Zanka ontploft, ex-trainer fileert bestuur: crisisclub FC Kopenhagen in lichterlaaie

Reacties

Het is crisis bij FC Kopenhagen. Niet alleen met een hoofdletter C, maar ook met de hoofdletters R, I, S, I en S. De grootmacht staat in lichterlaaie en er lijkt geen water aanwezig om het vuur te blussen. De situatie lijkt elke dag een beetje erger te worden, het (voorlopige?) dieptepunt werd maandagavond bereikt. Met hoofdrollen voor twee oude bekenden.

Zanka ontploft, ex-trainer fileert bestuur: crisisclub FC Kopenhagen in lichterlaaie
© Pro Shots
FC Kopenhagen
FC Kopenhagen
1 - 2
Randers FC
Randers FC

FC Kopenhagen geldt als absolute grootmacht in Denemarken. In de negentien seizoenen sinds 2000/01 werd de club elf keer landskampioen, zes keer tweede, één keer derde en één keer vierde. Dit seizoen is echter dramatisch begonnen voor de ploeg die vorig jaar tweede werd achter FC Midtjylland, nu tegenstander van Ajax in de Champions League. Nadat uit de eerste vier wedstrijden slechts vier punten werden gepakt, werd trainer Ståle Solbakken op 10 oktober zonder pardon op straat gezet.

Saillant, want de Noor (ex-speler van de club) geldt als clubicoon. Hij was er van 2006 tot 2011 al trainer, probeerde het daarna even bij FC Köln en Wolverhampton Wanderers, maar keerde in 2013 terug op het oude nest. Daar presteerde hij jarenlang bijzonder goed, maar de slechte resultaten werden hem vorige maand dus fataal. Het ging daarna overigens niet heel veel beter met de club. Jess Thorup werd begin november aangesteld als nieuwe trainer (John van den Brom was diens opvolger bij RC Genk) maar in de vijf wedstrijden die volgden na het ontslag van Solbakken werden slechts zes punten verzameld.

De bom barst
Maandagavond volgde het voorlopige dieptepunt. In het thuisduel met mede-laagvlieger Randers FC werd er met 1-2 verloren, waardoor FC Kopenhagen nu tiende staat. Voor de volledigheid: de Deense competitie telt slechts twaalf ploegen. De crisis in het Parken Stadion begint dan ook ongekende vormen aan te nemen voor de club waar met keeper Kalle Johnsson (ex-NEC), Andreas Bjelland (ex-FC Twente), Nicolai Boilesen (ex-Ajax), Mathias 'Zanka' Jørgensen (ex-PSV) en Viktor Fischer (ook ex-Ajax) de nodige ex-Eredivisionisten onder contract staan. De bom barstte dit weekend eigenlijk al, toen Solbakken voor het eerst sinds zijn ontslag de openbaarheid zocht.

Hij hield zich tegenover TV3 bepaald niet in. 'Mijn levenswerk is verwoest', zo sprak de Noor, die vooral de clubleiding ervan langs geeft. FC Kopenhagen is namelijk in handen van Parken Sports & Entertainment, een bedrijf dat bijvoorbeeld ook eigenaar is van Lalandia, een keten van waterparken. 'Die mensen hebben niet de hersenen om de strategische lijnen uit te zetten. De clubeigenaars vergeten dat FC Kopenhagen geen pretpark is. Ik heb zelden iemand gezien die voorzitter van een voetbalclub is, terwijl hij zó weinig verstand heeft van voetbal', zo richt Solbakken zijn pijlen specifiek op preses Bo Rygaard. 'Ze hebben het allemaal over het Kopenhagen-dna, maar hebben geen idee wat dat is.'

De pijnlijke nederlaag tegen Randers was alleen maar olie op het wild om zich heen grijpende vuur. Na de wedstrijd stond Boilesen woedend voor de tv-camera's. 'Ik moet oppassen wat ik zeg, maar dit is een drama... Er gaan zó veel dingen fout. Er is geen enkel team ter wereld dat ieder seizoen top speelt, maar zo slecht als dit heb ik het nog nooit meegemaakt. Het ligt niet aan welke trainer dan ook, of welk systeem dan ook. Het maakt op dit moment niet uit of we Pep Guardiola op de bank hebben zitten, of een kip. De enige die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn wij, de spelers.'

Pijnlijke fout
Alsof de situatie allemaal nog niet dramatisch genoeg is, beging televisiezender TV3 maandagavond een flater. De zender zond namelijk per ongeluk de pijnlijke nasleep uit van het interview dat aanvoerder Zanka in de rust gaf, zoals gebruikelijk is in Denemarken. Tijdens het gesprek zocht de aanvoerder naar een verklaring voor het dramatische spel van zijn ploeg, hij gaf aan het eigenlijk ook niet te weten, waarop de interviewer constateerde dat Zanka ontdaan was. En dat schoot bij de ex-PSV'er in het verkeerde keelgat.

Op beelden die eigenlijk niet uitgezonden hadden mogen worden is te zien dat de verdediger boos wordt. 'Nee, nee, waarom probeer je me dingen te laten zeggen die ik niet zeg?', vraagt Zanka, om vervolgens weg te lopen en vrijwel direct weer om te draaien. 'Je moet niet dit soort domme vragen stellen', bijt hij reporter David Kroner nog toe. De interviewer vraagt zich daarop hardop af waarom niet, waarna hij op een gegeven moment zélf besluit weg te lopen. Ook daar is Zanka niet van gediend. 'Kom hier en bied je f*cking excuses aan!', roept hij, waarna hij de spelerstunnel opzoekt.

TV3 heeft inmiddels excuses gemaakt voor de 'technische fout' en stelt dat het nooit de bedoeling was dat de beelden online zouden komen, maar het voorval met Zanka geeft de situatie wel uitstekend weer. De spelers staan onder hoogspanning, de club staat in brand. Het is de vraag of de bodem nu is bereikt voor het ploeterende FC Kopenhagen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.