Wervelend Everton stunt bij Brighton, ook Nottingham boven de streep

Reacties

Everton heeft maandagavond geweldige zaken gedaan in de strijd om lijfsbehoud. Een sensationele start gaf The Toffees vleugels, waarna een stunt volgde op bezoek bij Brighton & Hove Albion. Voor de thuisploeg waren de druiven zuur in de jacht op een Europees ticket.

Wervelend Everton stunt bij Brighton, ook Nottingham boven de streep
© Pro Shots
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion
1 - 5
Everton
Everton

Vooraf leek Everton een loodzware maandag tegemoet te gaan. Hoewel concurrent Leicester City al verloor bij Fulham stond de druk er vol op. Vanaf de voorlaatste plaats moest de ploeg van manager Sean Dyche op jacht naar een stunt. Zeker ook omdat de gastheer gezien indrukwekkende zeges op Wolverhampton Wanderers (6-0) en Manchester United (1-0) in blakende vorm verkeerde. The Seagulls hadden ten opzichte van de concurrentie nog een aantal wedstrijden tegoed en daardoor zou bij een zege op de noodlijdende opponent zelfs Champions League-voetbal in zicht komen.

Toch gebeurde het onverwachte. Dyche had zijn ploeg uitstekend geïnstrueerd, bleek direct na de aftrap. De Evertonians konden hun ogen niet geloven, want al na 33 seconden sloeg hun grote liefde toe. Balverlies van Brighton werd meteen genadeloos afgestraft. Via Alex Iwobi en Dominic Calvert-Lewin werd Abdoulaye Doucouré gevonden. De Malinees reageerde vlijmscherp en bracht het uitpuilende uitvak direct in extase.

Een beetje beduusd van wat ze zojuist was overkomen, moesten de elf van Brighton zich herpakken. Manager Roberto de Zerbi, die het moest doen zonder de geblesseerde Joël Veltman, probeerde de schade te herstellen. Dyche had zijn zaken echter goed op orde. Sterker, binnen een half uur was het wéér raak. Opnieuw was Doucouré het eindstation. Daarmee was de koek nog niet op, want vijf minuten later lag Brighton helemaal tegen de touwen. Een uitstekende actie van Dwight McNeil belandde via de rug van doelman Jason Steele in het doel.

Uitstekende zaken in strijd om lijfsbehoud
De zinderende eerste helft zorgde voor ongeloof bij The Toffees, terwijl De Zerbi ingreep. In de rust wisselde de Italiaanse succescoach drie keer. Het zorgde ervoor dat Brighton de grip terugkreeg, maar Everton groef zich stevig in. Een totale omsingeling volgde, maar mede dankzij de uitstekend keepende Jordan Pickford en wat hulp van het aluminium gaf de degradatiekandidaat geen krimp.

Terwijl Brighton maar bleef zoeken naar een opening, leidde een formidabele redding van Pickford de verlossing voor Everton in. De doelman haalde een kopbal van Evan Ferguson uit het doel, waarna de gasten reageerden met een vlijmscherpe counter. Via Iwobi kreeg McNeil wederom de bal. De uitblinker omspeelde Steele en leek het kunststukje van zijn ploeg compleet te maken.

Leek, doordat McNeil nog niet klaar bleek. Als kers op de taart maakte hij in de slotseconden op sensationele wijze ook nog zijn derde van de avond. Daardoor deed Everton, onverwachts en ondanks een late eretreffer van Alexis Mac Allister, geweldige zaken en kroop het uit de degradatiezone.

Nottingham Forest
Nottingham Forest
4 - 3
Southampton
Southampton

Ook Nottingham Forest deed meer dan goede zaken maandagavond. De promovendus boekte na een spektakelstuk een thuisoverwinning op Southampton. Voormalig NEC-aanvaller Taiwo Awoniyi scoorde in een tijdsbestek van drie minuten twee keer, waarna Carlos Álvarez de spanning terug kon brengen. Vlak voor rust vergrootte Morgan Gibbs-White de marge vanaf elf meter echter weer.

In de tweede helft ging de hekkensluiter opnieuw op zoek naar de aansluitingstreffer. Met succes, want met de thee amper achter de kiezen wist Lyanco Vojnovic raak te koppen. In de zoektocht naar de gelijkmaker ging het echter wéér mis. Danilo Oliveira bracht City Ground in extase.

James Ward-Prowse maakte diep in blessuretijd via een strafschop nog een keer een aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij, waardoor Nottingham – net als Everton – boven de degradatiestreep kroop. Voor Southampton lijkt het er in de Premier League voorlopig op te zitten. De noodlijdende hekkensluiter moet in de resterende drie wedstrijden een achterstand van acht punten goed gaan maken.

Bekijk hier de samenvattingen:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Premier League

Stand Premier League 2022/2023

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
AFC Bournemouth
38
11
6
21
37-71
-34
39
16
Nottingham Forest
38
9
11
18
38-68
-30
38
17
Everton
38
8
12
18
34-57
-23
36
18
Leicester City
38
9
7
22
51-68
-17
34
19
Leeds United
38
7
10
21
48-78
-30
31
20
Southampton
38
6
7
25
36-73
-37
25
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.