Berghuis wijst minimalistisch Ajax in Alkmaar de weg naar finale

Reacties

Ajax staat in de finale van de KNVB-beker. De Amsterdammers hadden donderdag in een bij vlagen verhitte wedstrijd tegen AZ voldoende aan een vroege treffer van Steven Berghuis en een late goal van Davy Klaassen. De finale tegen PSV wordt op 17 april afgewerkt in De Kuip.

Berghuis wijst minimalistisch Ajax in Alkmaar de weg naar finale
© Pro Shots
AZ
AZ
0 - 2
Ajax
Ajax

De eerste de beste kans leverde meteen een treffer op. Na balverlies van Zakaria Aboukhlal schakelde Ajax snel om: Antony trok naar binnen en probeerde Dusan Tadic in stelling te brengen. Dat lukte niet, maar de bal bleef liggen voor Berghuis en die hamerde via de paal binnen. Het was het tiende doelpunt van het seizoen voor Berghuis. AZ werd na een kwartier voor het eerst gevaarlijk: na een verre inworp belandde de bal bij Jesper Karlsson, die over volleerde.

De Zweed stond dit keer niet als linksbuiten opgesteld, maar fungeerde in een enigszins vrije rol in de rug van Vangelis Pavlidis. Aboukhlal kwam vanaf links en trof daar de teruggekeerde Jurriën Timber. Pascal Jansen hoopte Ajax op die manier te verrassen, maar veel verder dan de volley van Karlsson kwam men in de eerste helft niet. Na een klein half uur was Ajax dicht bij de 0-2: Antony krulde de bal vanuit de tweede lijn op de bovenkant van de lat. Hierna kwam ook Ajax niet meer in de buurt van het vijandelijke doel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De eerste helft lag regelmatig stil vanwege irritaties en onvriendelijkheden op het veld. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük moest enkele brandjes blussen en gaf geel aan Pantelis Hatzidiakos en Sébastien Haller. Bij het begin van de tweede helft werd er één wissel doorgevoerd: Aboukhlal bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door Tijjani Reijnders. In de eerste tien minuten na rust kon AZ geen vuist maken en dus greep Jansen opnieuw in: Sam Beukema verving Hatzidiakos, die op scherp stond, en Kamal Sowah kwam in de ploeg voor Aslak Fonn Witry.

De wissels ten spijt: AZ kon het Ajax, dat niets cadeau gaf, geen moment écht lastig maken. De mogelijkheden waren in de hele tweede helft schaars: een schot van invaller Reijnders werd gekraakt waardoor Andre Onana simpel kon oprapen en aan de andere kant schoten Antony en Berghuis recht op Peter Vindahl. In de slotfase gooide Ajax de wedstrijd in het slot: Klaassen tikte in alle vrijheid binnen na een lage voorzet van Nicolás Tagliafico, die eveneens was ingevallen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.