakan Calhanoglu, Ömer Toprak en Stefan Kiessling kostten Leverkusen uiteindelijk het kwartfinaleticket.

Atlético-coach Diego Simeone deed in aanloop naar de return al een oproep. Net als zijn spelers moesten ook de fans naar hartenlust tekeer gaan en het eigen Vicente Calderón zo tot de traditionele – zeker in Europese wedstrijden – onneembare vesting maken. Direct vanaf het eerste fluitsignaal zweepten de spelers en de Argentijnse coach de fans op.

Leverkusen leek in de eerste minuten onder de indruk van de grimmige sfeer en bracht met het nodige balverlies Atlético in de wedstrijd. Juist toen de Madrileense storm een beetje ging liggen, kwam de thuisploeg op voorsprong. Kort na een noodgedwongen keeperswissel, Jan Oblak verving de geblesseerde Moya bij de Madrilenen, zette Mario Suárez Atlético op voorsprong. Hij had daarbij over geluk niet te klagen, want zijn schot verdween via Ömer Toprak in het Leverkusen-doel: 1-0.

Duitse ontzetting en Madrileense blijdschap na het openingsdoelpunt. Uiteindelijk zou de beslissing pas na strafschoppen vallen.

Kort na het openingsdoelpunt kreeg Mario Mandzukic, die samen met Antoine Griezmann ten koste van Fernando Torres het spitsenduo vormde, een uitgelezen kans op 2-0. Hij treuzelde echter zo lang, dat hij de kans eigenhandig om zeep hielp. Na de onderbreking stelde Leverkusen opnieuw teleur en ging het eveneens tegenvallende Atlético op zoek naar de 2-0. Via Arda Turan was de Madrileense ploeg daar dicht bij, maar doelman Bernd Leno had een antwoord op het schot van de Turk. Met Torres als invaller kon de beslissing niet meer in de reguliere speeltijd én de verlenging geforceerd worden, waardoor strafschoppen uitsluitsel moesten geven.

Atlético nam de penalty's uiteindelijk beter, al was het aantal missers symptomatisch voor het matige niveau. Bij Leverkusen scoorden alleen Simon Rolfes en Gonzalo Castro vanaf elf meter, terwijl bij Atlético Antoine Griezmann, Mario Suárez en Fernando Torres met sublieme pogingen de missers van Raúl García en Koke goedmaakten en voor een explosie van vreugde in Vicente Calderón zorgden.

Kwarftinale
Door de zege schaart Atlético zich bij de overige nu al bekende kwartfinalisten: rivaal en stadgenoot Real Madrid, FC Porto, Paris Saint-Germain, Bayern München en AS Monaco. Woensdag zullen Barcelona en Manchester City en Borussia Dortmund en Juventus uitmaken welke twee ploegen zich als laatste plaatsen voor de kwartfinale.

Dat Atlético zicht houdt op een nieuwe finaleplaats (vorig seizoen bleek Real na verlenging te sterk met 4-1), is een opsteker. In eigen land was de formatie van Simeone immers in een dipje beland. Voor Leverkusen is de uitschakeling zuur. De ploeg van Roger Schmidt won voor het eerst in zes officiële duels niet en zag de eerste tegengoals in die reeks van zes wedstrijden ook direct de doorslag geven in het tweeluik.