Wie stopt Messi op weg naar zevende Ballon d'Or?

Reacties

Nu de stofwolken van EURO 2020 en het toernooi om de Copa América langzaam optrekken, worden de contouren van de Ballon d'Or-favorieten zichtbaar. VI maakt de balans op en zoomt in op de grootste kanshebbers.

Wie stopt Messi op weg naar zevende Ballon d'Or?

Jarenlang was het de vraag of de Ballon d'Or naar Lionel Messi of naar Cristiano Ronaldo zou gaan. Bij liefst elf van de laatste twaalf edities ging een van beide supersterren met de prijs aan de haal. Alleen Luka Modric slaagde er tussendoor in om de hegemonie te doorbreken.

Door het veroveren van de de Copa América met Argentinië zien de bookmakers Messi (opnieuw) als torenhoge favoriet, maar de Argentijn kan rekenen op geduchte concurrentie. Onder andere bij Europees kampioen Italië lijkt een aantal gegadigden rond te lopen. Lukt het Messi om zijn record aan te scherpen of dient zich een nieuwe kandidaat aan? De belangrijkste namen op een rijtje.

Lionel Messi
Na vier verloren finales kwam de lang gekoesterde wens van Lionel Messi eindelijk uit. Met vier doelpunten en vijf assists gidste de zesvoudig Ballon d'Or-winnaar Argentinië naar de eindzege in de strijd om de Copa América. Daarmee breidde Messi zijn indrukwekkende prijzenkast uit met zijn eerste internationale trofee met Argentinië. Daarbij moet worden aangetekend dat de Argentijn met de olympische ploeg goud veroverde op de Spelen van 2008 in Peking. Bij het Barcelona van Ronald Koeman greep de 34-jarige sterspeler naast de landstitel, maar kroonde hij zich wel voor het vijfde jaar op rij tot topscorer van La Liga en won hij de Copa del Rey.

Robert Lewandowski
Bij de vorige editie gold Robert Lewandowski als dé favoriet om de Ballon d'Or in de wacht te slepen, maar vanwege het coronavirus zette organisator France Football een streep door de prestigieuze uitreiking. De 32-jarige Pool bleef daardoor met lege handen achter en aast deze editie op revanche. Ondanks zijn drie doelpunten slaagde Lewandowski er met Polen niet in een rol van betekenis te spelen op EURO 2020, maar bij zijn werkgever Bayern München schoot hij een onaantastbaar geacht record uit de boeken. Met liefst 41 Bundesliga-treffers verbeterde Lewandowski het doelpuntenrecord van clubicoon Gerd Müller.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo (36) beleefde geen onvergetelijk seizoen bij Juventus en startte vanwege vermoeidheid zelfs op de bank in het laatste, cruciale competitieduel met Bologna. Desondanks werd de Portugees 'gewoon' topscorer van de Serie A en had hij aan vier duels (en vijf doelpunten) genoeg om zich ook de topscorerstitel van EURO 2020 toe te eigenen. Ronaldo won de Ballon d'Or vijf keer eerder, al dateert zijn laatste persoonlijke uitverkiezing alweer van 2017.

Harry Kane
Harry Kane behoort al jaren tot de beste spitsen ter wereld.' Hurricane'  vond vier keer het net op EURO 2020, maar in de eindstrijd was de aanvoerder van verliezend finalist Engeland volledig onzichtbaar. Sterker nog: de topscorer van de Premier League kwam niet eens tot een balcontact in het strafschopgebied van de Italianen. Omdat Kane (27) in het shirt van Tottenham Hotspur de doelpunten aaneen blijft rijgen, lonkt een mooie transfer. De spits wordt gelinkt aan een pikante overstap naar Manchester City, maar manager Pep Guardiola sprak die geruchten tegen.

Jorginho
Waar Kane treurde om het mislopen van de eerste Engelse prijs sinds 1966, beleefde Jorginho een zomer om nooit te vergeten. De 29-jarige middenvelder vierde niet alleen de Champions League-eindzege van Chelsea, maar was met Italië ook de sterkste op EURO 2020. De motor van de ploeg van trainer Roberto Mancini miste een penalty in de allesbeslissende reeks tegen Engeland, maar die werd de controleur niet fataal. Lazio-trainer Maurizio Sarri brak alvast een lans voor zijn voormalig Chelsea-pupil: 'Hij laat alles gemakkelijk lijken, dat is zijn grote kwaliteit. In het begin was het niet altijd gemakkelijk voor hem, nu zie ik dat hij wordt gewaardeerd.'

N'Golo Kanté
Onder trainer Thomas Tuchel hervond N'Golo Kanté zijn topvorm bij Chelsea. Na zijn ijzersterke optredens in de Champions League schoven verschillende collega's en trainers de Franse balafpakker naar voren als kanshebber voor de Ballon d'Or. 'Hij verdient deze prijs', sprak Paul Pogba lovend over zijn ploeggenoot. 'N'Golo speelt altijd zó goed… Ik ben niet verrast door wat hij doet, ik ben vooral verrast dat hij het maar blijft doen.' De dertigjarige middenvelder kende in persoonlijk opzicht ook een sterk EURO 2020, maar strandde met regerend wereldkampioen Frankrijk in de achtste finale verrassend tegen Zwitserland.

De Ballon d'Or wordt in december uitgereikt door organisator France Football.

De outsiders

Raheem Sterling

Vervulde op EURO 2020 een glansrol bij de Engelse nationale ploeg en rekende na een ondermaatse tweede seizoenshelft bij Manchester City af met zijn criticasters.

Giorgio Chiellini

Kampte gedurende het seizoen met verschillende blessures, maar herstelde zich op tijd en heerste met maatje Leonardo Bonucci als vanouds bij Europees kampioen Italië.

Kevin De Bruyne

Vooraf aangemerkt als een van de favorieten, maar blessureleed weerhield de Belgische spelmaker van een absolute hoofdrol op het EK.

Neymar

Schopte het na een teleurstellend seizoen bij Paris Saint-Germain met Brazilië tot de eindstrijd in het toernooi om de Copa América. Moest toezien hoe zijn vriend Lionel Messi namens rivaal Argentinië de beker omhoog tilde.

Kylian Mbappé

Topscorer van de Ligue 1, bij vlagen fenomenaal in de Champions League, maar niet in staat om dat niveau vast te houden op EURO 2020. Groeide uit tot schlemiel door de beslissende penalty tegen Zwitserland te missen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.