Zeventien prijzen in vijf jaar, voor PSG is het niet goed genoeg

Reacties

Hij kan dinsdagavond al zijn vierde prijs van het seizoen pakken met Paris Saint-Germain, toch moet Unai Emery komende zomer plaatsmaken voor een nieuwe trainer. Het is tekenend voor de ambities van de Parijzenaren. Alleen Europees succes telt écht.

Zeventien prijzen in vijf jaar, voor PSG is het niet goed genoeg

Het was ook al de reden waarom Laurent Blanc twee jaar geleden plaats moest maken voor Emery. De Franse coach won in drie seizoenen bij PSG elf van de twaalf te behalen prijzen (alleen de Coupe de France in het seizoen 2013/14 niet) en vestigde in zijn laatste seizoen een record door met 96 punten voor de derde keer op rij kampioen van Frankrijk te worden.

En toch is voorzitter Nasser Al-Khelaïfi niet tevreden. Blanc wordt in juni 2016 ontslagen ondanks een tweejarig contract. De Qatarese miljoenen die in de club worden gepompt hebben immers maar één doel: de Champions League winnen. En juist daarin strandt PSG onder Blanc elk jaar vroegtijdig. Achtereenvolgens Chelsea, Barcelona en Manchester City zijn te sterk in de kwartfinale.

Emery wordt in de zomer van 2016 aangesteld om die negatieve spiraal te doorbreken. De Spaanse coach heeft met Sevilla bewezen internationaal succesvol te kunnen zijn door drie keer op rij de Europa League te winnen en lijkt in februari 2017 historie te gaan schrijven. PSG wint thuis met 4-0 van Barcelona, maar geeft de zeker lijkende plek in de kwartfinale uit handen in Camp Nou: 6-1.

Paris Saint-Germain druipt af na de onwaarschijnlijke comeback van Barcelona in maart 2017. De Europese droom valt weer in duigen.
Paris Saint-Germain druipt af na de onwaarschijnlijke comeback van Barcelona in maart 2017. De Europese droom valt weer in duigen.

Ook dit seizoen zit de Champions League-campagne er na de achtste finale weer op, dit keer door twee nederlagen tegen die andere Spaanse grootmacht: Real Madrid (1-3, 1-2). Dat Emery in eigen land na het mislopen van de landstitel aan AS Monaco in 2016/17 de machtsorde herstelt en met nog twee duels te gaan het puntenrecord van Blanc nog kan verbreken, weegt daar niet tegenop.

Het is de laatste jaren het lot van de trainer van PSG: in eigen land prijs na prijs pakken, maar toch de clubleiding niet kunnen bekoren. Emery mag zijn contract in tegenstelling tot Blanc weliswaar uitdienen, veel vertrouwen spreekt er niet uit. Er zullen weinig andere clubs zijn waar de laatste twee trainers hun koffers moesten pakken na een seizoen met vier prijzen.

En toch is dat een realistisch scenario. Als Emery dinsdagavond met PSG in de finale van de Coupe de France wint van stuntploeg Les Herbiers in het Stade de France, heeft de miljoenenploeg dit seizoen in eigen land alle denkbare prijzen veroverd. Er is maar één manier waarop zijn opvolger die prestaties komend seizoen kan overtreffen. Nergens ligt de lat zo hoog als in Parijs.

SUCCESSEN PSG-TRAINERS SINDS QATARESE OVERNAME

Trainer Ligue 1 Coupe de France Coupe de la Ligue Super Cup Totaal
Carlo Ancelotti (2011-13) 1 0 0 0 1
Laurent Blanc (2013-16) 3 2 3 3 11
Unai Emery (2016-18) 1 1 2 2 6
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.