Wijnaldum en Liverpool denderen langs Hoffenheim naar Champions League

Liverpool heeft zich woensdagavond op zeer overtuigende wijze geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Het Duitse 1899 Hoffenheim werd in de return op Anfield met name in het eerste half uur volledig weggeblazen, het werd uiteindelijk 4-2.

Liverpool begon met een uitstekende uitgangspositie aan het duel in de laatste voorronde van het miljardenbal. Vorige week werd er in Duitsland namelijk met 1-2 gewonnen dankzij een treffer van de jonge rechtsback Trent Alexander-Arnold en een eigen doelpunt van Havard Nordveidt. Mark Uth (voormalig Heracles Almelo en SC Heerenveen) bezorgde de Duitsers nog enig perspectief.

Dat perspectief verdween op Anfield als sneeuw voor de zon. Liverpool begon furieus aan de return en kreeg binnen vier minuten al twee enorme kansen. Achtereenvolgens Mohamed Salah en Sadio Mané lieten na de score te openen. In de tiende minuut was het alsnog raak. Roberto Firmino, die van 2011 tot 2015 voor Hoffenheim uitkwam, stuurde Mané gevoelvol weg, de Senegalees speelde Emre Can met een wonderschoon hakje vrij en de middenvelder schoot via verdediger Kevin Vogt raak: 1-0.

Liverpool nam bepaald geen gas terug na die vroege meevaller. Zeven minuten later was Georginio Wijnaldum, die zoals gewoonlijk een basisplaats had bij The Reds, dicht bij de 2-0. De Nederlander raakte de paal uit een voorzet van Firmino, maar Salah was er als de kippen bij om de rebound te benutten en de score alsnog te verdubbelen. De mooiste goal van de avond volgde drie minuten later.

Opnieuw was Wijnaldum belangrijk. De Oranje-international stuurde Mané de diepte in en de linksbuiten herhaalde zijn kunstje van bij de openingsgoal. Met een identiek hakballetje bediende hij Firmino, die Can bij de tweede paal in staat stelde zijn tweede treffer van de avond te maken: 3-0.

Na drie tegentreffers in de eerste 21 minuten vond Hoffenheim-trainer Julian Nagelsmann het genoeg geweest. Hij haalde verdediger Nordtveit naar de kant en bracht spits Uth in. De 25-jarige Duitser had slechts vier minuten om zijn impact te maken. Net als in de heenwedstrijd klopte hij keeper Simon Mignolet met een diagonaal schot in het zijnet: 3-1.

Firmino, Can en Hoffenheims Serge Gnabry kregen in het restant van de spectaculaire eerste helft nog behoorlijke kansen om het doelpuntenaantal nog verder te doen stijgen, maar die vijfde treffer voor rust bleef wonderbaarlijk uit.

Na de hervatting schakelde met name Liverpool een versnelling terug, al bleven de kansen evengoed komen. Wijnaldum had de 4-1 op zijn schoen, maar stuitte op de schouder van Hoffenheim-sluitpost Oliver Baumann. Die vierde treffer voor de Engelsen kwam in de 63ste minuut op naam van Firmino. De Braziliaan kreeg de bal van Jordan Henderson, die hem afsnoepte van Vogt, en kon eenvoudig binnentikken. Dat vierde de 25-jarige aanvaller met een opmerkelijk dansje (zie onderstaande video).

Tien minuten voor tijd deed Sandro Wagner nog iets terug voor Hoffenheim door de 4-2 binnen te koppen, maar van de eer redden was geen sprake meer. Liverpool was duidelijk een maatje te groot voor de nummer vier van de Bundesliga, die zijn heil nu gaat zoeken in de Europa League. De Engelsen zitten donderdag in Pot 3 bij de Champions League-loting samen met Chelsea, Manchester City, Manchester United én Tottenham Hotspur. Het is de eerste keer ooit dat vijf Engelse clubs deelnemen aan het miljardenbal.