Viviano: 'Stankovic in tranen na wangedrag fans'

Het duel tussen Italië en Servië werd gisteren na zes minuten gestaakt. Nadat het treffen in Genua al flink later begon vanwege wangedrag van Servische hooligans, bleek kort na de aftrap dat het duel uitspelen geen optie was.

Viviano: 'Stankovic in tranen na wangedrag fans'

In het Stadio Luigi Ferraris knipten Servische 'fans' op hun gemak de beschermende netten door, sloopten beschermende wanden in het uitvak en gooiden herhaaldelijk vuurwerk op het veld.

Met bivakmutsen op was voor de aftrap ook de eigen spelersbus bestormd, keer op keer werd de confrontatie met de politie gezocht en had doelman Vladimir Stojkovic al enkele rake klappen gekregen. De hooligans namen hem zijn overgang naar Partizan Belgrado, in het verleden kwam hij uit voor stadsgenoot Rode Ster, kwalijk.

'Het is een schande voor het voetbal', vond Italië-doelman Emiliano Viviano (Bologna). 'De spelers van Servië waren ontdaan, Stankovic was zelfs in tranen. Ik kon niet meer in het doel staan omdat ik van alles naar mijn hoofd kreeg. Ik had geen trek vuurwerk in mijn gezicht te krijgen.'

'We probeerden ze te kalmeren', vertelt de geëmotioneerde Stankovic (Internazionale) na afloop. 'Maar ze negeerden ons volledig. Ze waren hier helemaal niet om ons te steunen.

Ook de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli was geschrokken. 'Stojkovic was bij ons in de kleedkamer. Hij was helemaal aan het trillen. Hij was niet alleen bang voor dezelfde avond, maar ook voor de return.'

De UEFA heeft overigens laten weten pas actie te ondernemen als het wedstrijdformulier van de arbiter van dienst, Craig Thomas, is ontvangen. Al lijkt wel duidelijk dat een stevige sanctie zal volgen. In totaal raakten zeventien mensen, onder wie twee agenten, gewond.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen