Vroege goals De Jong helpen PSV aan gemakkelijke avond tegen ADO

PSV heeft ADO Den Haag zaterdagavond op eenvoudige wijze opzij gezet. De koploper van de Eredivisie had de eindstand in de eerste helft al bepaald: 3-0. Luuk de Jong zorgde met twee treffers voor een bliksemstart.

Na de teleurstellende wedstrijden tegen Ajax (3-0 verlies) en in de midweekse speelronde tegen FC Groningen (3-3) kon PSV een overtuigende zege goed gebruiken. De Eindhovenaren kenden tegen ADO een droomstart dankzij De Jong, die zijn tweehonderdste wedstrijd in de Eredivisie speelde. De spits tikte al na vijf minuten binnen op aangeven van Santiago Arias. ADO-debutant Nick Kuipers, die de geblesseerde Tom Beugelsdijk verving, schoot de bal twee minuten later hard tegen De Jong aan, waardoor deze in het doel belandde: 2-0.

Zo speelde ADO na zeven minuten eigenlijk al een verloren wedstrijd. Hirving Lozano vond vervolgens drie keer doelman Robert Zwinkels op zijn pad en na een korte Haagse opleving ging de bal aan de andere kant op de stip toen Kuipers Steven Bergwijn neerlegde. Marco van Ginkel benutte de strafschop: 3-0.

Zwinkels, die de schade voor ADO nog enigszins beperkt hield, haalde het einde van de eerste helft niet. De doelman hield Lozano opnieuw van scoren af, maar raakte bij het maken van de redding geblesseerd. De 26-jarige Tim Coremans verving hem en maakte daarmee zijn ADO- en Eredivisie-debuut.

ADO-keeper Robert Zwinkels moest het veld met een blessure verlaten.

In de tweede helft poogde PSV de score verder uit te breiden, terwijl ADO vooral niet nog meer tegendoelpunten wilde krijgen. Coremans voorkwam er vlak na rust al een toen Van Ginkel de bal aflegde op Lozano. De keeper lag in de weg toen de Mexicaan een schot loste.

Terwijl de wedstrijd al lang en breed was gespeeld, moest ADO ook nog met tien man verder. Thomas Meissner ontving zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers voor een overtreding op Lozano en zocht tien minuten voor het einde van de wedstrijd de kleedkamer op. De Mexicaan verliet kort daarna het veld voor Mauro Júnior. Op het scorebord veranderde niets meer.

PSV staat met 43 punten bovenaan in de Eredivisie en kan zondag achterover leunen wanneer achtervolgers AZ en Ajax het in Alkmaar tegen elkaar opnemen. Door de winst op ADO zetten de Eindhovenaren in ieder geval een van de twee clubs verder op afstand. ADO staat nog altijd op de negende plaats met 23 punten.