WK-kwalificatie: al buigen of barsten voor veel landen

Reacties

Voordat de internationals kunnen genieten van hun vakantie (of nog deel moeten nemen aan de strijd om de Confederations Cup) wacht eerst nog een WK-kwalificatieronde. In de Europese zone kunnen verschillende landen een grote stap zetten richting de mondiale eindronde. Hetzelfde geldt in de Aziatische zone voor het Saoedi-Arabië van Bert van Marwijk.

WK-kwalificatie: al buigen of barsten voor veel landen

Europese zone

De groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De acht beste nummers twee verdelen in play-offs de resterende vier tickets. De slechtste nummer twee valt af.

Groep A
Het Nederlands elftal bezet halverwege de debatten de beschamende vierde plaats en dient vanzelfsprekend vrijdag af te rekenen met Luxemburg. Tegelijkertijd moet Oranje hopen dat Frankrijk geen punten verspeelt in en tegen Zweden en dat Bulgarije steken laat vallen bij Wit-Rusland. Op 31 augustus is het Frankrijk-Nederland.

Programma - 9 juni
Nederland-Luxemburg
Wit-Rusland-Bulgarije
Zweden-Frankrijk

 
Frankrijk5-13
Zweden5-10
Bulgarije5-9
Nederland5-7
Wit-Rusland5-2
Luxemburg5-1

Groep B
Zwitserland leidt de dans met vijftien punten uit vijf wedstrijden. Met een uitduel met Faeröer op het programma is de kans groot dat het Alpenland de perfecte score behoudt. Portugal volgt op drie punten en gaat op bezoek bij Letland. De andere landen in deze poule zijn eigenlijk al kansloos voor een WK-ticket.

Programma - 9 juni
Faeröer-Zwitserland
Andorra-Hongarije
Letland-Portugal

 
Zwitserland5-15
Portugal5-12
Hongarije5-7
Faeröer5-5
Letland5-3
Andorra5-1

Groep C
Duitsland sluit de voorbereiding op de Confederations Cup, want zo kunnen we het niemendalletje wel insteken, af met een thuiswedstrijd tegen San Marino. De wereldkampioen heeft als koploper nu al vijf punten meer dan Noord-Ierland, dat met Tsjechië om plek twee lijkt te strijden. Zelfs Azerbeidzjan is nog niet uitgeschakeld.

Programma - 10 juni
Azerbeidzjan-Noord-Ierland
Duitsland-San Marino
Noorwegen-Tsjechië

 
Duitsland5-15
Noord-Ierland5-10
Tsjechië5-8
Azerbeidzjan5-7
Noorwegen5-3
San Marino5-0

Groep D
EK-revelatie Wales moet vol aan de bak om het WK nog te halen, iets waar het land sinds 1958 niet meer in slaagde. Voorlopig heeft de ploeg van bondscoach Chris Coleman vier punten minder dan zowel Servië als Ierland. Met Servië-Wales staat er een heuse kraker op de rol.

Programma - 11 juni
Moldavië-Georgië
Ierland-Oostenrijk
Servië-Wales

 
Servië5-11
Ierland5-11
Wales5-7
Oostenrijk5-7
Georgië5-2
Moldavië5-1

Groep E
Alleen een totale ineenstorting houdt Polen nog af van een WK-optreden. Robert Lewandowski en consorten leiden de dans met een marge van zes punten op Montenegro en Denemarken. Roemenië en Armenië volgen op zeven punten en zijn zeker nog een factor in de strijd om de tweede plaats.

Programma - 10 juni
Kazachstan-Denemarken
Montenegro-Armenië
Polen-Roemenië

 
Polen5-13
Montenegro5-7
Denemarken5-7
Roemenië5-6
Armenië5-6
Kazachstan5-2

Groep F
Schotland nam deze eeuw nog niet deel aan een WK. De campagne voor 2018 kan al bijna als mislukt worden beschouwd als zaterdag in eigen huis wordt verloren van Engeland, dat aan kop gaat. Slowakije en Slovenië staan er in de strijd om plaats twee beter voor.

Programma - 10 juni
Schotland-Engeland
Slovenië-Malta
Litouwen-Slowakije

 
Engeland5-13
Slowakije5-9
Slovenië5-8
Schotland5-7
Litouwen5-5
Malta5-0

Groep G
Het Spaans-Italiaanse duopolie maakt Groep G zeer interessant. Beide landen totaliseren na vijf duels dertien punten. Voordat ze op 2 september tegenover elkaar staan, gaat Spanje nog op bezoek bij Macedonië en fungeert Italië als gastheer van Liechtenstein.

Programma - 11 juni
Macedonië-Spanje
Israël-Albanië
Italië-Liechtenstein

 
Spanje5-13
Italië5-13
Israël5-9
Albanië5-6
Macedonië5-3
Liechtenstein5-0

Groep H
België staat er met dertien punten aardig voor, maar is nog niet af van Griekenland en Bosnië-Herzegovina. De achtervolgers staan vrijdag tegenover elkaar. België kan in elk geval op een van beide landen uitlopen bij een zege in en tegen Estland.

Programma - 9 juni
Bosnië-Herzegovina-Griekenland
Estland-België
Gibraltar-Cyprus

 
België5-13
Griekenland5-11
Bosnië-Herzegovina5-10
Cyprus5-4
Estland5-4
Gibraltar5-0

Groep I
Voor Turkije is de fase van buigen of barsten al aangebroken. De ploeg die Oranje aftroefde in de EK-kwalificatie bekleedt voorlopig slechts de vierde plaats en staat er heel wat minder goed voor dan bijvoorbeeld Kroatië, dat met dertien punten de dans leidt.

Programma - 11 juni
Finland-Oekraïne
IJsland-Kroatië
Kosovo-Turkije

 
Kroatië5-13
IJsland5-10
Oekraïne5-8
Turkije5-8
Finland5-1
Kosovo5-1

Aziatische zone

De toptwee van de twee finalegroepen plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De nummers drie verdelen in een play-off het vijfde Aziatische ticket. De verliezer van dat duel komt uit tegen de nummer vier van de Noord- en Midden-Amerikaanse zone. Inzet is dan een WK-ticket.

Groep A
Iran kan zich komende week al plaatsen voor het WK. Om het tweede rechtstreekse ticket voor Rusland lijken Zuid-Korea en Oezbekistan te strijden. Tenzij Syrië een vervolg geeft aan het sprookje.

Programma
Iran-Oezbekistan (12 juni)
Syrië-China (13 juni)
Qatar-Zuid-Korea (13 juni)

 
Iran7-17
Zuid-Korea7-13
Oezbekistan7-12
Syrië7-8
China7-5
Qatar7-4

Groep B
Bert van Marwijk ligt op WK-koers met Saoedi-Arabië. Donderdag kan in en tegen Australië een mammoetstap richting Rusland worden gezet. Op de laatste speeldag moet Saoedi-Arabië nog aantreden tegen Japan, voorlopig op doelsaldo de koploper.

Programma
Australië-Saoedi-Arabië (8 juni)
Thailand-Verenigde Arabische Emiraten (13 juni)
Irak-Japan (13 juni)

 
Japan7-16
Saoedi-Arabië7-16
Australië7-13
Verenigde Arabische Emiraten7-9
Irak7-4
Thailand7-1
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.