Atalanta doet Milan pijn, banaan irriteert De Jong

Het AC Milan van trainer Clarence Seedorf heeft dure punten verspeeld in de strijd om het derde Europa League-ticket van Italië. Atalanta versloeg het in de aanval grotendeels onmachtige Milan in Bergamo met 2-1. Het duel werd ontsierd door een supporter die een banaan het veld opgooide.

Om kans te blijven maken op Europa League-voetbal moest Milan zondagmiddag winnen van Atalanta, maar de ploeg van Seedorf kwam nooit echt uit de verf in Stadio Atleti Azzurri d'Italia. Daardoor bleef de zevende overwinning in acht competitieduels uit. Dat Seedorf zijn ploeg net als in de met 1-0 gewonnen derby tegen Inter voor de tweede keer op rij in een 4-4-2-formatie liet aantreden, had zodoende niet het gehoopte effect.

Ook de van een voetblessure herstelde Stephan El Shaarawy kon een nederlaag niet voorkomen. De 21-jarige aanvaller viel halverwege in voor Keisuke Honda en speelde zijn eerste wedstrijd van het kalenderjaar. Kort na zijn entree kwam Milan op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Gianpaolo Bellini, die een voorzet van Sulley Muntari langs zijn eigen doelman werkte voordat Mario Balotelli dat had kunnen doen.

Gianpaolo Bellini maakte het enige doelpunt van AC Milan voordat Mario Balotelli kan toeslaan.

Het was tekenend voor het aanvalsspel van Milan, dat voor rust alleen gevaar had gesticht via twee vrije trappen van Balotelli. Toen Atalanta ruim twintig minuten voor tijd op gelijke hoogte kwam door een rake strafschop van Germán Denis, moesten de Rossoneri het antwoord dan ook schuldig blijven. Behalve een afstandsknal van Balotelli tegen de paal creëerde Milan nauwelijks nog kansen. Vlak voor tijd had Franco Brienza wel succes met een schitterend schot van afstand. Dus moet Milan vrezen dat Parma of Torino later deze zondag afstand neemt.

Banaan
Tot afgrijzen van Nigel de Jong, die negentig minuten meedeed, en Philippe Mexès gooiden de supporters van Atalanta in de tweede helft een banaan op het veld. Het stuk fruit was bedoeld voor Milan-linksback Kevin Constant, die het incident zelf ontging. Twee weken terug overkwam Barcelona-rechtsback Dani Alves hetzelfde in het uitduel met Villarreal. De Braziliaan nam toen een hap en kreeg via twitter een hele reeks aan steunbetuigingen.