Atlético komt met tien man erg goed weg tegen Leverkusen

Bayer Leverkusen heeft in eigen huis indruk gemaakt tegen Atlético Madrid (1-0), maar de ploeg van trainer Roger Schmidt verzuimde in de heenwedstrijd een nóg grotere stap te zetten naar de kwartfinale van de Champions League.

Atlético, vorig seizoen nog verliezend finalist in het kampioenenbal, was geen schim van zichzelf in de BayArena. Maar dat was vooral de verdienste van Leverkusen, dat de bezoekers vanaf het eerste fluitsignaal vastzette op eigen helft. De Madrilenen konden maar niet onder de druk van de thuisclub uitkomen en het wachten was op een doelpunt van Die Werkself.

Het spel van Leverkusen deed denken aan dat van Red Bull Salzburg vorig seizoen in de Europa League, onder meer tegen tegen Ajax. De toenmalige ploeg van Schmidt gaf de Amsterdammers toen geen kans, maar nu leek het gebrek aan scorend vermogen Bayer op te breken. In de 26ste minuut was de thuisclub via Emir Spahic dicht bij een doelpunt, maar de inzet van de Bosniër spatte uiteen op de kruising. Eerder haalde Mario Mandzukic al een kopbal van Spahic van de doellijn.

Het was grote delen van de wedstrijd eenrichtingsverkeer, maar veel grote mogelijkheden kreeg Leverkusen ook weer niet. Op slag van rust was het vanuit het niets bijna raak aan de andere kant. Doelman Bernd Leno redde echter uitstekend op een knappe inzet van Tiago. De bezoekers hadden daarvoor al twee tegenvallers te verwerken gekregen, aangezien Guilherme Siqueira en Saúl door blessures al in de eerste helft moesten worden vervangen.

Hakan Calhanoglu loopt juichend weg na zijn doelpunt in de 57ste minuut.

Na rust meldde Atlético zich iets vaker op de helft van Leverkusen, maar de ploeg van trainer Diego Simeone deelde slechts speldenprikken uit. De thuisclub zorgde voor veel meer gevaar in de tegenaanval en kwam na een klein uur eindelijk op een dikverdiende voorsprong. Karim Bellarabi gaf de bal mee aan Hakan Calhanoglu, die Moya kansloos liet met een kiezelhard schot. Niet veel later ontsnapte de kampioen van Spanje toen Diego Godín in het strafschopgebied een overtreding leek te maken op Calhanoglu en Josip Drmic schoot kort daarna in kansrijke positie te slap in.

Het bleef uiteindelijk 1-0 voor Leverkusen, dat daarmee misschien wel te weinig kreeg maar toch met een uitstekende uitgangspositie afreist naar Spanje voor de return op dinsdag 17 maart. Atlético Madrid - dat nog een doelpunt van invaler Fernando Torres afgekeurd zag worden - kan tijdens die wedstrijd niet beschikken over de geschorsten Godín en Tiago. Die laatste kreeg in de BayArena twee gele kaarten, waardoor de bezoekers de wedstrijd met tien man eindigden.