Sterk Go Ahead stunt in Nijmegen en is één wedstrijd verwijderd van Europa

Go Ahead Eagles is donderdagavond doorgedrongen tot de finale van de play-offs om Europees voetbal. Op bezoek bij NEC volstond een late vrije trap van Philippe Rommens voor een Deventer stuntzege in het Goffertstadion.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 2
Go Ahead Eagles

NEC moest het stellen zonder de geschorste trainer Rogier Meijer, Patrick Greveraars nam de honneurs waar. Aan Deventer zijde ontbraken met Willum Willumsson en Oliver Edvardsen twee bepalende spelers in het aanvalsspel. Daar was in het eerste uur desondanks niets van te merken. De beste kansen waren voor Go Ahead, de Deense tandem Jakob Breum – Søren Tengstedt vond elkaar steeds gemakkelijk.

Tot een goal leidde dat niet. Jasper Cillessen moest een paar keer ingrijpen, en als de doelman daar zelf niet toe bij machte was, hielp het aluminium hem: Tengstedt trof voor rust de paal, na de pauze raakte Joris Kramer de lat tegen zijn ex-club. NEC had zich zeker niet onbetuigd gelaten, maar na een klein uur spelen in het Goffertstadion kon niemand zeggen dat er een Gelderse goal aan zat te komen.

Zo liep het wél. Een uitmuntende voorzet van Rober González werd door Kodai Sano koppend tot doelpunt gepromoveerd, de Japanner zorgde ervoor dat de eerste bal op het doel van Jeffrey de Lange ook meteen achter de Eagles-keeper in het net verdween. De ploeg van René Hake gaf niet op, maar veel gevaar stichtten de bezoekers na de 1-0 niet meer. Tot Kowet een klein kwartier voor tijd in één keer al het geluk kreeg dat het de hele avond misschien wel verdiende, maar niet ontving.

De gelijkmaker van Finn Stokkers was een enorm geluksdoelpunt: de invaller kreeg de bal tegen zich aangeschoten en de bal rolde zo in het doel. Amper een minuut later had Breum voor 1-2 moeten zorgen, de Deen verprutste de gouden kans. Het zou Go Ahead niet deren: vier minuten voor tijd kon het uitverkochte uitvak volledig uit zijn dak. Een vrije trap van Rommens werd door iedereen gemist. Doelman Cillessen beging een grove inschattingsfout en de bal vloog binnen, van een enorme afstand.

Van die tik had NEC niet terug, en zo staat de ploeg van Meijer na een prachtig seizoen met lege handen, de bekerfinale ging nipt verloren en de play-offs om Europees voetbal zij nnu al ten einde. Go Ahead mag dromen van Europees voetbal: zondag wacht de finale uit tegen FC Utrecht of Sparta Rotterdam. Die wedstrijd wordt later op de donderdagavond nog gespeeld.