Weergaloze Asensio bezorgt swingend Spanje Onder-21 droomstart op EK

Spanje Onder-21 heeft zijn rol als titelfavoriet voor het EK in Polen zaterdagavond eer aan gedaan. De zeer talentvolle ploeg van de Spanjaarden denderde in het openingsduel over Macedonië heen: 5-0.

Met al gearriveerde topspelers als Arsenal-back Héctor Bellerin, Atlético Madrid-middenvelder Saúl Ñíguez, Real Madrid-aanvaller Marco Asensio en Barcelona-middenvelder Denis Suárez in de gelederen beschikt Spanje over een elftal dat ook op het 'grote' EK niet zou misstaan. De verwachtingen waren dan ook hoog voorafgaand aan de toernooistart tegen de leeftijdsgenoten van Macedonië.

Het elftal van bondscoach Albert Celades stelde niet teleur. In de tiende minuut kreeg Saúl Ñíguez het publiek in Polen op de banken. Linksback José Luis Gayá kwam goed door en gaf voor op de middenvelder, die de bal op stijlvolle wijze met een omhaal tegen de touwen werkte (onderstaande foto). Doelman Igor Aleksovski zag er niet goed uit bij die openingstreffer.

Saúl Ñíguez opent de score met een omhaal: 1-0.

Zes minuten later was het de beurt aan Asensio. De 21-jarige aanvaller, die afgelopen seizoen zijn absolute doorbraak bij Real Madrid beleefde, trok zijn bloedvorm door naar het Spaanse beloftenelftal. Na een afgeslagen aanval haalde hij geweldig uit en zag hij de bal van een meter of 25 stijf in de kruising belanden: 2-0. Gérard Deulofeu zorgde tien minuten voor rust zelfs al voor de derde Spaanse treffer, door een penalty te benutten.

Het verzet van Macedonië, dat in zijn laatste zes officiële duels toch echt geen enkel tegendoelpunt hoefde te slikken, was daarmee gebroken. Het gaf Asensio in de tweede helft de kans om zijn stempel nog meer op de wedstrijd te drukken. Tien minuten na rust toonde hij zich dodelijk effectief door zich snel vrije te spelen en in de verre hoek raak te schieten. In de 72ste minuut maakte de Real Madrid-revelatie zijn hattrick compleet door een rush vanaf zijn eigen helft te beëindigen met een knal in de bovenhoek.

Celades gebruikte het restant van het duel om sterkhouders Deulofeu, Sandro Ramírez en Asensio wat rust te gunnen in aanloop naar de kraker tegen Portugal Onder-21 van dinsdag. De Portugezen wonnen hun openingsduel in Groep B zaterdag met 2-0 van Servië.