Zieke Van Gaal vastberaden richting WK

Reacties

Steunbetuigingen vanuit de hele wereld stroomden binnen, zijn oude clubs lieten van zich horen en Barcelona-trainer Xavi nodigde hem spontaan uit om een wedstrijd in Camp Nou te komen bezoeken. De onthulling van Louis van Gaal dat hij al geruime tijd aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt, liet niemand in de voetballerij en daarbuiten onberoerd.

Zieke Van Gaal vastberaden richting WK
© Pro Shots

Van Gaal had de ziekte al onder de leden, toen hij als bondscoach het Nederlands elftal succesvol door de WK-kwalificatiecampagne leidde. De spelers vertelde hij bewust niet wat er met hem aan de hand was. Zij vernamen het nieuws nadat Van Gaal het in de RTL-talkshow van Humberto Tan wereldkundig had gemaakt. 'De spelers zien nog steeds die blozende wangen van me', zei de zeventigjarige Amsterdammer. 'Die denken dan: Wat een gezonde peer is dat. Maar dat ben ik natuurlijk niet. Ik denk dat je zoiets niet moet vertellen aan mensen met wie je werkt. Het beïnvloedt misschien hun daadkracht of hun keuzes of wat dan ook. Iedereen reageert daar anders op.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Sinds zijn aanstelling, begin augustus vorig jaar, heeft Van Gaal vier interlandperiodes afgewerkt. Al die keren ging hij in de late avonduren ongemerkt weg uit het trainingskamp voor zijn ziekenhuisbezoeken. In totaal werd hij 25 keer bestraald. Nooit lekte het nieuws van zijn ziekte uit.

'Ik kreeg een voorkeursbehandeling in het ziekenhuis', vertelde hij zondagavond. 'Ik kon via de achteringang naar binnen. Als ik moest wachten bij een afspraak, werd ik meteen in een andere kamer geduwd. Ik ben geweldig behandeld. Ik heb het wel aan familieleden en vrienden verteld. Het zegt iets over mijn omgeving, dat ze hun mond houden. Dat is knap.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het zwaartepunt van zijn behandelingen ligt inmiddels achter hem. Van Gaal is vastberaden zijn WK-klus met Oranje te voltooien, zoals hij de voorbije maanden is blijven doorwerken. Over twee maanden staat de volgende interlandperiode op het programma. In de Nations League speelt Oranje dan tegen België (3 juni), Wales (6 juni), Polen (10 juni) en opnieuw Wales (13 juni). Na een volgende periode – met de returns tegen Polen (22 september) en België (25 september) – trapt Oranje op 21 november het WK in Qatar af met de wedstrijd tegen Senegal. Eerder al kondigde Van Gaal aan dat het WK zijn laatste kunstje als trainer zal zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.