Vitesse heeft in zes minuten tegen Sparta niets te verliezen

De vreemdste 'wedstrijd' van het jaar staat dinsdagavond op het programma in de Eredivisie, Vitesse en Sparta Rotterdam spelen liefst zes hele minuten tegen elkaar in Arnhem. Een heel bijzondere situatie, Vitesse-trainer Thomas Letsch heeft dan ook veel nagedacht over de aanstaande slotfase van een paar minuten.

Vitesse
Vitesse
0 - 1
Sparta Rotterdam

Op vrijdag 4 maart stonden Vitesse en Sparta al bijna een hele wedstrijd tegenover elkaar, aan het begin van de extra tijd werd het spel stilgelegd nadat er in het doelgebied met daarin Sparta-keeper Maduka Okoye een vuurwerkbom was afgegaan. Ook betrad een voetbaltoerist het veld om een confrontatie te zoeken met Okoye.

Scheidsrechter Rob Dieperink, die voor het restant wordt vervangen door collega Bas Nijhuis, besloot het duel te staken en dus moest de KNVB met een plan komen. Enkele dagen na de staking kwam de bond met duidelijkheid: de wedstrijd, nog bestaande uit zes minuten, moest uitgespeeld worden.

En zo wordt er dinsdagavond om 18.45 uur met een doeltrap van Okoye begonnen aan het restant van de competitiewedstrijd in speelronde 25. Sparta verdedigt in de laatste minuten van de wedstrijd een 0-1 voorsprong, die Adrian Dalmau in de vijfde minuut op het scorebord had gezet.

'Het is een ronduit gekke situatie', vindt Letsch. 'Natuurlijk hebben we goed nagedacht over hoe we hiermee moeten omgaan. De situatie is uniek, maar ook helder.' Vitesse gaat in ieder geval vol op de aanval spelen in de laatste minuten, zo kondigde Letsch aan op de clubwebsite. 'Of we nou met 0-1 of 0-2 verliezen is minder belangrijk; het gaat erom dat we nog punten kunnen pakken.'

De regel is dat de wedstrijd hervat moet worden onder zoveel mogelijke gelijke omstandigheden als ten tijde van de staking. Voor Vitesse gaat dat lastig: Jeroen Houwen en Maximilian Wittek zijn immers geblesseerd geraakt in de tussenperiode. Zij gaan dus gewisseld worden door Letsch, die daarna ook nog wisselmogelijkheden heeft. 'We moeten de structuur dusdanig inrichten dat de kans zo groot mogelijk wordt om te scoren in die zes minuten. Het voelt alsof we niets meer te verliezen hebben. Alle bonuspunten die we hier pakken, zijn mooi meegenomen.'