Keizer onder vuur bij Ajax: 'Dit is een blamage'

De druk op de schouders van Ajax-trainer Marcel Keizer neemt met de week toe. Zo lag ook na de Europese uitschakeling door Rosenborg BK (3-2) zijn wisselbeleid weer onder vuur.

Keizer bracht in de rust met Klaas-Jan Huntelaar voor Donny van de Beek een extra spits in het veld, wat het spel van Ajax duidelijk ten goede kwam. 'Ik evalueer als trainer elke training en elke wedstrijd. Ik denk dat we goed startten en vond ons na rust ook goed terugkomen, na een minder gedeelte vlak voor rust.'

'Ik kijk natuurlijk ook naar de wissels, zoals die van Klaas-Jan Huntelaar voor Donny van de Beek. Het staat dan goed, maar je moet ook de 3-1 maken', aldus Keizer, die echter de hoon over zich heen kreeg door Kasper Dolberg een kwartier voor tijd te wisselen voor de onervaren verdediger Deyovaisio Zeefuik.

Juist na die wissel gaf Ajax de wedstrijd uit handen en boog Rosenborg een 1-2 achterstand om in een 3-2 zege. Ook Nick Viergever leek de ingreep van Keizer, gezien zijn handgebaren in het veld, niet te begrijpen. 'Viergever wist prima wat de bedoeling was, want ik had vooraf al een heleboel zaken doorgenomen met Joël Veltman', pareerde de coach de kritiek.

Tekst gaat verder na het audiofragment

VI's Simon Zwartkruis over de wanprestaties van Ajax op het veld én in de directiekamer

'Niet met de hele selectie nee, want iedereen is met de wedstrijd bezig en dus praat ik dan met de aanvoerder. We hebben ook helemaal niet met drie verdedigers gespeeld. De veldbezetting bleef hetzelfde. Joël speelde met de punt naar achter op het middenveld, Hakim stond op tien', ging Keizer verder.

Waar gaat het dan mis bij Ajax? Keizer: 'Goals zomaar weggeven hoort ook bij het team op dit moment. Neem die eerste goal. We zijn aan het aanvallen, krijgen de kansen en maken ze nog niet, maar dan krijgen we zomaar ineens zo'n bal binnen. Dat hoort ook bij het team, niet alleen dat we de kansen niet afmaken. Eén zo'n bal en we staan weer achter.'

'We weten ook wel dat we aanvallend voetbal spelen en dat je dan ook weleens wat weggeeft en dan krijg je weleens dit soort wedstrijden, maar we moeten zorgen dat we aan de goede kant van de score zitten. Omdat we nu te weinig doelpunten maken, is dat een heel vervelende constatering. Dat we na 51 jaar niet meedoen aan een Europees toernooi is een blamage', besloot de coach op de persconferentie na afloop van de afgang in Noorwegen.