'Panenka' volgende hoofdstuk in Syrisch voetbalsprookje

Reacties

De droom van de Syrische nationale voetbalploeg om voor het eerst het WK te bereiken is nog altijd springlevend. De formatie van bondscoach Ayman Hakeem boekte donderdag een memorabele 1-0 overwinning op Oezbekistan.

'Panenka' volgende hoofdstuk in Syrisch voetbalsprookje

De winnende treffer viel pas in de negentigste minuut. De onverschrokken Omar Khribin benutte een strafschop à la Panenka (zie onder). Syrië staat vierde in finalegroep A van de Aziatische zone, op slechts één punt van nummer drie Oezbekistan. De derde plaats leidt tot een play-off met de nummer drie in de andere poule, waarin wordt bepaald wie het op mag nemen tegen de nummer vier van de Noord- en Midden-Amerikaanse regio met als inzet een WK-ticket.

Vanwege de burgeroorlog die Syrië al jaren teistert werd het thuisduel met Oezbekistan gespeeld in het Maleisische Malacca. Niet alle landen staan te springen om de ploeg van bondscoach Hakeem op te vangen; door de wandaden van Bashar al-Assad staat Syrië er internationaal slecht op. Even overwoog de bond zich zelfs terug te trekken bij gebrek aan een onderkomen.

350 mensen waren donderdag getuige van een van de meest bijzondere zeges in de Syrische voetbalgeschiedenis. Juist in tijden waarin Syrië alleen maar om negatieve redenen het nieuws haalt, presteert het voetbalteam als nooit tevoren.

Een emotionele bondscoach Hakeem stond na de overwinning stil bij de noden van de Syrische bevolking. 'Wij dragen de zege aan de Syrische mensen op, zij hebben veel doorgemaakt.' Vorig jaar zei de keuzeheer op de website van de FIFA al dat het eigenlijk een wonder is dat zijn team zo ver is gekomen in de WK-kwalificatie. 'Het is allemaal heel lastig, bijvoorbeeld om de spelers bij elkaar te krijgen. We kunnen ons eigenlijk niet fatsoenlijk voorbereiden op de duels.'

Dinsdag hoopt Syrië in het uitduel met Zuid-Korea een volgende stap te zetten op de onwerkelijke weg die het aflegt richting het WK in Rusland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.