Ajax nu al klaar in Europa na nieuwe blamage tegen Rosenborg

Een paar maanden geleden stond Ajax nog in de Europa League-finale, voor dit seizoen zit het Europese avontuur van de Amsterdammers er alweer op. Op bezoek bij Rosenborg BK, dat in De Arena al met 0-1 won, werd met 3-2 verloren.

Ajax, waar David Neres plaats moest nemen op de tribune en Frenkie de Jong en Klaas-Jan Huntelaar in de basis vervangen werden door Lasse Schöne en Kasper Dolberg, begon goed aan de wedstrijd. Dolberg kreeg na een fraaie actie van Justin Kluivert een prima kans en na een goede steekpass van Hakim Ziyech had Amin Younes de ploeggenoten voor het uitzoeken, maar hij ging tevergeefs voor eigen succes.

Na pogingen van Matthijs de Ligt en Ziyech zakte Ajax ver weg. Rosenborg kwam verdedigend nauwelijks nog in de problemen en sloeg na 25 minuten toe. Na een snelle uitbraak stond eerst Mitchell Dijks en daarna Joël Veltman helemaal verkeerd opgesteld, waarvan Nicklas Bendtner profiteerde door bij de tweede paal volledig vrijstaand binnen te koppen: 1-0.

Nicklas Bendtner kopt stijlvol binnen voor Rosenborg BK.

De goal zorgde voor paniek bij Ajax, dat steeds slordiger ging spelen. Tot overmaat van ramp viel Kluivert na 35 minuten uit met een hamstringblessure, Václav Cerny verving de rechtsbuiten. De ploeg van trainer Marcel Keizer mocht bovendien van geluk spreken dat Bendtner naliet zijn tweede te maken na wederom een uitstekende Noorse aanval.

In de rust greep Keizer in. Donny van de Beek keerde in de tweede helft niet meer terug op het veld, hij werd vervangen door Huntelaar. Het bleek een gouden greep. Met de ervaren spits kwam Ajax veel gemakkelijker aan voetballen toe en werd Rosenborg onder druk gezet. Het leidde tot grote kansen voor Huntelaar, Schöne en Younes, voordat na een uur spelen de gelijkmaker viel.

Uitgerekend Veltman, die bij de 1-0 in de fout ging, pikte een afgevallen bal op en zette vanaf de linkerflank uitstekend voor. Younes tikte de bal vervolgens koeltjes over doelman André Hansen heen: 1-1. Nog geen minuut later ging het uitvak in het Lerkendal Stadion opnieuw uit zijn dak. Younes gaf de bal na een uitstekende actie hard voor en Schöne schoot bij de tweede paal feilloos raak: 1-2.

Toch bleef het voor Ajax uitkijken voor de counters van Rosenborg. In de 65ste minuut pegelde Anders Konradsen uit het niets op de paal. Een paar minuten later leverde Ziyech de bal zomaar in, waarna Ajax met meer geluk dan wijsheid aan de gelijkmaker ontsnapte. Dat Ziyech vervolgens met buitenkant links Cerny alleen voor de keeper zette, tekende zijn wisselvallige wedstrijd. Cerny verprutste de kans door niet breed te leggen op Dolberg, maar voor eigen succes te gaan.

Het spel bleef in de aantrekkelijke slotfase op en neer golven. Younes raakte namens Ajax de paal, maar de goal viel aan de andere kant. Een indraaiende voorzet vanaf links was lang onderweg, werd gemist door De Ligt en Nick Viergever en binnengekopt door invaller Samuel Adegbenro (2-2), die vorige week in Amsterdam ook al goed was voor een doelpunt. Even daarvoor had Keizer juist een verdediger (Deyovaisio Zeefuik) in de ploeg gebracht voor Dolberg om de voorsprong te handhaven.

Ajax moest door de gelijkmaker wederom op zoek naar minimaal één goal. Huntelaar was daar dicht bij, maar werd vastgehouden toen hij wegdraaide bij zijn tegenstander; de scheidsrechter zag er geen strafschop in. Omdat Ajax alleen nog maar vooruitliep, ontstond er ruimte voor Rosenborg. Het leverde de genadeklap op voor Ajax toen Adegbenro Veltman te slim af was en hard binnenschoot: 3-2.

VI's Simon Zwartkruis over de wanprestaties van Ajax op het veld én in de directiekamer