Wat is er toch aan de hand met Philippe Coutinho bij Barcelona?

Reacties

'Philippe Coutinho is één van de beste spelers ter wereld, daar bestaat geen enkele twijfel over.' Was getekend, Guillermo Amor. Dat de directeur van Barcelona deze uitspraak moest doen zegt eigenlijk alles over de huidige situatie van de Braziliaan.

Wat is er toch aan de hand met Philippe Coutinho bij Barcelona?

Het was afgelopen zondag precies een jaar geleden dat de champagne werd ontkurkt in Camp Nou. Na ruim acht maanden van moeizame onderhandelingen met Liverpool was het dan toch echt gelukt: Philippe Coutinho was voor de lieve som van 130 miljoen euro, exclusief 30 aan mogelijke bonussen, eindelijk Barcelona-speler. De gedroomde opvolger van Neymar én Andrés Iniesta was binnen.

Coutinho werd gepresenteerd in een met tienduizenden uitzinnige fans gevuld Camp Nou. De clubofficials vielen over elkaar heen om schouderklopjes uit te delen. Maar wat is er nog over van die euforie? Wat heeft Coutinho in het afgelopen jaar eigenlijk toegevoegd aan Barcelona? De enige echte winnaar in het verhaal lijkt voorlopig Liverpool te zijn, dat zonder Coutinho maar mét een volle beurs inmiddels een échte titelkandidaat is in Engeland en de Champions League-finale haalde.

Philippe Coutinho als aanvoerder van Liverpool.
Philippe Coutinho als aanvoerder van Liverpool.

Bij Barcelona was Coutinho de laatste vier competitiewedstrijden op rij bankzitter. Trainer Ernesto Valverde gaf de voorkeur aan spelers als Arturo Vidal, Ousmane Dembélé en Arthur. Topspelers, zeker, maar in de ogen van de coach dus blijkbaar ook beter dan de duurste aankoop ooit van Barcelona. Dat de vier wedstrijden relatief eenvoudig gewonnen werden, zal de positie van Coutinho ook geen goed doen.

De eerste Spaanse kranten hebben inmiddels het woord miskoop gebruikt in combinatie met de naam Coutinho. De harde cijfers: de miljoenenman speelde sinds zijn komst in 34 competitieduels mee en scoorde daarin twaalf keer. Daarnaast was hij goed voor zes assists. Geen weergaloze statistieken, maar ook zeker niet slecht. Waar ligt het dan aan?

Coutinho is een dribbelaar pur sang. Een speler die ruimte creëert door tegenstanders te passeren en dan een vlammend schot te lossen of een medespeler vrij voor de goal te zetten. Bij Liverpool deed hij dat met grote regelmaat in een hangende rol vanaf de linkerkant. Bij Barcelona ziet Valverde Coutinho vooral als middenvelder. Iemand die creativiteit moet brengen, maar ook op de organisatie moet letten. De vrijheid die hij kreeg bij Liverpool is verdwenen.

De lach ontbreekt steeds vaker bij Philippe Coutinho in Barcelona-tenue.
De lach ontbreekt steeds vaker bij Philippe Coutinho in Barcelona-tenue.

Daarnaast wisselt Valverde met grote regelmaat van systeem. De coach gaat doorgaans uit van 4-4-2, maar maakte begin dit seizoen de switch naar 4-3-3 en heeft inmiddels ook al een paar keer met drie centrale verdedigers gespeeld. Vaak is het Coutinho die door zo’n switch in een andere rol komt te spelen of zelfs wordt gepasseerd. Dembélé brengt meer diepte en snelheid, Vidal meer controle en kracht.

Zodoende heeft de Barcelona-fan na een jaar slechts flarden gezien van de genialiteit die Coutinho in zijn laatste twee jaar in de Premier League vrijwel wekelijks tentoonspreidde. Populair is de Goddelijke Kanarie steeds minder, de kritiek zwelt aan. 'Is Coutinho wel zo goed? Waarom speelt hij niet?', schrijven de media en roepen de fans steeds luider.

Zo luid zelfs, dat Amor zich geroepen voelde om met een verklaring te komen. 'Coutinho is een speler met heel veel ervaring, hij is één van de beste spelers ter wereld en altijd klaar om negentig minuten te spelen. Hij is een echte teamspeler die nooit aan zichzelf denken. Hij is één van de beste spelers ter wereld, daar bestaat geen enkele twijfel over. Hij speelt ook altijd goed voor Barcelona. Wij hebben hem gehaald omdat hij één van de beste spelers ter wereld is en hij zal ons nog veel brengen. Zijn contract loopt nog vele jaren door.'

Mooie, maar vooral noodzakelijke woorden. Wat kan een Barcelona-official dan zeggen over een man die 130 miljoen euro kostte? Dat hij tegenvalt? Dat zou er niet alleen voor zorgen dat de kritiek toeneemt, maar ook dat eventueel geïnteresseerde clubs een gepland bod nog even fors verlagen. Coutinho snakt naar vastigheid en vertrouwen. Barcelona is van jongs af aan zijn droomclub en hij zal niet snel zeuren over zijn situatie, maar duidelijk is dat er snel iets moet veranderen. De huidige latrelatie moet een droomhuwelijk worden en om dat te bewerkstelligen moeten zowel Coutinho als Barcelona aan de bak. Om te beginnen aanstaande zondag, als Eibar op bezoek komt in Camp Nou.

Barcelona
Barcelona
3 - 0
Eibar
Eibar
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.