West Ham blijft met heuse derbyspecialist een bedreiging voor de topclubs

West Ham United heeft op nieuwjaarsdag dankzij een sterke eerste helft afgerekend met Crystal Palace. Manuel Lanzini was twee keer trefzeker tegen de stadsgenoot en mag met recht een derbyspecialist genoemd worden: de aanvaller van West Ham heeft nu immers meer dan de helft van zijn 25 competitiedoelpunten gemaakt in Londense burenruzies.

Crystal Palace
2 - 3
West Ham United

West Ham kwam na de interlandbreak van november even in een dipje terecht, maar won afgelopen dinsdag overtuigend van Watford (1-4) en gaf dat succes zaterdag een vervolg. Michail Antonio zette de ploeg van David Moyes op Selhurst Park op voorsprong en na een fraaie voetbeweging verdubbelde Lanzini de marge. De aanvaller benutte voor de onderbreking ook nog een strafschop en zo ging West Ham voor het eerst in zijn Premier League-historie rusten met een 0-3 voorsprong.

Crystal Palace, dat in de eerste helft de pech had dat het twee keer het aluminium raakte, maakte het in de slotfase toch nog spannend. Na de invalbeurt van Jaïro Riedewald tikte Odsonne Édouard de 1-3 binnen en vlak voor tijd liet Michael Olise West Ham met een binnengeschoten vrije trap nog flink zweten (2-3). In de absolute slotfase Jean-Philippe Mateta met een omhaal nog dicht bij de gelijkmaker; zijn spectaculaire inzet ging maar net naast.

Zo werd het de avond van Lanzini, die nu dertien van zijn 25 Premier League-doelpunten in Londense derby's heeft gemaakt. Van alle spelers met minstens twintig goals in de competitie is dat het hoogste moyenne.

Met de zwaarbevochten overwinning van zaterdag behoudt West Ham de aansluiting bij de topvier. De ploeg van Moyes profiteerde maximaal van de nederlaag die Arsenal leed tegen Manchester City en heeft, na twintig speelronden, maar één punt minder dan The Gunners. Tottenham Hotspur staat weer een punt achter op West Ham, maar heeft nog wel twee wedstrijden tegoed.

West Ham heeft nu ruim een week vrij: volgende week zondag komen de Londenaren pas weer in actie. Dan wacht in het toernooi om de FA Cup Leeds United. De eerstvolgende tegenstander in de competitie is Norwich City.