Vitesse moet afrekenen met Europese malaise playoff-winnaars

Reacties

AZ en Vitesse zijn donderdag de eerste Nederlandse clubs die instromen in de voorronden van de Europa League. De Alkmaarders hebben een reputatie hoog te houden, terwijl de Arnhemmers de schone taak hebben te breken met de slechte prestaties van de play-offwinnaars.

Vitesse moet afrekenen met Europese malaise playoff-winnaars

Do 26 jul. 2018

Sinds de oprichting van de Europa League in 2009 gebeurde het immers maar één keer dat een club het felbegeerde play-offticket ook daadwerkelijk verzilverde. FC Utrecht stootte in het seizoen 2010/11 door naar de groepsfase door af te rekenen met achtereenvolgens KF Tirana, FC Luzern en Celtic. In het hoofdtoernooi bleven de Domstedelingen vervolgens twee keer knap op de been tegen zowel Napoli als Liverpool, maar toch was het Europese avontuur daarna ten einde.

Sindsdien waren de Europese campagnes van de play-offwinnaars een aaneenschakeling van mislukkingen. ADO Den Haag en Vitesse overleefden in de jaren erna nog wel één ronde, maar vlogen er vervolgens uit tegen respectievelijk Omonia Nicosia en FC Anzhi. In de vier daaropvolgende jaren zat het avontuur van Utrecht, FC Groningen, Vitesse en Heracles er telkens al na twee duels op, totdat Utrecht vorig jaar pas in de play-offs strandde tegen Zenit Sint-Petersburg.

Tekst gaat verder onder de tabel. Tussen haakjes staat het aantal gespeelde duels per club.

Europese prestaties playoff-winnaars

Seizoen Club Resultaat Opponent
2017/18 Utrecht (6) Play-offs Zenit (Rus)
2016/17 Heracles (2) Derde voorronde Arouca (Por)
2015/16 Vitesse (2) Derde voorronde Southampton (Eng)
2014/15 Groningen (2) Derde voorronde Aberdeen (Sch)
2013/14 FC Utrecht (2) Tweede voorronde Differdange (Lux)
2012/13 Vitesse (4) Derde voorronde Anzhi (Rus)
2011/12 ADO (4) Derde voorronde Omonia Nicosia (Cyp)
2010/11 Utrecht (12) Groepsfase L'pool, Napoli, Steaua
2009/10 NAC (6) Play-offs Villarreal (Spa)

Het is aan Vitesse een vervolg te geven aan die verdienstelijke poging om weer eens de groepsfase te bereiken. Net als Utrecht vorig jaar heeft ook de club uit Arnhem niet bepaald geluk met de loting. Als het lukt om af te rekenen met de Roemeense nummer vier FC Viitorul wacht in de volgende ronde de verliezer van het Champions League-tweeluik tussen FC Basel en PAOK Saloniki. Wat dat betreft zit het niet mee: in 2012/13 (Anzhi) en 2015/16 (Southampton) trof Vitesse ook al sterke teams.

De Arnhemmers waren vorig seizoen als bekerwinnaar direct geplaatst voor het hoofdtoernooi, maar in een lastige poule met Lazio, OGC Nice en Zulte-Waregem eindigde de ploeg van Henk Fraser met vijf punten als laatste. Wat dat betreft is het voor de Nederlandse positie op de coëfficiëntenlijst goed nieuws dat AZ na een jaar afwezigheid weer meedoet in Europa. De Alkmaarders deden sinds het seizoen 2010/11 zes keer mee aan de EL-voorronde en bereikten vijf keer de groepsfase.

AZ werd in die jaren alleen één keer vroegtijdig uitgeschakeld door het FC Anzhi van Guus Hiddink, dat in de zomer van 2012 ook al had afgerekend met Vitesse. Verder waren de Noord-Hollanders een constante factor in Europa en overwinterden ze zelfs drie keer in de Europa League. Om die reputatie waar te maken moet de ploeg van John van den Brom eerst afrekenen met Kairat Almaty uit Kazachstan. In de volgende ronde wacht dan Sigma Olomouc, de nummer vier van Tsjechië.

EUROPA LEAGUE-HISTORIE AZ EN VITESSE

Seizoen AZ Vitesse
2010/11 Groepsfase -
2011/12 Kwartfinale -
2012/13 Play-offs Derde voorronde
2013/14 Kwartfinale Derde voorronde
2014/15 - -
2015/16 Groepsfase Derde voorronde
2016/17 Zestiende finale -
2017/18 - Groepsfase
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.