Flitsende Spanjaarden delen direct enorme dreun uit aan Kroatië

Reacties

Spanje is het EK in Duitsland zaterdag wervelend gestart tegen Kroatië. De Spanjaarden waren na één helft al klaar met de nummer drie van het afgelopen WK. Fabián Ruiz hielp La Roja met twee flitsende acties in het zadel.

Flitsende Spanjaarden delen direct enorme dreun uit aan Kroatië
© Pro Shots
Spanje
Spanje
3 - 0
Kroatië
Kroatië

Spanje en Kroatië zijn inmiddels goede bekenden van elkaar: op de laatste drie EK's en in de finale van de Nations League-eindronde waren ze al tegenstanders. Spanje won de Nations League vorig jaar juni in De Kuip na een penaltyserie. Ajacied Josip Sutalo was toen een basisspeler bij Kroatië en hij begon zaterdag ook in Berlijn. Borna Sosa (Ajax) en Luka Ivanusec (Feyenoord) bleven op de bank bij de Kroaten.

Spaanse powerplay
Bij Spanje ging Lamine Yamal met zijn basisplaats de recordboeken in als jongste EK-speler ooit. Na een weinig verheffende openingsfase ontbrandde het duel rond het halfuur. Ruiz stuurde Álvaro Morata met een splijtende pass alleen op keeper Dominik Livakovic af. De aanvoerder van de Spanjaarden liet Sutalo en zijn verdedigingspartner Marin Pongracic de hielen zien en schoof beheerst de openingsgoal binnen.

Voor Morata was het zijn zevende doelpunt op zijn derde EK. De spits van Atlético Madrid komt daarmee op hetzelfde aantal EK-goals als Antoine Griezmann (Frankrijk) en Alan Shearer (Engeland). Morata heeft nog twee treffers nodig om Michel Platini te achterhalen als nummer twee op de lijst van EK-topscorers. De Fransman scoorde negen keer op een EK. Cristiano Ronaldo is topscorer aller tijden met veertien EK-doelpunten.

© Pro Shots

Ruiz onderscheidde zich drie minuten na de 1-0 weer: dit keer speelde hij zichzelf in het strafschopgebied op artistieke wijze vrij en liet Livakovic kansloos met een geplaatst schot. Spanje nam zo in kort tijdsbestek afstand van Kroatië, dat vooral werd teruggedrongen door La Roja, maar wel dreigend werd via Mateo Kovacic (redding van Unai Simón), Lovro Majer (schot in het zijnet) en Josko Gvardiol (schot voorlangs).

Primeur Carvajal
Nog voor de rust nam Spanje verder afstand. Yamal slingerde de bal voor na een corner en vond de mee opgekomen Dani Carvajal. De 32-jarige rechtsback tikte in zijn allereerste EK-duel voor Spanje (voor twee eerdere EK's haakte hij nog geblesseerd af) de bal achter Livakovic. Met de 3-0 kreeg Kroatië een enorme dreun in het Olympia Stadion, waar veel meer Kroatische dan Spaanse fans aanwezig waren.

Spanje hield in de tweede helft de druk erop bij Kroatië en Yamal was snel dicht bij zijn eerste EK-goal. Na een snelle counter en een balletje breed van Barcelona-teamgenoot Pedri lag keeper Livakovic in de weg voor een memorabel EK-moment. Aan de andere kant voorkwam Simón dat Josip Stanisic de hoop weer terug kon brengen in de Kroatische gelederen. Bondscoach Zlatko Dalic haalde niet lang daarna captain Luka Modric en Kovacic naar de kant, vermoedelijk met het oog op het volgende groepsduel met Albanië.

Penaltymoment
Een tegenvaller voor Spanje was het uitvallen van Morata. Na ruim een uur verliet hij het veld met een van pijn vertrokken gezicht. Vanaf de bank zag de spits hoe Kroatië nog terug dacht te komen tot 3-1. Invaller Bruno Petkovic werd na een slippertje van Simon door Rodri naar de grond gelopen en de spits ging zelf achter de bal staan bij de strafschop. Simon herstelde daarna zijn fout en keerde de inzet, maar Petkovic scoorde alsnog op aangeven van Ivan Perisic. Omdat Perisic te vroeg inliep bij de strafschop ging er door een Nederlandse VAR-ingreep (Rob Dieperink en Pol van Boekel) een streep door de Kroatische goal.

Zo bleef het bij 3-0 en kent Spanje, de Europees kampioen van 2008 en 2012, een uitstekende start van het EK in Duitsland. De Spanjaarden spelen over vijf dagen de tweede groepswedstrijd tegen Italië. Voor de Kroaten wachten dan een cruciale ontmoeting met Albanië om nog uitzicht te houden op de achtste finales.

De doelpunten in beeld

1-0. Álvaro Morata

2-0. Fabián Ruiz

3-0. Dani Carvajal

Europees Kampioenschap

Stand Groep A Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
3
2
1
0
8-2
+6
7
2
Zwitserland
3
1
2
0
5-3
+2
5
3
Hongarije
3
1
0
2
2-5
-3
3
4
Schotland
3
0
1
2
2-7
-5
1
* Actueel tot en met 2 aug. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.