Willem II laat bij debuut Hofland zeker lijkende zege op AZ door vingers glippen

Willem II heeft zondagavond bij de eerste wedstrijd met Kevin Hofland voor de groep een zeker lijkende overwinning op AZ verspeeld. In blessuretijd redde invaller Zakaria Aboukhlal toch nog een punt voor de Alkmaarders, die terugblikken op een vervelende maand.

Willem II
Willem II
2 - 2
AZ
AZ

AZ werd donderdag na verlenging uitgeschakeld in de Conference League (door FK Bodø/Glimt) en sneuvelde ruim twee weken geleden ook al in het TOTO KNVB-bekertoernooi (uitgeschakeld door Ajax). In de competitie werd vorige week bovendien verloren van concurrent FC Twente. Pascal Jansen hoopte de maand maart zondag toch nog te kunnen afsluiten met een zege, maar dat lukte dus niet.

Willem II stond al binnen twintig minuten op een 2-0 voorsprong. Kort nadat Jesper Karlsson namens AZ de paal had geraakt opende Che Nunnely aan de overkant van het veld de score, door een voorzet van Leeroy Owusu te schampen. Ook bij de tweede goal was Owusu betrokken: hij stuurde Elton Kabangu weg en zag zijn ploeggenoot AZ-doelman Peter Vindahl-Jensen passeren. Vervolgens was het voor Kabangu een koud kunstje om de bal binnen te werken.

De supporters van Willem II wisten niet wat zij meemaakten en vierden feest op de tribunes. Na de 2-0 voorsprong stopte de thuisploeg echter met voetballen en ging AZ met veel balbezit op jacht naar een antwoord. De aansluitingstreffer werd gemaakt door Bruno Martins Indi, die niet veel later ook erg dicht bij de gelijkmaker kwam. Een tweede goal was de mandekker echter niet gegeven.

Vlak voor rust leek Willem II een strafschop te krijgen, toen Freek Heerkens naar de grond ging. De VAR had echter gezien dat de verdediger in de grond had getrapt (en dus niet was neergehaald) en corrigeerde scheidsrechter Rob Dieperink. AZ bleef daardoor tegen een minimale achterstand aankijken en deed er in de tweede helft alles aan om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Yukinari Sugawara en Dani de Wit hadden hierbij geen geluk: de inzet van eerstgenoemde werd door Timon Wellenreuther op de lat getikt en De Wit schoot op de paal.

AZ bleef de aanval zoeken en drukte Willem II naar achteren. De thuisploeg verdedigde echter geconcentreerd en leek stand te houden. Vlak voor het einde ging het toch nog mis: Aboukhlal tikte uit een corner de 2-2 binnen. Zo voorkwam hij een nederlaag voor AZ, maar de ploeg van Jansen liep wel weer schade op in de strijd om een direct Europees ticket. Voor Willem II doet dit punt te weinig in de strijd tegen degradatie, waardoor beide ploegen ongelukkig waren met de remise.