Ziyech: 'Makkelijk om nu te zeggen dat het door de wissel komt'

Hakim Ziyech wil na de nederlaag van Ajax in Noorwegen niet met een beschuldigende vinger wijzen. De Amsterdammers gingen voor de tweede keer in een week onderuit tegen Rosenborg BK (3-2), waardoor de club voor het eerst sinds het seizoen 1965/66 op sportieve gronden ontbreekt op een Europees hoofdtoernooi.

'Het was doodstil in de kleedkamer. Iedereen was woedend, daarna was het muisstil', typeert Ziyech in gesprek met FOX Sports de sfeer rond het elftal van Ajax na de nederlaag. 'Je komt heel goed terug in de tweede helft, dan is het een schande hoe je het uiteindelijk weggeeft. Er is helemaal niks aan de hand, je krijgt kansen om 1-3 te maken. Dan letten we op twee momenten niet op en geven we het gewoon helemaal weg.'

Na de wedstrijd ging het veel over de wissel van trainer Marcel Keizer, die twintig minuten voor tijd verdedigender ging voetballen door Deyovaisio Zeefuik voor Kasper Dolberg te brengen. Twee minuten later viel de 2-2. 'Het is een keuze van de trainer. Het is zonde dat die twee doelpunten vallen, precies nadat er gewisseld werd. Maar om te zeggen dat het door die wissel komt, is wel heel makkelijk.'

Voor Ajax wacht nu een seizoen zonder Europese wedstrijden. 'Het enige waar we ons nu op kunnen focussen is de beker en de competitie. Verder valt nergens aan te denken. We moeten zorgen dat we dan maar een heel goed seizoen draaien in Nederland. Het is hard, maar op dit moment wel realistisch.'

Ajax-watcher Simon Zwartkruis sprak van een 'foutenfestival op alle fronten binnen de club' na de Europese uitschakeling tegen Rosenborg BK (3-2).