Wenger hunkert naar hernieuwde glorie Arsenal

De Arsenal-defensie is nog steeds het zorgenkindje van coach Arsène Wenger. De Fransman hamerde na afloop van het vorige seizoen al herhaaldelijk op de komst van defensieve versterkingen. Het aantrekken van topverdedigers bleef vooralsnog uit.

Wenger hunkert naar hernieuwde glorie Arsenal

Laurent Koscielny is de nieuwste aanwinst van The Gunners. De Fransman werd overgenomen van Lorient en moet met voormalig Ajacied Thomas Vermaelen de defensieve wortels van het hernieuwde Arsenal gaan vormen.

Wenger moest het afgelopen seizoen met lede ogen aanzien hoe zijn elftal in de doorslaggevende eindfase van de Premier League verstek liet gaan. Te veel punten werden onnodig verspeeld waardoor Arsenal kampioen Chelsea en runner-up Manchester United in de eindrangschikking voor moest laten gaan.

Om het gat van respectievelijk elf en tien punten te verkleinen hoopt de Franse oefenmeester zijn defensie van nieuw bloed te voorzien. Wenger verwacht afscheid te moeten nemen van oudgedienden William Gallas en Mikael Silvestre. Het contract van het ervaren duo liep af op 30 juni en beiden bereikten nog geen nieuw akkoord met de Londense club. 'Ik denk dat Gallas en Silvestre ergens anders gaan tekenen', vertelde Wenger tegen arsenal.com.

<br /> Naast de schimmigheid over Gallas en Silvestre bestaat er eveneens onzekerheid over de toekomst van Sol Campbell. Ook de verbintenis van de 35-jarige routinier liep af op 30 juni. Wenger durft niet te zeggen over Campbell in Londen blijft. 'Dat is nog onzeker.'

Maar ook wanneer Campbell besluit zijn contract te verlengen, zal Wenger allerminst tevreden zijn. De Fransman hoopt nog steeds de concurrentiestrijd met Chelsea en Manchester United eens in zijn voordeel te beslechten. Daar lijkt echter wel een stevige defensieve basis voor nodig. De komst van een topverdediger blijft daarom allesbehalve een overbodig luxe en is wellicht zelfs een must.

De huidige drie keepers van Arsenal, Manuel Almunia (foto), Vito Mannone en Lukasz Fabianski bieden Wenger eveneens geen houvast. Wenger liet zich al eerder negatief uit over zijn doelwachters. De komst van een imposante doelman zou de onzekere laatste linie van een beetje zelfvertrouwen kunnen voorzien, in plaats van de verdediging des te onzekerder te maken.
<br /> In aanvallend opzicht zijn de zorgen van Wenger minder groot, maar wel aanwezig. Robin van Persie begon veelbelovend als spits, maar stelde na zijn blessure teleur op het WK. Marouane Chamakh werd transfervrij overgenomen van Girondins Bordeaux maar dient zich nog te bewijzen op de Engelse velden en de Deen Nicklas Bendtner hield een slepende liesblessure over aan het toernooi in Zuid-Afrika. Bovendien dreigt de aftocht van Cesc Fabregas, de Catalaan op wie Barcelona haar zinnen heeft gezet.

Wanneer Wenger het voor elkaar krijgt een einde te maken aan het tijdperk der schutterende keepers, zijn defensie daadwerkelijk kan versterken en het aanvallende gedeelte van zijn elftal aan het voetballen krijgt, lonkt er succes. Glorie waar de club aan toe is; in 2005 veroverde de equipe van Wenger de FA Cup (de laatste hoofdprijs) en in het seizoen 2003/04 bleek Arsenal voor het laatst Engelands beste.

Gemakkelijk is de opgave voor Wenger niet; sterker nog: de inhaalslag blijkt een hels karwei. Eén geruststelling: de transferperiode is nog lang niet ten einde (31 augustus) en er is voldoende financiële armslag om één en ander te bewerkstelligen.(Tim Tempelaars)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen